Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Škárka: Bárta pustil kohoutek na WC a nabídl mi úplatek

Autor: ČTK, oj - 
5. března 2012
16:06

Faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta stanul v pondělí před soudem kvůli podezření z uplácení poslance Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Jak Bárta nabízel peníze, popsal dnes už nezařazený poslanec Škárka velice barvitě. „Pustil při tom kohoutek s vodou,“ vylíčil u soudu pokus o uplacení na toaletě v budově ministerstva dopravy.

Později dal Bárta Škárkovi 170.000 korun, údajně aby posílil svůj vliv v plzeňské organizaci strany. Škárka si obálku s penězi vzal, ale otevřel ji až doma. „Když jsem zjistil, že by se mohlo jednat o úplatek, začal jsem řešit, co s tím,“ obhajoval své jednání. Podle policie ale část peněz použil a podle žalobců vše ohlásil pozdě, až ve strachu z medializace.

Počátkem loňského dubna Škárka prohlásil, že od září 2010 dostával měsíčně 55.000 korun za loajalitu, což dnes Bárta jednoznačně odmítl. Škárka a Kočí byli již dříve ze strany vyloučeni.

"Dovolte mi konstatovat, že se necítím vinen," řekl trestnímu senátu Bárta a podotkl, že nespáchal žádný trestný čin. Kočí se Škárkou se ho prý svým nařčením snažili diskreditovat kvůli tomu, že se rozhodl kandidovat na předsedu strany. "Kristýna Kočí lže, když říká, že jsem jí dal úplatek," uvedl s tím, že Kočí se snažila přeskupit síly v koalici. Před soudem zopakoval, že všem poslancům VV nabízel pomoc, pokud by se dostali do finančních obtíží. Škárkovi prý půjčil peníze víckrát.

Nabídka půjček a pomoci podle Bárty zazněla na zasedání poslaneckého klubu loni v únoru. Bárta prý nechtěl, aby poslanci v parlamentu znovu otvírali debatu na téma snižování poslaneckých náhrad. Jako sponzor strany chtěl také údajně předejít tomu, aby jeho spolustraníci řešili finanční problémy s cizími lidmi a psalo se o tom v médiích.

Škárka, kterého obvodní zastupitelství viní z přijetí úplatku, muže dostat až tříletý trest. Bárta v případě uznaní viny, kterou zcela odmítá, může za mřížemi strávit šest let.

ambree ( 10. března 2012 20:51 )

gevi, jste tak naivní nebo žijete mimo tuto republiku, že nevíte co je zač ODS a Tluchoř?

ambree ( 10. března 2012 20:49 )

Když nabízel Škárka tomu jednomu ze svědků tolik, aby měl dost pro život, on se za to nenechá ošidit.

ambree ( 10. března 2012 20:45 )

ha ha nedělejte z Tluchoře takového chudáka. To jste si ještě nevšiml co ten je zač? To mi je Vás líto, ale i mne, protože už vím, kdo nemyslí a volí blby. Pak tím trpíme všichni.

ambree ( 10. března 2012 20:42 )

konečně někdo kdo myslí hlavou, tím myslím Vás. Já si taky nedělám iluze o tom, že je Bárta čistý jak lilie, ale vedle Kočí a Škárky je nejslušnější. Lidi proboha, myslete hlavou!!! Proč si asi Bárta taky něco nenahrál? Mohl mít na ty dva taky materiál k vydírání, že si vzali úplatek a neudělal to. Takže je to jasné kdo je kdo v této kauze. Mně teda určitě.

ambree ( 10. března 2012 20:36 )

tak tak, ale spíše to vypadá, že pan soudce dostal stranický úkol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa