Car Mikuláš měl také jiný image než Lenin. Jenže od cara až po Putina mají jedno společné. Nesnáší svobodu vlastního obyvatelstva a vedou zakomplexovanou a paranoidní velmoc. Velmoc na hliněných nohou, se zaostalou infrastrukturou, vymírající populací postiženou alkoholismem a úprkem inteligence do ciziny. Vidíme imperialistickou svatou Rus, které není nic svaté a která má pocit, že si potřebuje pohlídat své »blízké zahraničí«.

Smůla, že v 21. století je to »blízko« skoro všude. Ostražitost vůči Kremlu je na místě. Rusko není žádná normální demokracie. Sověti ztratili ve chvíli slabosti své kolonie, jako bylo třeba i Československo. Tuto ztrátu nesou nelibě.

Doba primitivních nočních přepadů je pryč, aspoň zatím. Ekonomická moc je tišší a nenápadnější a navíc se ještě občas najde dost západních naivků, kteří budou na expanzi Rusů na Západ spolupracovat. Je dobré vědět, že Rusové občas couvnou, když narazí na odpor. Když ale nenarazí, tak máte ruského medvěda hned přímo v obýváku a cítí se tu jako doma. Tak si dejme na medvěda bacha!