Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Komentář: Češi jsou nejbohatší za 10 let, přesto pořád chudneme

Komentář Petra Holce
Komentář Petra Holce  (Autor: Blesk)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
23. listopadu 2016
05:20

Agentura GfK vydala zajímavou statistiku. Po tříleté stagnaci znovu roste kupní síla Čechů a je největší za posledních deset let. Kopíruje tak další příznivé ekonomické ukazatele: poslední dobou znovu roste i náš průměrný plat, zatímco klesá nezaměstnanost. Žádné překvapení, že i většina Čechů teď utrácí jako politici. Tedy jako by byly Vánoce celý rok.

Tolik dobrá zpráva. Česko je v žebříčku 42 zemí podle kupní síly na 26. místě, což nevypadá úplně špatně. Nebo aspoň nesrovnáváme-li se třeba se Zimbabwe nebo s Bruntálem, abych zůstal doma: tam si totiž v rámci Česka užívají nejnižší kupní sílu. Málokoho asi překvapí, že si toho víc než my stále koupí tradičně bohatší Slovinci, kteří zbohatli už za Jugoslávie, jež pro nás bývala menší Západ. Horší je, že nás teď předstihli i Slováci, Estonci a Litevci.

Zvlášť bohatší Slováci určitě musí u Čechů budit zášť. Češi byli vždy bohatší než Slováci, ostatně dlouho jsme si jejich věrnost kupovali posíláním peněz na Slovensko. Po rozdělení Československa v roce 1993, kdy se ze Slovenska na čas stal divoký polomafiánský stát, kde unášejí syny prezidentů, emigrovali Slováci za lepším životem do Česka. Teď můžeme pomalu o emigraci na východ uvažovat my. A taky se ptát jejich premiéra Roberta Fica, jak to sakra dělá?

Kupní síla Slováků je totiž vyšší než naše o celá 3,2 procenta, když dosahuje 60 procent průměru Evropy. Estonci si toho koupí ještě víc než Slováci a Slovinci jsou před námi dokonce o plných dvacet procent. Jen pro ilustraci: nemusíte moc brečet, pokud žijete v Praze, tam se kupní síla stále pohybuje nad 130 procenty evropského průměru. Smutnější to je v Děčíně nebo Jeseníku.

Nenechme se ale mýlit ani falešným pražským pocitem bohatství: i na Islandu, který nedávno zkrachoval, mají kupní sílu na 177 procentech Evropy. A třeba nudné Švýcarsko, jímž jsme se kdysi chtěli stát, má kupní sílu na 309 procentech evropského průměru. Ale netrapme se Švýcarskem. Po pádu komunismu nám politici včetně jistého ekonoma Václava Klause slibovali, že do deseti let doženeme aspoň sousední Rakousko, ostatně kdysi jsme bývali krajané.

Měli pro to samozřejmě dobrý důvod: většina lidí nenáviděla komunismus ne proto, že se svobodně nemohli trápit kakofonií Plastiků, ale protože museli jezdit ve škodovce a nosit džíny z Prostějova. Demokracii si proto vyložili jako svobodu nakupovat jako na Západě. Jenže teď se ukazuje, že v tomhle Západ možná nikdy nedoženeme. Naposled jsme si to ještě namlouvali před osmi lety, kdy Česko ekonomicky rostlo výrazně rychleji než bohatší západní Evropa. Pak ale naděje zhasla. Teď to znovu potvrzuje i analýza GfK.

Gabriel1453 ( 5. března 2018 13:24 )

 Je opravdu zábavné, že dnes o ekonomice píší pisálkové kteří o ní nemají ani ponětí. O čemž svědčí to, že tento člověk se snaží hodnotit bohatství lidí v dané zemi podle jednoho jediného indexu a to PLI. Pane Holci jestli máte alespoň průměrný intelekt a základní ekonomické znalosti tak se přeci nemůžete pouštět do psaní článků o ekonomice, když jí očividně nerozumíte. Na takovou problematiku byly stanoveny indexy které zohledňují daleko více údajů (např. HDI). Navíc Vy zde počítáte s jedním jediným indexem a to PLI (index cenové hladiny), který má skutečně Slovensko vyšší, aniž byste očividně sám chápal co znamená. TaK to ale vypadá když si člověk napíše článek, kde je dopředu přesvědčen o své pravdě a použije k tomu jen údaje které se mu hodí. Jaksi jste zapomněl na index PPP, nejlépe dle eurostatu ( parita kupní síly), který značí, že si Čech ze své mzdy může koupit daleko více než Slovák či Maďar. Není tedy ani tak důležité jak moc lidi utrácí ( i když jistý ukazatel to samozřejmě je), ale především, co si za to mohou koupit. Dále je samozřejmě důležitý index PPS ( standart kupní síly), ten poměřuje procentuální bohatství spotřebitelů 84 ČR - 76 SK. Tam máme také poměrně velký náskok oproti východním sousedům ( ačkoliv oproti západu pochopitelně zaostáváme), Až se tedy příště rozhodnete znovu psát nějaký článek o tom jak je na tom Česko příšerně, zkuste pro to použít něco více než jeden statistický údaj a nejlépe se zaměřením na indexi jako HDI ( index lidského rozvoje), jenž zohledňuje např. i kvalitu vzdělání, zdravotnictví, kriminalitu, průměrnou délku dožití atd. Tam se pohybujeme na 28 místě, narozdíl od 40 Slováků. Jelikož je mi ale tak nějak jasné, že cítíte především na tu méně inteligentní část naší populace, tak si vystačíte i s Vašimi bídnými ekonomickými znalostmi a zoufalým přehledem. Hlavně mít jako správný novinář nějaké to boom, které bude číst co nejvíce lidí.

tomlk007 ( 30. června 2017 18:14 )

Potřebujeme více Kožených ,hlásal tunelděd vševěd čorlpero

zadnice ( 23. listopadu 2016 10:17 )

Díky ekonomům typu Klause a "politikům" např. Němce nikdy nedoženeme i kdyby nám běželi naproti!!!

baronessa ( 23. listopadu 2016 10:03 )

Trefa do černého.

pepen ( 23. listopadu 2016 08:26 )

Jsme nejbohatší za 10 let-díky zlodějům ,kteří si za podpory Klause a Ježka šéfa privatizaci rozkradli státní majetek Čechů v řádek bilionů!!!Klaus to rozkrádání nechal 5 let bez dozoru-úmyslně!!!Národ nic netušil-až když bylo pozdě!!!A ještě to zpečetil v roce 2013 amnestii, pro ty největší gaunery /kteří si to podplatili stovkami milionů/.Tudíž jsou ,,křišťálově čistí/.!To nás ta ,,sametová revoluce,, přišla velice draho!!!Bohužel Češi neprotestovali-nechali to být a do dnešních dnů!!!Tudíž bezpáteřní zloději mají ,,nahrabáno!!!

Zobrazit celou diskusi