Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Do sbírky komiksovek přibyl nový kousek. Captain America: Občanská válka patří k těm lepším

Autor: Ivan D. Hladík - 
6. května 2016
12:37

Jste připraveni vybrat si svou stranu? V téhle „marvelovce“ se proti sobě postaví neohrožený Kapitán Amerika Steve Rogers a mistr vkusu i ironie Tony Stark / Iron Man.

Boj o moc, přesvědčování hrdinů, aby se přidali k jednomu či druhému týmu dvou znepřátelených stran. Tady jde do tuhého!

Jak uvádí distributor, film studia Marvel Captain America: Občanská válka se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo.

Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Objeví se neodbytné politické tlaky, aby vyústily ve vznik jistého systému zodpovědnosti vedeného vládní organizací. Má jasný úkol: dohlížet na známé a oblíbené superhrdiny a řídit je. S tím samozřejmě nemohou všichni souhlasit.

Dva týmy Avengers stojí náhle proti sobě. První pod vedením Steva Rogerse (Chris Evans, 34). Právě on hájí svobodu Avengers. Proti němu stojí na druhé straně tým Tonyho Starka (Robert Downey Jr., 51), který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k nonstop akci na dvou frontách.

Video  Captain America: Občanská válka  - Falcon
Video se připravuje ...

Pokud bychom měli film zhodnotit jedním slovem, museli bychom použít výraz „osudový“ nebo „silný“. Rozhodně se jedná o to lepší, co bylo v tomto žánru natočeno. Největší podíl na tom má nejspíš režisérská dvojice Anthony (42) a Joe (45) Russoovi. Oba stáli i za snímkem Captain America: Návrat prvního Avengera (2014).

Film působí do určité míry znepokojivě jako láva bublající pod povrchem. Místo vtípků „za každou cenu“ je příběh víc hluboký, takže je možné, že některé diváky zklame. Ti ostatní určitě ocení, že do závěrečných titulků budou místy některé situace stěží vydýchávat. Tento dílek ve skládačce Marvelu se rozhodně nezakutálí.

Kapitán v nových rozměrech zážitku

Už toho tady byla spousta, nové možnosti trikařů a kameramanů, 3D, 4D... Teď přišly ke slovu přístroje, které kombinují digitální proces IMAX re-mastering. Díky tomu jsou schopné nabídnout nejvyšší možnou úroveň digitálního zachycení obrazu.

Výsledkem je neskutečně živý obraz nedotčené čistoty. Neuvěřitelně jemné detaily, živé barvy a nejlepší kontrast. Výhoda pro diváky? V sedmnáctiminutové sekvenci uvidíme stěžejní okamžiky ve formátu o 26 % větším než v klasickém kině. Jde o vůbec první film, který byl s těmito speciálními 2D digitálními kamerami ALEXA IMAX® 65 mm natočen. Díky nim si lze vychutnat právě nový příběh Captain America: Občanská válka ještě o trochu víc. A tím to nekončí – i první a druhý díl Avangers – Infinity War budou natočeny touto technikou, dokonce v celém rozsahu. Stanou se tak prvními hollywoodskými filmy, které kdy byly kompletně natočené s kamerami IMAX.

Cestování, bouráky, souboje...

* Vzhledem k tomu, že se příběh snímku Captain America: Občanská válka odehrává po celém světě, rozhodl se tvůrčí tým usídlit v již ověřených ateliérech Pinewood Atlanta, odkud se v průběhu natáčení štáb vydával do exteriérů v Německu, Rakousku, na Islandu, v Portoriku, Indonésii, Brazílii a ve Velké Británii.

* Ve filmu se objevuje také jeden z nejmodernějších automobilů na světě, který řídí T’Challa/Black Panther. Tvůrci filmu se obrátili na firmu Audi, která jim pro potřeby natáčení poskytla svůj nejmodernější koncepční vůz. Tento ohromující automobil je vybaven špičkovou technologií, kterou má společnost Audi k dispozici, ale dosud nebyla uvedena do sériové výroby. Až budete film sledovat, dávejte dobrý pozor – jedná se o věci, které nikde jinde neuvidíte.

* Bojový styl, který Captain America používá, vychází z tradičních bojových umění jako judo, karate, taekwondo a aikido. Black Panther, jeden z nejlepších bojovníků v komiksovém světě společnosti Marvel, ovšem bojuje s větší elegancí a jeho bojový styl je založen na capoeiře, což je brazilské bojové umění, které v sobě kombinuje akrobacii, tanec a hudbu. V jeho bojovém stylu ale najdeme také čínské vlivy, které zprostředkovalo kung-fu.

* Kostým Ant-Mana v podání Paula Rudda se pro film Captain America: Občanská válka dočkal jistých vylepšení. Nový oblek je elegantnější a vypadá moderněji, aby mezi ostatní lépe zapadal. Jeho přilba už není vybavena kabely, které vedou z přední části dozadu, a antény plynule navazují na její spodní část. Regulátor obleku pak postrádá otočný ovladač.

Hodnocení filmu: 85 %

Captain America: Občanská válka

(Captain America: Civil War)

Akční / Dobrodružný / Sci-fi

USA, 2016, 148 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo

Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner...

V českém znění: Libor Bouček, Aleš Procházka, Jitka Špiková Moučková, Adam Mišík, Jakub Wehrenberg, Michal Holán, Jiří Štěpnička...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi