Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář šéfredaktora: Chcete mě? Volíme hlavu našeho státu

Autor: Pavel Šafr - 
11. ledna 2013
05:49

Dnes je významný den v historii naší země. Ještě nikdy jsme nevolili hlavu státu v lidovém hlasování. Většinu našich prezidentů nám navíc určili soudruzi v Moskvě. Podle toho také vypadali.

Klement Gottwald byl vrah a opilec, který zaprodal naši zemi cizí mocnosti. Zápotocký i Novotný byli primitivní aparátčíci a jejich ruce byly rovněž od krve. Ludvík Svoboda a Gustáv Husák měli sice o něco lepší formu, ale nakonec se stejně ukázali jako služebníci sovětských okupantů. Prezidenti, kteří byli svobodně zvoleni v našem parlamentu, byli zásadně lepší. Jsme přitom právem hrdí na moudrého Tomáše G. Masaryka. Založil naši republiku jako demokratický a vyspělý stát. Měl rozum i srdce. A uměl si získat úctu.

Často slyšíme nadávat na současné prezidentské kandidáty. Není to ale tak zlé. Máme z čeho vybírat. V prvním kole bychom se neměli držet pochybných průzkumů a měli bychom si vybrat toho, kdo každému z nás nejvíce sedí.

Jestli je za favorita voleb považovaný Miloš Zeman, je to celkem logické. Má nejvíce zkušeností z vrcholné politiky a umí zaujmout i rozesmát. Jestli ale je tak silný, jak se zdá, tak si zaslouží i trochu kritiky. Mívá chování řeznického psa. A člověk má o něj strach, aby se na tom Hradě neupil. Fischer, Schwarzenberg, Dienstbier i Sobotka mají sice také slabiny. Jejich chování je ale slušnější a každý z nich má své dobré vlastnosti pro funkci hlavy státu. Franz je mimořádným zjevem po všech stránkách, ale zkušeností má nejméně.

Není také vůbec špatná představa, že by hlavou státu byla konečně také žena. Nejvíce zkušeností a vloh k funkci prezidentky má ze tří ženských kandidátek nepochybně Zuzana Roithová. Každý z nás může nyní vzít kousek zodpovědnosti za naši překrásnou zemi do svých vlastních rukou. Každý se rozhodneme sám. A tak je to dobře.

kakamilek ( 11. ledna 2013 13:47 )

Jenom doufám že se jim nestane Zeman.Jedno samolibé hovado už stačilo a od něho mé Zeman plnou podporu.Proč asi.Aby se zpětně nešťoural v tom jeho "úřadování"

lukoil ( 11. ledna 2013 12:07 )

Pro mě paní Fischerová jediná možná volba z toho výběru co tu je. Já v ní vidím naopak velké charisma, se svojí malou postavou, nenápadnou laskavostí a jasně formulovanými názory i postoji. Tu bych já, misto "charismatických", ale spíše jen postižených přebujelým EGEM, uvítal raději.

juklicek ( 11. ledna 2013 12:01 )

a k tomu se nepřiznal - " hrdina "

decathlonova-matka ( 11. ledna 2013 11:54 )

zato psal krásně zvací dopisy

joudajoudovy ( 11. ledna 2013 11:54 )

Lidi, misto vasich nazoru, zbyvajici cas vyuzijte na internetu a hledejte "historicke" odkazy i videa. tam zjistite, kdo s kym pece a jakemu zlu napomohl. Ja jsem nazoru, ze to chce novou a mladou krev, nez se stale divat na spolek dobre si zijicich duchodcu. je-li duchodce ve fronte na zlevnene maslo, mate plno kritickych kecu, ale do prezidenske sesle ho klidne posadite. Setkal jsem se i s nazorem, ze budou volit zemana, protoze je alespon vtipny, haha, opravdu spravna uvaha. on je dalsi kecalista, ktery se rad posloucha a od listopadu jsme meli same narcise. prvni si myslel jaky neni veliky umelec a klani se pred nim cely svet a druhy je dokonalost sama. aby se o nem psalo, zvolil pozici boha, ktery ma na vse ten spravny a neomyslny nazor. co se tyka reprezentace v zahranici, hodila by se Bobo, bylo by na co koukat, ale te hlas nedam. dalsi dve damy a recitator basni, mi prominou. a z odpadnuvsich duchodcu, zbyva pouze dienstbier. a, ze je socan? to je ten paradox? sami ho mezi s sebou nemusi, protoze byl prvni, ktery zacal kritizovat korupcnicke spolky. ani mu nedelaji takovou reklamu, jako topaci degenarotovi a polovina vlady ho nosi na plackach. ale kazdy, dle sve uvahy..... pak si nestezujte, jako po kazdych volbach!!!

Zobrazit celou diskusi