Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obálkový mág Bárta před soudem: Nejdříve polibek, pak strach z kriminálu

Autor: simao, ČTK, Veronika Pukačová, Kjos - 
5. března 2012
10:19

Obálkový démon a faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta (38) stanul kvůli údajnému podplácení někdejších spolustraníků Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky před soudem. Bártovi přitom hrozí v případě odsouzení až šest let za mřížemi, peněžitý trest a nebo propadnutí majetku.

Hlavní líčení v případu Víta Bárty začalo v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 5 výstupem tajemného Tomáše Vacky, který se soudu přihlásil jako svědek.

"Měl jsem v té době s Kristýnou Kočí intimní poměr a věděl jsem, že si půjčuje," uvedl muž, který je v celé kauze novou tváří.

Soudce Jan Šott uvedl že zváží, zda o jeho výpověď bude později požádáno. Líčení je naplánováno zatím na 5 dnů, tedy do pátku.

Čekám dva až tři milence denně, uvedla Kočí

"Osobu toho jména vůbec neznám a v životě jsem se s ním nesetkala. Ale vzhledem k praktikám Víta Bárty mě vůbec nepřekvapí, kdyby se každý den u soudu objevili dva až tři muži a tvrdili, že jsou moji milenci," uvedla pro Blesk.cz Kočí.

Kočí se soudního přelíčení může účastnit přes odpor Bártova obhájce v roli poškozené. Zatím ale nedorazila.

Video  Vít Bárta vypovídá před soudem  - Veronika Pukačová
Video se připravuje ...

Půjčky nebo úplatek?

Bárta se hájí, že je nevinen a svým kolegům Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil - prvnímu jmenovanému 170 tisíc, Kristýně Kočí pak dokonce půl milionu korun. Jedním z vysvětlení pak bylo, že dostávali peníze za loajalitu. Oba poslanci však nakonec byli ze strany vyloučeni, Bárta v ní však za nitky tahá dodnes.

"Kristýna Kočí jednoznačně lže, snažila se mě zdiskreditovat. Připravovala puč ve Věcech veřejných. Cílem bylo rozštěpení poslaneckého klubu Věcí veřejných a nastolení koalice ODS, TOP 09 a části poslanců VV," uvedl před soudem Bárta.

U soudu i Škárka

Jaroslav Škárka, někdejší poslanec VV, k soudu putuje také - je obviněn z přijetí úplatku. Soud mu může uložit až tři roky vězení, případně zákaz činnosti. Stejně jako Bárta však vinu popírá.

Video  Vít Bárta je kvůli korupci před soudem  - Veronika Pukačová
Video se připravuje ...

a5a5 ( 6. března 2012 13:29 )

Jsem zvědavá jak to dopadne,jestli je zavřou a seberou majetek,jinak,nebo budou potplacení i soudci...V naši zemi už nemůžeme věřit ničemu ....

cat99 ( 5. března 2012 18:23 )

Špinavé pouliční divadlo primitivních zlodějských "demokratických" rádobypolitiků !

alixie ( 5. března 2012 17:47 )

Mne ani tak tato kauza nerozčiluje. P. Vítek investoval do "půjček - uplatků" peníze ze své firmy a pro podporu VV. Mnohem víc mi vadí miliardové ztráty státních penez - financování Promopro, podvodná výběrová řízení na všechno, odměny asistentce p. premiéra apod. Ale na to všechno se tiše zapomene, rozvíří se nějaká další zjednodušená kauza, která lidi zaujme a naši papaláši budou zase vklidu.

gogo ( 5. března 2012 17:37 )

To víte.. v tomto státě skutečným darebákům vždy jen něco "hrozí"... A skutek vždy utek. Je to vždy jen taková legrace pro blbečky občánky ...

ferkurat ( 5. března 2012 16:56 )

Nedělejte z toho vědu, to jsou prachy, které Ferda Mravenec pouze odklonil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa