Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Šmelina v IKEM: Nakupují materiál za dvojnásobné ceny

Nemocnice IKEM nakupuje zdravotnický materiál za dvojnásobnou cenu
Nemocnice IKEM nakupuje zdravotnický materiál za dvojnásobnou cenu  (Autor: Foto Blesk - David Tesař)
Autor: ČTK, ljš - 
15. prosince 2011
12:56

Přestože v elitní pražské nemocnici IKEM pracují jedni z největších českých odborníků v oblasti zdravotnictví, není jim nic divného na tom, že nakupují lékařské vybavení za dvojnásobek ceny, než je cena od výrobce. Smlouva s jejich dodavatelem, firmou Kardio Port, je přitom v podstatě nevypověditelná.

Protikorupční policie vyšetřuje nákupy zdravotnického materiálu v elitní pražské nemocnici IKEM. Ověřuje podezření, že 'anonymní' obchodní firma Kardio Port dodává materiál až za dvojnásobek ceny, za kterou ho pořizuje u výrobce.

Podle serveru Aktualne.cz, který informaci přinesl, může Kardio Port koupit například defibrilátor od výrobce za 400.000 korun, IKEM jí však za stejný přístroj zaplatí 800.000 Kč. Ročně tímto způsobem IKEM nakoupí materiál za 400 milionů korun.

"Nákupy opravdu prověřujeme," potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Odmítl však říct, zda se podezření potvrdilo nebo vyvrátilo, protože vyšetřování ještě není u konce.

Smlouvu nelze vypovědět

Rozdíl mezi cenami však nezpochybňuje ministerstvo zdravotnictví, Všeobecná zdravotní pojišťovna ani sama elitní pražská nemocnice. Kardio Port má přitom smlouvu na dodávání materiálu až do roku 2014, uzavřelo ji ještě předchozí vedení nemocnice.  Není však v podstatě možné ji vypovědět. IKEM by musel zaplatit pokutu v řádu stovek milionů.

Zarážející je, že jak ministerstvo, tak IKEM si nad případem myjí ruce. "Bohužel nejsme schopni ověřit vaše informace o cenách výrobců," řekl serveru mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. "Nejsme schopni rozkrýt marže našich dodavatelů," uvedl ekonomický náměstek nemocnice IKEM Michal Stiborek.

vagen ( 18. prosince 2011 13:54 )

Stejne jako kmotr Roman cynicky vytuneloval CEZ, tak kmotr Janousek vytuneloval pres svuj Kardioport IKEM.

komin ( 17. prosince 2011 16:56 )

Kmotr Janousek a jeho fi KardioPort brutalne tuneluje IKEM.

komin ( 17. prosince 2011 16:54 )

Kardio Port patri Janouskovi a ten IKEM brutalne tuneluje .

komin ( 17. prosince 2011 16:52 )

Kardio Port patri znamemu hochstapleru Romanu Janouskovi - prazskemu tunelari stoleti .

karelsmutny ( 16. prosince 2011 10:28 )

Proč pořád vše tak zdá se komplikované. Vždyť pod každou smlouvou musí být podpis. Jsou přece zákonné normy pro hospodaření se státním majetkem. A musí existovat pro každé pracovní místo i pracovní náplň. Pak je to jednoduché. Cokoli chybí, trestám nadřízeného, při prokázání chyb podřízeného pak podřízeného.Je li to úmysl a ne nedbalost pak kromě náhrady škod i vězení.

Zobrazit celou diskusi