Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pračky peněz czech made aneb jak vyprat dočista do čista

Autor: Oldřich Tichý, mokk - 
11. února 2012
10:18

Víte, co se stane, když funkcionář ODS spadne do vody? Nejdřív vyplavou špinavé peníze a pak čistý komunista. Stejný vtip se vypráví i o ČSSD, ale ani v jedné verzi to není pravda. Vyprat špinavé peníze není tak snadné. Čeští politici jsou ovšem koumáci – následující případy ukazují, že kdyby nebyli rození poctivci, věděli by si s nakradenými miliony rady.

Co to vlastně jsou špinavé peníze a proč je vůbec prát? Pro jednoduchost si představme třeba 50 milionů, které politik dostane jako úplatek. Za to, že firmě přihraje předraženou zakázku na stavbu dálnice, pomůže vyhrát tendr na dodávku letadel, která nelétají, nebo padáků, které padají.

Jak si ale nepoctivě získaný balík užít a neupoutat tím pozornost? Odmaturovaný strojvůdce nebo úředník, který nikdy nepodnikal a vždy ho živil stát, může těžko vyrukovat s miliony. Potřebuje pračku.

Model " Úspěšný spisovatel"

Patent patří Jiřímu Paroubkovi (59) a jeho ženě Petře (38). Z pražských Restaurací a jídelen to přes náměstka primátora a ministra za ČSSD dotáhl v roce 2005 až na premiéra. Kde vzal teď miliony na nový dům, vilu v Řecku, chatu, drahé auto? Nejdřív prý držela rodinu nad vodou Petra, o které Paroubek tvrdil, že tlumočením vydělává víc než on. Kolik? Neřekl. Pak napsal několik knih a nakladatel mu za ně údajně dal 4 miliony. Tvrdí, že jen pamětí se prodalo 44 tisíc. Kdo je koupil, když antikvariáty je nechtějí ani zadarmo a knihkupci udali pár kusů? Prý šly na odbyt přes internet. Jak to ověřit? Nijak.

Model " Geniální obchodník"

Vynálezcem je Stanislav Gross (43). Od roku 1992 byl poslancem za ČSSD. V roce 2000 se stal ministrem vnitra a v letech 2004 až 2005 stál jako premiér v čele vlády. Pak musel pryč, protože neuměl vysvětlit, kde vzal milion na byt. Záhy v sobě ale objevil obchodního génia, nad kterým žasnou i jinačí burziáni. Za 21 milionů, které si půjčil od kontroverzní společnosti Key Investments, koupil od exnáměstka ministra průmyslu akcie. Ty prodal za 100 milionů a je z něj boháč. Podezřením, že obchod měl krýt špinavé peníze, ke kterým přišel v politice, se Gross vysmál.

Model " Prima brácha"

Pravý šéf Věcí veřejných Vít Bárta (38) vybudoval před vstupem do politiky bezpečnostní firmu ABL. Když byl od roku 2010 chvíli ministrem dopravy, prodal ji bratrovi. Mluví se o sto milionech, ale Bárta přesnou částku tají. Bratr ji prý splácí. Jak? I to je tajné. Pak prasklo, že Bárta dával poslancům obálky se stovkami tisíc (ať už jako půjčky, nebo jako úplatky). Co to je za peníze, odkud jsou? „Když potřebuji, řeknu bratrovi a ten mi pošle,“ uvedl Bárta. Kolik peněz už mu brácha poslal, kolik mu ještě dluží a dokdy bude moci Bárta používat tohle vysvětlení? Obchodní tajemství.

Model "Dobrá máma"

Za vynález poděkujme exšéfovi pražského dopravního podniku Martinu Dvořákovi (41) a jeho matce Marii Novákové (66). Kromě podezřelých transakcí, které měla s firmami napojenými na dopravní podnik pod synovým vedením, si také pořídila vilu na pražské Hanspaulce. Kolik dala za dům v hodnotě desítek milionů? To se nedozvíte. Vila byla totiž zapsána do majetku firmy, kterou Nováková koupila. „Oficiálně se prodá firma i s nemovitostí za cenu obchodního podílu, který je 200 tisíc. Ale nevíte, jaké peníze jdou jinudy,“ popsal už dřív možný trik advokát Václav Sládek.

Model " Němá brigáda"

Exkomunista Vlastimil Tlustý (56) se stal po roce 1989 postupně poslancem, náměstkem ministra zemědělství a v dresu ODS na krátko i ministrem financí. V roce 2005 stál i on před otázkou: Jak si ze státního platu našetřil na vilu za 5 milionů? Tlustý byl ale buď moc chytrý, nebo moc líný na to, aby něco vysvětloval. Prý si půjčil a tečka. Od koho? Neřekl. S touto taktikou vydržel tak dlouho, až už všechny přestalo bavit ptát se na totéž stále znovu. Sám tedy nic nevynalezl, ale tvůrčím způsobem uplatnil zásadu Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Jak už to v Česku bývá, kariéru mu to nezkazilo.

Pět zásad vynálezce

Všichni objevitelé, jejichž prototypy by šlo jako pračku peněz použít, mají společných pět věcí:

1 Zázračně zbohatli způsobem, o kterém si většina lidí může nechat jen zdát.

2 Za jakých okolností přišli k penězům (a kolik jich vlastně mají), se nedá ověřit.

3 Mají či měli blízko k veřejným penězům a k jejich rozdělování.

4 Nikdy se je (zatím) nepodařilo usvědčit z ničeho nezákonného.

5 Rozhodně odmítají, že by oni sami prali špinavé peníze.

Upozornění: Všechny popisované příběhy a osoby, které v nich vystupují, jsou skutečné. O nikom z nich se ovšem nedá říct, že pere špinavé peníze. Ostatně, kouzlo dobré pračky je právě v tom, že nežádoucí skvrny zmizí a už je nikdo nenajde.

miglandc ( 13. února 2012 16:58 )

Ten náš malý státeček je opravdu velký zlatý důl pro pár vyvolených.Proč by si nepakovali když je policie slepá a občani také!To už je tak rozjetý obírat lidi že si snad nato občani zvykli.Možná to bude nová sportovní disciplína na olipijské hry.Necháme se škubat jak vánoční stromeček a ještě bychom chtěli důchod.Už je vidím jak se nám tito zloději někde v síti smějí až se můžou popukat.Patří do basy a vše jim zabavit.Jenže mimozemšťané ještě nedorazili tak kdo?

borovec ( 12. února 2012 10:47 )

A co Topolánek,Kalousek,Langr a spousty dalších.Vy novináři jen hledáte všude jinde,ale ODS a další vládní strany necháváte na pokoji.A přitom jsou pračky ve všech stranách.Vidím jak to chodí na malých městech,natož ve státě.Grose odstranili páni novináři kvůli bytu za 5 000 000 a kolik dal za byt Topolánek?To je v pořádku?Gros to nakonec udělal dobře,fandím mu.Jediný hezký člověk za posledních 20 let-president by byl fešák. brala bych i Bártu,je mladý a vy nevíte jak ho pošpinit páni novináři.

moiaza ( 12. února 2012 08:46 )

 Poctivý člověk je v tomto státě hotová opice. S každým slušným a poctivým člověkem si v ČR utře zadek. Arogance, závist, korupce,lhaní,okrádání,podvody, to je dnes na pořadu dne. Čím větší koryto, tím větší lumpárna. Vždyť přece pravda a láska zvítězí.

paralenka ( 12. února 2012 07:36 )

No nesmí!Začíná to už na komunální úrovni - a že tam jsou kšefty v řádech milionů, to není tajemství. Už mi tu chybí jen Langer a jeho tchýně (aneb jak za pár šupů koupit od města dům a neupozorňovat na sebe, vždyť kdo zná nastávající tchyni, že?), bratři Tesaříci s hrou já na bráchu. V každé provincii se najdou machři bez ohledu na barvu, rasu a politické přesvědčení, kteří utvoří tzv. koalici a žerou tak nahlas, že jejich mlaskání musí slyšet i hluchý! Ale mlčí se, protože jak bylo řečeno "oni na sebe navzájem dost ví", tak se drží vzájemně pod krkem - a u moci.

mash ( 12. února 2012 02:33 )

Bohužel, krade asi hodně politiků z různých stran. Nedělám si iluze. Někdo víc a někdo míň. Ale to, co předvedli kucí z ODS, kteří to tu rozjeli v miliardách, tak to skutečně nemá obdoby. Proti nim je i 10 Grossů "téměř nic". Jen nechápu, že se tím media moc nezaobírají. A když už, tak okamžitě nezapomenou přidat srovnání s Grossem což se, jak už jsem vysvětlil, fakt srovnávat nedá...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa