Komentář: EET je tu. Zapomeňte na „meníčko“ za stravenku, byl to podfuk
Pro restaurace, hospody a hotely od čtvrtka platí povinná elektronická evidence tržeb (EET). Někteří hospodští slaví, jiní stávkují a další hned zdražili. Evidentně do svého podnikání najednou započítali nejen náklady na registrační pokladny, ale i různé daně, které dosud neplatili.
Právě proto někteří slaví. Podnikání jim totiž ničí právě kolegové, kteří své hospody téměř osvobodili od daní. A člověk nemusí být hospodský, aby věděl, že ve spolupráci s finanční správou prostě obědové „meníčko“ za 70 korun neuvaříte. „Nejde za to uvařit poživatelný oběd,“ řekla i bývalá náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO) Simona Hornochová.
Nebo aspoň ne tak, aniž byste se při vaření neodklonili hned od několika daní, můžu-li vykrást exministra ODS Kocourka: od DPH, daně z příjmu, zdravotního i sociálního pojištění… Na těchto všech daních se v gastronomii, která je stále požehnaná platbami v hotovosti, a tudíž částečně ušetřená státního monopolu daňového násilí, hojně šidí. Nejen po Praze běhají hospodští-milionáři, kteří přiznávají příjem pokladní z hypermarketu. A to, když mají charitativní nutkání. Jinak hrdě daní i nulu.
EET tak zřejmě znamená i konec hodování za stravenku, i když hodování v tomto případě není správný výraz. To spíš krmení. Některé hospody zdražily hned od 1. prosince jídlo o 15 procent, a to i navzdory nižší DPH. Některé časem i zavřou a bude to jen dobře: Česko trpí ohledně pohostinství podobnou epidemií jako s hernami. A důvodem je mimochodem i to, že právě v gastronomii se můžete od daní osvobodit tak štědře jako málokde. Trumfne ji snad jen stavebnictví.
Zatím restaurace nezavírají, nebo aspoň ne masově, jak mnozí varovali. Dokazuje to i studie firmy Bisnode, podle níž nedochází kvůli EET ani k masovému zakládání nových firem, aby se hospodští sami neusvědčili z náhlého nárůstu tržeb. A hromadné krachy nepotvrzují ani zkušenosti ze zemí, kde nějakou formu EET zavedly v minulosti. Důvodem hysterie ohledně EET je totiž z velké části i to, že se nikomu z nás nechce najednou platit daně. Dejte mi šanci dostávat výplatu v igelitce a rád vám z ní část odevzdám.
Ne všichni hospodští samozřejmě stát na daních šidí – nebo aspoň ne moc. Těžko ale chápat argument, proč by kvůli EET měli najednou krachovat. Pořizovací náklady, které se odečítají z daní, se počítají spíš v nižších desítkách tisíc a ty provozní (například pořízení internetu apod.) měsíčně spíš ve stokorunách. Pokud nějaká hospoda nevydělá ani na to, proč být hospodský? A že někteří hosté prostě vyšší ceny nezaplatí? Možná ne. Stát ale nemůže lidem restaurace zpřístupňovat tím, že je zlevní osvobozením od daní.
I restauratéři, kteří se na EET těší, se nicméně bojí technologické stránky věci. Stát nebývá ohledně digitalizace Silicon Valley, a pokud by EET začalo fungovat stejně úspěšně jako třeba registr vozidel, byli bychom brzy bez hospod i bez placení daní. To ale ukáže až čas. A stejně tak i to, o kolik víc stát díky EET vybere na daních. Když to bude aspoň několik miliard navíc, může EET kromě konce „meníčka“ za stravenku znamenat i novou dálnici. Nebo aspoň zazáplatovanou starou silnici, abych zůstal v Česku.
VŠE O EET ČTĚTE NA BLESK.CZ ZDE
Další komentáře na Blesk.cz:
Dobrý den, jsem pan Paul Moritz, legitimní a spolehlivý věřitel. Vydávám půjčky za jasných a srozumitelných podmínek s úrokovou sazbou 3%. Vydávám půjčky na podnikání, osobní půjčky, studentské půjčky, půjčky na auta a půjčky na splacení účtů. Pokud potřebujete půjčku, musíte udělat okamžitý kontakt s mnou přímo na adrese: paulhelpfund@yahoo.com Bůh ti žehnej. Pozdravy, Pan Paul Moritz E-mail: paulhelpfund@yahoo.com