Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kalousek a Nečas: Penze 3 roky neporostou, ale zdraží všechno

Autor: CTK, map, mokk - 
28. února 2012
05:00

Příští rok musí stát ušetřit přes čtyřicet miliard korun. Doplatí na to všichni. Bohatí budou platit vyšší daně, důchodcům zamrznou penze a pro všechny značně podraží hlavně potraviny. Tak chmurné vyhlídky představil včera premiér Petr Nečas (ODS).

Ekonomika se bude vyvíjet hůř, než se čekalo, a tak musí stát ušetřit. Jde o to, aby se schodek rozpočtu udržel v jakžtakž přijatelných mezích. Letos chce ministr financí Miroslav Kalousek ve státním rozpočtu zmrazit výdaje za 23,6 miliardy, což postihne ministerstva a státní organizace. Příští rok ale mají předpokládanou díru v hospodaření státu za 42,4 miliardy »zatáhnout « lidé.

Tak se má třeba sazba DPH sjednotit nikoliv na odsouhlasených 17,5 %, ale rovnou na 20 %. Znamená to, že by razantně zdražily hlavně potraviny – jejich ceny by poskočily ještě víc než na začátku tohoto roku. Snížená 14% sazba by zůstala jen pro léky a knihy.

Vytáhnout ale z lidí peníze na tom, bez čeho se neobejdou, nebude stačit. Vláda proto podle Nečase vážně uvažuje o dočasném zmrazení penzí, od ledna 2013 by se tak další dva až tři roky nezvyšovaly. Překvapivě pak premiér z ODS navrhuje to, co léta prosazuje ČSSD. Zdaní bohaté, a to až 31 procenty. Kvůli společenské solidaritě by pak podle Nečase bylo vhodné zvýšit daně pro lidi s měsíčním příjmem nad 100 tisíc korun.

Není to ale jediný nápad, který vzešel ze včerejší porady ekonomických ministrů. V úvahu připadá i zvýšení daně z příjmu fyzických osob z 15 na 16 %, úplné zrušení porodného nebo snížení výdajových paušálů u podnikatelů. Zvýšit by se také mohla daň z nemovitostí a z tabáku.

Která opatření projdou, je zatím otázkou. ODS se třeba staví proti vyšším paušálům či Kalouskovu nápadu zavést spotřební daň z vína. VV mají zase problém se zvýšením DPH a zmrazením penzí.

Nečas a spol. hrají o všechno

Kdy bude po ekonomické krizi zase dobře? Bohužel se zdá, že dobře už bylo.

Premiér Nečas s ministrem financí Kalouskem to sice zabalili do spousty nesrozumitelných výrazů, ale na významu to nic nemění: Vláda hodlá zmrazit důchody a zvýšit DPH i daně pro bohaté. Pivní štamgasti i ekonomové mohou diskutovat, zda právě to je správná cesta. S nadsázkou se dá říct, že od dvou expertů se dají čekat tři různé názory.

Shodnout se dá naopak na třech věcech:

1) Další utahování opasků nikoho nenadchne. Nota bene v době, kdy každou chvíli vyplave nová aféra spojená se zneužíváním státních peněz.

2) ODS i TOP 09 před volbami odmítaly vyšší daně pro bohaté. A spolu s VV slibovaly udržet DPH na úrovni roku 2010. To už je minulost.

3) Nečasovi a spol. musí být jasné, že takhle voliče neuloví. Naopak. Co z toho plyne? Nejspíš jsme blíž velkému ekonomickému průšvihu, než jsme si mysleli!

Pak ovšem platí, že bolestivá léčba je lepší než nic. Kdyby Nečas a spol. jen přihlíželi, nemuseli by tu být. Za to, jak budou úspěšní, je oceníme u voleb.

mememumu ( 16. března 2012 13:33 )

To kvantum pravopisných chyb je tam úmyslně jako metahumor?

pavel.brom ( 14. března 2012 08:29 )

Kalousku a Nečasi jste jenom dvě hovada a měli by jste byt linčováni Českým národem a nebo nechat vás a celou skorumpovanou vládu uvěznit do Ruského vězení. Stejně dojde k tomu že tu vaši skorumpovanou vládu lidé svrhnou a pak se těšte hnusáci.

cat99 ( 13. března 2012 14:24 )

Zlatí Komunisti vrat´te se - vše je odpuštěno ! Od konce předem dohodnuté sametové taškařice 1989 tady KRADE odporná politická sebranka ! Do .rdele s ní!

bonocz ( 8. března 2012 15:22 )

Vážení, kdybych měl plat jak Kalousek z Nečasem , tak bych klidně zdražoval.A myslil bych si jak jsou čecháčkové hloupí .

handgood ( 3. března 2012 11:19 )

Souhlasím. Naši politici jen hasí oheň, který sami založili. Bohužel jej nehasí tím správným médiem, protože oheň hoří ještě víc. EU z nich musí mít radost. Takhle jim náš prostor levně spadne do klína.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa