Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČSSD má kandidáta na Hrad: Stal se jím Jiří Dienstbier

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, lm - 
19. května 2012
13:40

Oficiálním kandidátem na Hrad za ČSSD se stal Jiří Dienstbier. Pro jeho nominaci hlasovalo 107 členů Ústředního výkonného výboru, zatímco proti jen 35. Protikandidáta Dienstbier neměl.

Dienstbier je jediným kandidátem sociálních demokratů na prezidenta poté, co z vnitrostranických diskusí vypadl nestraník ekonom Jan Švejnar.

Někteří účastníci sjezdu dnes uvedli, že Dienstbierovou slabinou může být jeho mládí. Například poslanec Jaroslav Foldyna dal do protikladu relativní nezkušenost mladého pražského politika s dlouholetou kariérou expremiéra Zemana. Poslanec Jeroným Tejc naopak řekl, že Dienstbierovo mládí může být v očekávané bitvě před prezidentskou volbou výhodou. Kandidát ČSSD se tak podle něj výrazně odliší od ostatních.

Pořadatelé dnešního zasedání počítali, že kandidáta představí už dopoledne. Diskuse nakonec trvala zhruba hodinu, vystoupily v ní zhruba dvě desítky řečníků. Průběh diskuse připomněl, že sociální demokracie je rozdělena do dvou proudů, které lze personifikovat jako "zemanovce a protizemanovce".

Foldyna poznamenal, že Zemanovou volbou by se mohla sociální demokracie vypořádat se starým dluhem vůči svému bývalému předsedovi. Toho totiž ČSSD přestala podporovat v průběhu souboje o Hrad s Václavem Klausem.

Podle nedávného průzkumu agentury Median by v přímé volbě prezidenta nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola boje o prezidentský úřad bývalý premiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar, který se rozhodl kandidovat bez původně plánované podpory ČSSD. Fischera by podpořila třetina voličů, Švejnara 17,5 procenta. Za nimi by skončil někdejší předseda vlády Zeman s 11 procenty hlasů.

vladimir1950 ( 21. května 2012 14:29 )

Pyskatý,namyšlený synáček prominentního bývalého komunisty z "jara 1968"..To se ČSSD opravdu povedlo, opravdu nesmírná tupost ve výběru..

hejhej ( 21. května 2012 11:41 )

To musí ČSSD na tom moc špatně,když nemá žádnou osobnost na kandidáta na Hrad,než nic neříkajícího Diensbiera.

dadik01 ( 21. května 2012 11:06 )

Dienstbier je opravdu to nejstrasnejsi, co nás mohlo potkat. Nemá zkusenost, jde mu jen o peníze a moc. Je absolutne neznámý, do politiky ho vyneslo jen jeho jméno. Lidi o nem vubec nic nevedí, jen to, ze se nekam cpe.Je to trouba, nastestí nemá sanci, to by vsichni cesi museli ztratit rozum, pokud by takovéhleho noumu zvolili..

mnpv ( 21. května 2012 06:57 )

Věc názoru, já jsem na prezidenta Klause hrdá. Tak kvalitního presidenta už asi mít nebudeme. Jedině Zeman by to mohl zachránit, ale tihle ti ostatní ne, nikdo z nich není osobnost.

mnpv ( 21. května 2012 06:53 )

bobino už jsme dvě, jsem rovněž pro Zemana. Nechci žádné poloameričany, kteří si odskočí do Česka jen pro funkci, aby si měli čím doplnit životopis a stoupla jim cena na světových trzích. Čili ani tohoto panáka ani Švejnara.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa