Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus bojkotuje Ukrajinu: Kvůli Tymošenkové tam na summit nepojedu!

Autor: ČTK, oj - 
30. dubna 2012
09:55

Věznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové začíná vést k bojkotu Ukrajiny. Prezident Václav Klaus se odmítl zúčastnit summitu středoevropských prezidentů, který v zemi proběhne v květnu. Stejně se rozhodli i prezidenti Rakouska, Německa a Slovinska

Informaci přinesly Lidové noviny. Kvůli represím vůči Tymošenkové se nezúčastní summitu na Krymu německý prezident Joachim Gauck, rakouský prezident Heinz Fischer a slovinská hlava státu Danilo Türk. Svoji účast na schůzce prý zvažují i prezidenti Estonska a Lotyšska.

Podobně zvažuje zachovat se kancléřka Angela Merkelová v případě cesty u příležitosti mistrovství Evropy ve fotbale, které v červnu Ukrajina spolupořádá. Že ze stejného důvodu nepojede, potvrdila komisařka EU pro spravedlnost Viviane Redingová.

Summit o evropských integračních procesech na krymské Jaltě pořádá ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Kyjev letos podepsal s EU asociační smlouvu, která ale vstoupí v platnost až po ratifikaci v národních parlamentech členských států unie. Země EU ratifikaci podmiňují propuštěním Tymošenkové z vězení.

Tymošenková si ve vězení odpykává sedmiletý trest za to, že podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ tvrdí, že rozsudek nad ní byl politicky motivovaný.

henryj ( 25. ledna 2013 15:17 )

Ale proč by se měl zůčastnit summitu.Má bobky,nejenom za to,že Tymošenková...tam je toho u ní více než se povídá, ale taky z toho,že Tymošenko dostal u nás azyl,kde si taky převedl ssebou penízky.To je dostačující.

dfghjk ( 7. května 2012 09:15 )

Já s Vaškem souhlasím, věznění Tymošenkové je barbarství.

oldedek ( 2. května 2012 11:14 )

"Klaus bojkotuje Ukrajinu: Kvůli Tymošenkové tam nepojedu!..." No ty budou Venco nešťastní, no ty budou nešťastní - někteří se z toho možná z toho neštěstí i poser...

husqarnowicz ( 1. května 2012 08:06 )

Máš pravdu, ostudy a škody už nadělal dost. Se svým podlým charakterem a arogancí se prezidentem neměl nikdy stát.

husqarnowicz ( 1. května 2012 08:04 )

Ať si Tymošenková klidně drží hladovku, podle snímku vypadá, že bude mít ještě dlouho z čeho trávit. Vězeňská dieta se na ní zatím nijak nepodepsala, skutečně strádající lidé vypadají úplně jinak. Je dojemné, jak tihle zlodějští lumpové z politických kruhů drží při sobě. Tuneldědkovi se asi hrůzou potí kule, když si představí, že za ty své podlosti a zlodějny by také jako Tymošenková mohl jednou skončit v ťurmě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa