Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bude nám vládnout Ferda Japonec, nebo Studená panna?

Autor: Eva Pospíšilová - 
16. února 2012
10:17

Vystřídá Václava Klause na Hradě Valkýra, Naivka, Mluvící hlava, Mojžíšek, Harakiri Aston, nebo třeba Dědek? Že nevíte, o koho jde? Pak vězte, že takto zasvěcení častují možné budoucí prezidentské kandidáty. Blesk pátral po tom, jaké mají adepti na nejvyšší politický post v zemi přezdívky. V největší prezidentské anketě na Blesk.cz zatím vede Statistik Jan Fischer.

Fantazie je bezmezná. Straníci, političtí konkurenti, kolegové, ale i lidé z byznysu a na ulici mají pro možné budoucí prezidentské kandidáty svá označení. Jen málokdo o nich hovoří jako třeba o Vladimíru Špidlovi nebo Janě Bobošíkové. „Jména se moc nenosí. Když se bavíme, tak jemu prostě říkáme Mluvící hlava a jí Bobo,“ řekli Blesku lidé z politiky, když pátral po přezdívkách devítky "statečných", která vzešla z hlasování čtenářů Blesku.

Někdy je přezdívka jasná, tak třeba Fischer je Statistik nebo Mojžíšek, Karel Schwarzenberg bývá označován jako Kníže či kvůli své zálibě v usínání Schlafenberg.

U jiných ale nebývá přezdívka příliš lichotivá. „U Sobotky se obecně ví, že se rád napije. Takže se mu říká Rudý nos, nebo Přemek flaška. Zeman pak je zase Šloufova kasička,“ naráželi zasvěcení lidé pod zárukou anonymity na Miroslava Šloufa – někdejšího nejbližšího Zemanova spolupracovníka, který měl údajně vybírat »desátky«. Bývalému premiérovi a expředsedovi ČSSD se však také obecně říká Dědek.

Nejvíc přezdívek, jak zjistil Blesk, má ovšem podnikatel Tomio Okamura. „Slizo Maki, Ferda Japonec (práce všeho druhu), Harakiri Aston, Fugu (roztomilá, ale jedovatá ryba), nebo Tomikadze,“ vyjmenoval zdroj Blesku. Zdá se, že podnikateli se v politických a podnikatelských kruzích nemůže přijít na jméno.

Nelichotivých přezdívek ovšem nezůstaly ušetřeny ani možné budoucí kandidátky. Bobošíkové se kromě známé přezdívky Bobo říká i Valkýra (podle pověstí nebezpečná dívka – ozbrojená válečnice, která slouží svému bohu Ódinovi). Miroslava Němcová zase bývá označována jako Naivka, Knihovnice nebo Studená panna.


arcaben ( 19. února 2012 10:10 )

...tak už jsnme tu měli naivního pana Broučka,teď Všeználek s kleptomanskou úchylkou,na řadu by tedy mohl přijít Rumcajs,který se nestratil ani v lese Řáholci,tak by si mohl poradit tady s tou džunglí!

arcaben ( 19. února 2012 10:05 )

máš pravdu DÁ,ovšem otázka je komu a za kolik!I ten frak je dost drahý...

alena2010 ( 17. února 2012 18:53 )

Valkýra je skvělá. Ta dá na frak všem ostatním. To uvidíte.

rudyptak48 ( 17. února 2012 13:32 )

zahorak1... hezky si procestuj celé Slovensko, a hlavně ty cikánské osady, a uvidíš, jak bezvadně si žijete. Euro není všechno. Ty černé myšlenky i s tou černou uniformou POHG, bych raději odložil. Češi si svého hlavního blbce dovedou vybrat ke své podobě, a hlavně ke své škodě, i bez tvé pomoci.

jakub-moravec ( 17. února 2012 10:39 )

Chybí tam Josef Švejk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa