Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kočí po mně chtěla 6 milionů, tvrdil Bárta. Pak to ale zapřel

Lhal Bárta o penízích, které dal Kristýně Kočí, svým věrným, nebo policii?
Lhal Bárta o penízích, které dal Kristýně Kočí, svým věrným, nebo policii?  (Autor: Blesk)
Autor: Oldřich Tichý - 
3. března 2012
05:59

Už se jen dvakrát vyspí, vezme jeden ze svých obleků a vyrazí k soudu. Od pondělí se bude šéf Věcí veřejných Vít Bárta (38) snažit přesvědčit soudce, že Kristýnu Kočí (27) a Jaroslava Škárku (41) neuplácel, jen jim půjčil 500 a 170 tisíc. Blesk ale získal kopie výpovědí Bártových věrných, z nichž plyne, že těsně po provalení kauzy tvrdil superguru něco jiného.

Kočí ode mne chtěla 6 milionů! Pět set tisíc, které jsem jí předal, byla jen první splátka!

Tímto sdělením šokoval Bárta své nejbližší kolegy, když tehdejší šéfka poslanců VV Kočí a poslanec Škárka loni v dubnu oznámili, že je zkusil uplatit.

Bárta se tehdy s tvrdým jádrem strany sešel ve svém pražském bytě. Později při výslechu na policii ale popřel, že by o šesti milionech mluvil. „Je to hloupost,“ řekl. Zcela opačně ovšem vypovídal třeba ministr pro místní rozvoj za VV Kamil Janovský. „Je to pravda. Byla to informace, která zazněla z úst Víta Bárty,“ uvedl při výslechu. Nebyl sám, i další si na slova o šesti milionech vzpomněli.

Skutečný šéf VV tak bude muset soudu vysvětlovat i tuto záhadu. Kdy mluvil pravdu a kdy lhal?

Kdyby soud rozhodl, že opravdu uplácel kolegy, aby byli loajální, znamenalo by to zřejmě konec Bártova oficiálního působení v politice. Hrozilo by mu také až šest let vězení. Jeho verze je, že Kočí a Škárka zneužili půjčky, které jim dal na čestné slovo, a pokusili se rozvrátit stranu. Škárka je obžalován spolu s Bártou, protože si podle policie – na rozdíl od Kočí – část peněz nechal a utratil.

Ze svědkyně je poškozená

Až Vít Bárta usedne na lavici obžalovaných, bude mít proti sobě i bývalého elitního vyšetřovatele Úřadu finanční kriminality a ochrany státu Martina Hádka. Ten jako advokát zastupuje Kristýnu Kočí, která v případu nově vystupuje nejen jako svědek, ale i jako poškozená. „Je to tak, ale víc o tom mluvit nechci,“ řekla Kočí deníku Blesk. Od Bárty chce symbolické odškodné 5 tisíc korun a hlavně omluvu za morální újmu, kterou utrpěla. Soud jí to umožnil.

Mluvil Bárta o milionech pro Kočí? Někdo lže!

(Citace pocházejí z policejního spisu)

Otázka vyšetřovatele:

„Řekl Vít Bárta (nebo někdo jiný) u něj doma či na jednání poslaneckého klubu, že si K. Kočí řekla o 6 milionů úplatek a že 500 tisíc byla první splátka?“

Vít Bárta, šéf poslanců VV

„Ne. Je to hloupost. Na nic takového si nepamatuji.“

Kamil Janovský, ministr za VV

„Je to pravda. Byla to informace, která zazněla z úst Víta Bárty. Za co, to už si fakt nepamatuji. Lhal bych, zda to říkal v souvislosti s náhradami, nebo to chtěla, že tam vykonává víc práce.“

Jiří Rusnok, poslanec za VV

„Myslím, že výše 6 milionů Kč tam zazněla, ale nevím, jestli to bylo z úst Víta Bárty, nebo z úst někoho jiného. Nevybavuji si, jestli tam zaznělo »úplatek«, nebo že si řekla »o peníze«.“

Dagmar Navrátilová, poslankyně za VV

„Bylo tam řečeno, že si Kočí řekla o 6 milionů Kč. Nevím, zda se mělo jednat o úplatek, či půjčku. Bylo to jednání poslaneckého klubu bez Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a Stanislava Humla.“

lyznik008 ( 5. března 2012 14:05 )

TOMIKU 007,naprostý souhlas.Když srovnáme částky i zdroj peněz je tato kauza třeba proti Grossovým tunelům,Čepru a dalším, úplně směšná a zavání to procesy z 50-tých let.Jsem zvědav jak soud dopadne.

miglandc ( 4. března 2012 16:44 )

Dej kobylám co ti povídám dej kobylám ovsa a vidle do ***e!

libuna119 ( 3. března 2012 20:51 )

opr.:nahoře

libuna119 ( 3. března 2012 20:50 )

Jen se hádejte volové,přesně to ta pakáž nehoře potřebuje!!!Potřebovali by dostat do drž-ky,od Nečase až po posledního poradce(poradkyni).

opportunity ( 3. března 2012 10:31 )

To je ubohost...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa