Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Agent nebo terorista? Vrací se knižní Jason Bourne

Nakladatelství Domino znovu vydalo trilogii o Jasonu Bourneovi, kterého ve filmovém zpracování hrál Matt Damon. První díl se jmenuje Bourneova totožnost.
Nakladatelství Domino znovu vydalo trilogii o Jasonu Bourneovi, kterého ve filmovém zpracování hrál Matt Damon. První díl se jmenuje Bourneova totožnost.  (Autor: Nakladatelství Domino)
Autor: Zuzana Štíchová - 
18. dubna 2016
15:31

Minulost žádná, budoucnost nejasná. Zato nepřátelé, kam se podívá. Nakladatelství Domino znovu vydalo trilogii mapující příběh Jasona Bournea. Tentokrát vyšla špička špionážní literatury pod názvy Bourneova totožnost, Bourneův mýtus a Bourneovo ultimátum. Robert Ludlum je zkrátka nesmrtelný.

Jason Bourne je Matt Damon. Ano, stejně jako většina jsem si krátce po přelomu milénií nenechala ujít filmovou trilogii Agent bez minulosti, Bourneův mýtus a Burneovo ultimátum. Proč se tedy probírat knihami, které mají v průměru téměř 800 stran na díl?

Odpověď hledejte sami. Nic neprozradím, pokud napíši, že odlišnosti fanoušci určitě najdou. Svižné vyprávění ale nechá naštěstí zapomenout na stovky stránek a scény z filmů se vracejí i po více než 10 letech.

„Ten muž má paměť úplně prázdnou. Ví jen to, že se probral z bezvědomí v ordinaci lékaře na francouzském pobřeží, že má tělo proděravělé kulkami a tvář změněnou plastickou operací. Jedinou mlhavou stopou vedoucí k jeho identitě jsou číslice na filmovém negativu, které patří k tučnému bankovnímu kontu v Curychu. Majitelem konta je nejhledanější světový zabiják. Jmenuje se Jason Bourne,“ stojí v anotaci k prvnímu dílu trilogie.

Navazující svazek staví Davida Webba, jak zní skutečné jméno agenta Bournea, do nelehké pozice dohonit svůj vlastní stín. Jeho falešnou identitu si totiž někdo vypůjčil při zabití čínského vicepremiéra. Univerzitní profesor, kterým se od konce prvního dílu Webb stal, se tak musí vrátit do světa, který chtěl navždy opustit.

Závěrečný souboj atentátníka Carlose a muže vystupujícího jako Jason Bourne je připraven ve třetím díle. Kruh se uzavře. „V obnoveném souboji ožívá i Medusa, zlopověstná skupina, která stála u zrodu agenta beze jména a nyní znovu zvedá svou odpornou hlavu. Webb je odhodlán proniknout do této ekonomicky a politicky všemocné organizace,“ prozrazuje nakladatelství.

Kromě Bourneovy klasické trilogie vydalo nakladatelství v březnu 2015 také volné pokračování série nazvané Bourneovo dilema. Sepsal ho celoživotní přítel v roce 2001 zesnulého Roberta Ludluma Eric Van Lustbader.


Robert Ludlum

Bourneova totožnost, Bourneův mýtus, Bourneovo ultimátum

nakladatelství Domino

752 stran, 817 stran, 808 stran

celkové hodnocení: 87 % (90 %, 85 %, 85 %)

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi