Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud s Bártou: Sobotka chce předčasné volby, Klaus sleduje reality show

Autor: simao, ČTK - 
7. března 2012
14:38

Ostře sledovaný soudní proces s "véčkaři" Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou je přetřásán i ústavními činiteli. Pro prezidenta Václava Klause jde o reality show, která ničí pověst české politiky, lídr opoziční ČSSD Sobotka pak díky úplatkářské aféře ve vládních Věcech veřejných žádá dokonce předčasné volby.

Proces s předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou, probíhající u Obvodního soudu pro Prahu 5,  okomentoval dnes z Pražského Hradu i prezident Václav Klaus.

"V každém případě je to ničivý prvek vůči politickému systému v České republice. Je to nesmírně riskantní a všechny dohromady nás to zásadním způsobem poškozuje," vzkázal Klaus, který "nešťastný soud" označil i slovy jako reality show v přímém přenosu, do níž se plete všechno možné i nemožné.

Jako bumerang se však českému prezidentovi vrací to, že Bártu, podezřelého z uplácení svých stranických kolegů, označil loni za šikovného a bystrého politika...

Opozice žádá předčasné volby

Situace kolem Věcí veřejných však znervózňuje i opoziční ČSSD. Dle serveru Novinky.cz se vůdce ČSSD Bohuslav Sobotka hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře současné vládě a premiéra Petra Nečase (ODS) vyzval k dohodě o předčasných volbách.

clarocesi ( 8. března 2012 19:15 )

Sobotka by chtěl....co ten šašek může chtít,ať si zamete u sebe.S Grosem ukradli 20 miliard a nyní je křišťálově čistý.Jedna sebranka horší jak druhá.Bárta cáloval ze svého a je to víceméně jeho věc.Jenom nechápu proč by měl tu štětku uplácet

nc78 ( 8. března 2012 07:16 )

Současný úřadující prezident si dovolil označit soud za reality show?! A kde jsou naši vzorové morálky? Kde jsou chartisti? Kde jsou signatáři dvou tisíc slov? Kde jsou naši nejstatečnější moralisté z řad kulturních činovníků? Kde jsou stateční písničkáři, kteří neustále fňukají nad bolševickou morálkou, která jim v jejich raném dětství hrozně ubližovala? Nebo naši kulturní revolucionáři a moralisté dokážou plivat jen nad režimem, kterému je odzvoněno? Asi jo... co kdyby jim současní mocní přiškrtili penězovody... A kde jsou stateční občané, kteří dokážou na povel hýkat proti ministru školství, aniž ví proč... Nebo kauza hrubě mleté kamenné soli v potravinách je důležitější? Jdi se vycpat, český občane, ty trapný humanisto a moralisto!!!

gogo ( 7. března 2012 20:50 )

for gevi... děkuji Vám za vyčerpávající Vaši vizi... Jsem rád, že jste Blesk neopustil. Adolescentů (bohužel často až primitivních) je zde totiž hodně, ale seniorů, jako jste Vy, je pomálu... Moje vize po příštích volbách (pokud k nim dojde v řádném termínu) je sice odlišná od Vaší, ale proč ne.. Je to zde diskuze a díky za každý slušný a rozumný příspěvek..

gevi ( 7. března 2012 20:40 )

No co by bylo. Bude vládnout sociální demokracie, buď menšinově s podporou KSČM nebo bude muset udělat nějakou jinou vládní koalici. Sobotka provede nějaké kosmetické úpravy toho, co dnes kritizuje a kvůli čemu vyhraje volby a většinu ponechá tak, jak to udělal Kalousek s Nečasem. Ono je to totiž nutné pro zvýšení příjmů rozpočtu a kdyby Sobotka skutečně všechno, co říká zrušil, chybělo by mu rázem stosedmesát až stoosmdesát miliard. Ne do vyrovnaného rozpočtu, ale do dnešního schodku. Těžko říci, jestli bude Sobotka pokračovat ve svém "nacházení zdrojů", kdy zvýšil jako ministr fianancí státní dluh o 406 miliard. Pokud se jeho vláda přihlásí k fiskální smlouvě EU, tak, jak to ČSSD chce, dostane se do neřešitelných problémů, protože by museli (zatím se jen snažit, ale pak doopravdy) mít vyrovnaný rozpočet. Zvýšit příjmy pro vyrovaný rozpočet by znamenalo razantně zvýšit všechny daně - přímé, tedy daně z příjmu fyzických a právnických osob, ale i DPH a spotřební daň a možná i odvody do sociálního a zdravotního pojištění - protože do vyrovaného rozpočtu chybí i teď takových minimálně stopadesát miliard. Jestli ovšem bude chtít Sobotka splnit volební sliby a nezvyšovat daňové zatížení (nebo zdanit prograsivně jen bohaté - což by ovšem mělo být), bude muset prudce zvyšovat státní dluh a dostávat zemi na úroveň zemí na pokraji bankrotu. Ovšem v tomto případě, kdy by se přerozdělovalo ve velkém a žilo na dluh, by vláda ČSSD sypala lidem do korýtek a byla by oblíbená. Vládla by zřejmě až do dosažení krize. To jsou dvě možnosti, co bude dál. Ovšem je také možné, byť málo pravděpodobné, že necharismatický a viditelně nerozhodný a slabý Sobotka lidi nestrhne a ČSSD vyhraje volby s nepatrným náskokem, menším než se očekává. Pak bude muset vytvořit koalici s nějakou středově pravicovou stranou (TOP?) a bude pokračovat něco mezi sliby ČSSD a tím, co dovolí realita. Nerad se pouštím do spekulací a tak jsem napsal realistické scénáře, co se může po volbách stát. Bohužel krize se

montevideo ( 7. března 2012 18:32 )

Na tu jeho větu si pamatuji taky. Jestlipak ji ten nový institut začlení do těch jeho myšléééének, k jejichž zachování má být založen?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa