Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Komentář šéfredaktora: Je něco shnilého ve státě českém

komentář: Je něco shnilého ve státě českém
komentář: Je něco shnilého ve státě českém  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Pavel Šafr - 
8. prosince 2011
06:02

Za jednadvacet let demokracie tu máme už pěknou řádku ministrů, u kterých to vypadalo, že jejich kariéra skončí kriminálem. Přišli sice o funkce, ale nakonec jsou v pohodě. A vedle nich vyrostli rádoby podnikatelé a lobbisté, kteří se přisáli na zkorumpované politiky a v igelitových taškách si odnášejí své černé miliony. A nebo je odesílají na konta v daňových rájích.

Troufají si dost. Ministři trpí zakázky bez výběrových řízení předražené o stamiliony, zatajují majetky, lžou o tom, čí jsou miliony nejasného původu, které se točí na účtech jejich rodiny. Jsou podezřelí z požadování úplatků, nabádají podřízené, aby mlčeli o korupci, bezostyšně plánují prorůstání byznysu a státní správy. A všechno jim to prochází, přestože to vidíme skoro v přímém přenosu, a to v době, kdy se většina lidí bojí nezaplatit složenku. V době, kdy se obyčejný člověk klepe, jak přežije příští rok.

Ta bezostyšnost bije do očí. Je něco shnilého ve státě českém. Vlastně už to není stát, kde vládne vláda a opozice jí jde legitimně po krku. Je to jakási agentura, kde kamarádi, společníci, kmotři a klienti mají sice různé dresy, ale navzájem si kryjí záda. Vlády se vyměňují, ale jinak zůstává vše při starém. Proč na někoho něco vytahovat? Tím by se pracně vybudovaný a výkonný systém služeb a protislužeb jen zbytečně naboural. Politika, byznys a zločin se navzájem propletly a policie a soudy jsou osleplé a ochrnuté. Říká se tomu »nedostatek politické vůle«. Lepší by bylo to nazvat úmyslné paralyzování demokracie. Teď jde o to, zda si to jako občané necháme líbit. Když v Americe přijdou média na korupční chování vysokého politika, veřejnost je na nohou, justice funguje a v Kongresu je ustaven vyšetřovací výbor, který věc zkoumá před zraky národa. Nechceme žádné lynčování. Chceme jen fungující spravedlnost.

V senátu starověkého Říma opakoval na konci každé své řeči Marcus Porcius Cato slavnou větu »Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno «. Je namístě, abychom každý den zopakovali větu: Korupce v České republice musí být zničena a Stanislav Gross by měl jít sedět. A s ním i ostatní gauneři české politiky. Tahle země, kterou milujeme, si nezaslouží ty tuny špíny.

cat99 ( 15. prosince 2011 09:26 )

Česká polistopadová ůdemokratická" politická smetánka tady od sametocvé taškařice 1989 skoro všechno rozkradla a nenávratně prožrala ! A hlupáci jim k tomu cinkali....

dagma9 ( 9. prosince 2011 14:45 )

Taky mi to přijde divný,že Standa je největší gauner,zě by odváďění pozornosti od těch větších a horších gaunerů? Vedle těch co tu nejsou je Standa úplnej cucák. Lidi se dají lehce oblbnout a zblbnout, zvláště pak čtenáři Blesku. Inteligence čte podle mě jinný noviny.Blesk, jak se prezentuje je přece nejzábavnější denník, takže se mu opět povedlo nás dobře pobavit to je ale asi tak všechno na co se zmůžou s tou naší lůzou.

husqarnowicz ( 9. prosince 2011 08:00 )

Pan šéfredaktor má plnou pravdu, že je v tomto státě něco shnilé. Jen se bojí to naplno pojmenovat, zřejmě v obavách z vyhazovu z práce, což chápu. Takže to udělám za něj: shnilá je tato vláda i prezident, a mnohde i vedení měst a obcí. Je to všeobecně známo i v zahraničí.

anelam ( 9. prosince 2011 07:51 )

miglanc

anelam ( 9. prosince 2011 07:43 )

Že to tak dopadne věděl každý trochu vzdělaný člověk,-už v 89. roce Lhaním jednoho Vaška za druhým.....dějiny nelžou,lidé pamatují ......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa