Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: EET je tu. Zapomeňte na „meníčko“ za stravenku, byl to podfuk

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
1. prosince 2016
05:02

Pro restaurace, hospody a hotely od čtvrtka platí povinná elektronická evidence tržeb (EET). Někteří hospodští slaví, jiní stávkují a další hned zdražili. Evidentně do svého podnikání najednou započítali nejen náklady na registrační pokladny, ale i různé daně, které dosud neplatili.

Právě proto někteří slaví. Podnikání jim totiž ničí právě kolegové, kteří své hospody téměř osvobodili od daní. A člověk nemusí být hospodský, aby věděl, že ve spolupráci s finanční správou prostě obědové „meníčko“ za 70 korun neuvaříte. „Nejde za to uvařit poživatelný oběd,“ řekla i bývalá náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO) Simona Hornochová.

Nebo aspoň ne tak, aniž byste se při vaření neodklonili hned od několika daní, můžu-li vykrást exministra ODS Kocourka: od DPH, daně z příjmu, zdravotního i sociálního pojištění… Na těchto všech daních se v gastronomii, která je stále požehnaná platbami v hotovosti, a tudíž částečně ušetřená státního monopolu daňového násilí, hojně šidí. Nejen po Praze běhají hospodští-milionáři, kteří přiznávají příjem pokladní z hypermarketu. A to, když mají charitativní nutkání. Jinak hrdě daní i nulu.

EET tak zřejmě znamená i konec hodování za stravenku, i když hodování v tomto případě není správný výraz. To spíš krmení. Některé hospody zdražily hned od 1. prosince jídlo o 15 procent, a to i navzdory nižší DPH. Některé časem i zavřou a bude to jen dobře: Česko trpí ohledně pohostinství podobnou epidemií jako s hernami. A důvodem je mimochodem i to, že právě v gastronomii se můžete od daní osvobodit tak štědře jako málokde. Trumfne ji snad jen stavebnictví.

Zatím restaurace nezavírají, nebo aspoň ne masově, jak mnozí varovali. Dokazuje to i studie firmy Bisnode, podle níž nedochází kvůli EET ani k masovému zakládání nových firem, aby se hospodští sami neusvědčili z náhlého nárůstu tržeb. A hromadné krachy nepotvrzují ani zkušenosti ze zemí, kde nějakou formu EET zavedly v minulosti. Důvodem hysterie ohledně EET je totiž z velké části i to, že se nikomu z nás nechce najednou platit daně. Dejte mi šanci dostávat výplatu v igelitce a rád vám z ní část odevzdám.

Ne všichni hospodští samozřejmě stát na daních šidí – nebo aspoň ne moc. Těžko ale chápat argument, proč by kvůli EET měli najednou krachovat. Pořizovací náklady, které se odečítají z daní, se počítají spíš v nižších desítkách tisíc a ty provozní (například pořízení internetu apod.) měsíčně spíš ve stokorunách. Pokud nějaká hospoda nevydělá ani na to, proč být hospodský? A že někteří hosté prostě vyšší ceny nezaplatí? Možná ne. Stát ale nemůže lidem restaurace zpřístupňovat tím, že je zlevní osvobozením od daní.

I restauratéři, kteří se na EET těší, se nicméně bojí technologické stránky věci. Stát nebývá ohledně digitalizace Silicon Valley, a pokud by EET začalo fungovat stejně úspěšně jako třeba registr vozidel, byli bychom brzy bez hospod i bez placení daní. To ale ukáže až čas. A stejně tak i to, o kolik víc stát díky EET vybere na daních. Když to bude aspoň několik miliard navíc, může EET kromě konce „meníčka“ za stravenku znamenat i novou dálnici. Nebo aspoň zazáplatovanou starou silnici, abych zůstal v Česku.

VŠE O EET ČTĚTE NA BLESK.CZ ZDE

Další komentáře na Blesk.cz:

paulfinance ( 12. prosince 2017 05:19 )

Dobrý den, jsem pan Paul Moritz, legitimní a spolehlivý věřitel. Vydávám půjčky za jasných a srozumitelných podmínek s úrokovou sazbou 3%. Vydávám půjčky na podnikání, osobní půjčky, studentské půjčky, půjčky na auta a půjčky na splacení účtů. Pokud potřebujete půjčku, musíte udělat okamžitý kontakt s mnou přímo na adrese: paulhelpfund@yahoo.com Bůh ti žehnej. Pozdravy, Pan Paul Moritz E-mail: paulhelpfund@yahoo.com

rkkk ( 3. prosince 2016 04:13 )

I blbec, který s tím nemá zkušenosti, přece musí chápat, že když 40 000 lidí tráví řekněme 2 hodiny denně běháním kolem EET a dalších několik tisíc je kontroluje na plný úvazek na FU a další tisíce přepisují kódy do loterie a píšou udání a další tisíce o tom informují a diskutují, tak to jsou miliony pracovních hodin, které prostě někde musí v ekonomice chybět. Hodnoty vznikají prací, kterou někdo potřebuje. Nikoli přerozdělováním nebo papírováním. Ekonomice by pomohlo, pokud by nějaké opatření práci lidem ušetřilo, ne přidalo. Stát v minulosti napálil daně, nehlídal výdaje a když došly peníze, tak místo lepšího hospodaření ty daně opět zvyšoval až na nemorální mez. K daním se přidává spousta plateb různým firmám, které získaly legální výhody dané uplacenými zákony. Díky tomu není možné poctivě pracovat, všechno dodržet a ještě si vydělat rozumné peníze odpovídající vynaloženému úsilí. Velké firmy můžou optimalizovat, najímat si poradce a ve velkém se jim všechno snáz plní. Ti nejmenší ale nemají moc možností, jak uniknout. Musí živit povaleče na sociálních dávkách, solární barony, mafiány z OSA, různé pojišťováky, revizáky, majitele odpadových firem, provozovatele STK monopolní dodavatele energií a vody a spousty a spousty dalších. Velkou část služeb by si nikdy nekoupili, kdyby jim to nenařizoval zlobbovaný zákon. Když někdo občas nezaplatí nějakou daň nebo dávku, tak je to pochybení srovnatelné třeba s tím, když si policajt zdřímne při noční službě v autě nebo úředník přečte v pracovní době zprávy na internetu. Nemá se to, ale není to tak dramatické, že bychom kvůli tomu museli celou republiku spoutat takovou šíleností. Okradený pocestný by se měl zlobit na loupežníka a nikoli na dalšího okradeného pocestného, kterému se podařilo ukrýt pár drobných v botě. Hlídání výdajů ze státní kasy musí být vždy přinejmenším stejně důkladné, jako hlídání příjmů. Jinak to nemá smysl. Jsem pro srovnání podmínek, ale snížením daní, zrušením dotací a zjednodušením zákoů.

Felix Julec ( 1. prosince 2016 16:06 )

TO:partyzánka xxx Plkáte nesmysly.Pokud víte,že byl Babiš estebák a provinil se,tak máte občanskou povinnost vyjít s problémem na světlo.Dotace jsou nárokové.Každý kdo podniká v zemědělství má nárok na dotace.

everlast1 ( 1. prosince 2016 15:43 )

Mzdy můžou dávat minimální i teď to nemá s EET nic společného.

Charlie93 ( 1. prosince 2016 13:47 )

Vy jste tady úplně mimo ty jo málo který majitel hospody, restaurace či jiného podobného podniku nezdražuje ani nepláče kvůli pořizovacím nákladům na EET myslím že by i ty daně skously. Brečí kvůli tomu že nemůžou personálu psát minimální mzdy jako do teď, ale takové které doopravdy berou, tzn. vetší náklady na personál co se týče soc. a zdrav atd. a proto brečí i personál páč o nic z toho většinou ani nestojí. rozhodně se zavře spousta podniků a co potom ten personál? už teď se to po restauracích strašně rychle točí...životnost číšníka v jednom podniku je průměrně rok a tímto se to ještě sníží páč bude nadbytek nezaměstnaného personálu kteří budou chtít práci...a byl jste už někdo na diskotéce nebo na nějakým velkým fesťáku od doby EET? dokážete si představit že mezi vydáváním X hektolitrů piva a panáků bude muset ke každýmu tisknout účtenku? už teď jsou u stánků fronty jak do prd+le a na diskotékách to samy nebude vidět parket budou tam jen zmačkané účtenky fronty na barech a spocenej barman co nebude vědět jestli má dřív klapat na kase nebo nalívat panáky...a když tu byly nakously stravenky tak si myslí že ty se přestanou uplně brát protože když je pak chce hospodsky nějak otočit aby se jich zbavil má několik možností: Buť za ně něco nakoupit nebo je vyměnit za peníze u těch firem co je vydávají...problém je že v obou případech je tam asi 5% ztráta...salut EET vždy jsem chtěl tady z toho kocourkova odjet konečně mě k tomu něco dokopalo, takže hurá do Kanady mějte se tu fanfárově...

Zobrazit celou diskusi