Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hyena, která ukradla destičky z náhrobků v Terezíně, uniká

Autor: Jana Ulrichová - 
5. března 2012
21:57

V tragikomedii se pomalu mění případ ojedinělé krádeže z roku 2008, při níž zloději ukradli z náhrobků na národním hřbitově v Terezíně na 800 bronzových destiček se jmény umučených v hodnotě 1,7 miliónů korun. Soud za to už dříve trojici zlodějů odsoudil, dva z toho však v nepřítomnosti, protože před spravedlností utekli do Anglie. Kraj ale tento rozsudek zrušil a nařídil, aby byl na obžalované vydán eurozatykač.

Ten soud vydal už loni v květnu. Soudce Jaroslav Svoboda od té doby nařídil už čtyři hlavní líčení, ani jedno ale nemohlo začít. Nikoho z obžalovaných se totiž Interpolu nepodařilo najít a navíc mezitím zmizel i třetí obžalovaný Miroslav D., který zpočátku k soudu jako jediný chodil. Kde jsou, nikdo neví.

Není, koho soudit

„Hlavní líčení jsme proto museli znovu odročit, tentokrát na srpen,“ uvedl nyní soudce Jaroslav Svoboda. „Pokud se je do té doby nepodaří zajistit, budeme je soudit opět jako uprchlé, tedy v jejich nepřítomnosti,“ dodal s tím, že eurozatykače ale dál zůstanou v platnosti.

Bronz nahradila pryskyřice

Bronzové destičky se jmény umučených ukradla trojice zlodějů z terezínského Národního hřbitova dokonce nadvakrát. Prodala je do sběrny v Nehasicích na Lounsku. Co se s nimi stalo pak, není dodnes jasné. Ve sběrně totiž policisté zajistili jen jeden pytel se zlomky několika málo destiček. Krádež tehdy vzbudila obrovský rozruch. Hřbitov u Národního památníku v Terezíně je od té doby pod dohledem kamer. Ukradené destičky nechali tamní pracovníci nahradit nápisy z pryskyřice.

kakamilek ( 7. března 2012 07:55 )

Koukám kterak přitvrzujete.Včera ještě "nepřízpůsobivý",dnes už rovnou "hyeny".

gogo ( 6. března 2012 17:28 )

Po zatčení by měl tento zloděj mimo jiné povinně shlédnout všechny dokumenty, které byly pořízeny při osvobození německých koncentračních táborů a seznámit se se všemi hrůzami, které se v nich odehrávaly... Včetně Terezína.

knkn ( 6. března 2012 00:13 )

Tahle hyena uniká, ale jeěště máme jiné hye-ny, které se nám ostatním zatím smějí stále do ksichtu a sami žijí obžérským způsobem života -které to jsou ? Zkuste hádat, která je to " elita" ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání