Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odejdou lékaři, prídu lekári! Slováci nahradí Čechy?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Oldřich Tichý, Kšim - 
23. prosince 2010
09:26

Tip na novoroční předsevzetí: Oprašte slovenská slovíčka, která byste mohli potřebovat v lékařské ordinaci. České doktory, kteří kvůli platům vyhrožují odchodem z nemocnic, by mohli nahradit slovenští kolegové.

I odboroví papaláši si to už nejspíš spočítali a nenápadně začali brát zpátečku – jejich někdejší boss a nynější šéf Senátu Milan Štěch ve středu vyzval vládu, aby s doktory vyjednala kompromis.

Stavec, pľuzgier, maternica… I když si třeba říkáte, že jste odchováni někdejší Československou televizí a slovenština vás nemůže zaskočit, projděte si raději slovníček, který pro vás Blesk připravil. Slovenští lékaři v českých nemocnicích mohou být opravdu co nevidět. „Pokud berete v úvahu, že je v Česku v průměru plat lékaře o 900 eur vyšší a mají lepší pracovní podmínky, tak samozřejmě motivace k odchodu zde je,“ potvrdil prezident Slovenské lékařské komory Milan Dragula v deníku Pravda.

Čeští doktoři budou v cizině bez práce

Oproti tomu bezmála čtyři tisíce českých doktorů, kteří se údajně chystají odejít z nemocnic k 1. březnu 2011, prakticky nemají šanci najít v cizině práci. Na podzimním pražském veletrhu Lékařství a zdraví nabízelo 32 německých a jedna rakouská klinika práci sotva pro pět procent z nich>>>.

Ti, kteří se zatím chovali jako vyděrači v bílých pláštích, by tak mohli skončit bez práce. Nebo stáhnou výpovědi a od protestu couvnou? „Není možné hrát taktiku, kdo se první zlomí,“ řekl včera předseda Senátu Milan Štěch po jednání se zástupci lékařské komory a odborového klubu. Předchozích osm let měl přitom jako nejvyšší odborový šéf podobné nátlakové akce takřka v popisu práce. Přesto teď vyzval premiéra a ministra zdravotnictví k jednání o kompromisu. Ti už ale opakovaně řekli, že platy zvyšovat nebudou a průměrných 50 tisíc korun měsíčně musí zatím lékařům stačit.

Pacienti, začněte se učit!

Blesk.cz přináší česko-slovenský lékařský slovníček

játra = pečeň
ledviny = obličky
střevo = črevo
páteř = chrbtica
záda = chrbát
obratel = stavec
žebra = rebrá
děloha = maternica
kyčel = bedro
kotník = členok
kloub = kĺb
rty = pery
dásně = ďasná
onemocnění = ochorenie
rýma = nádcha
zácpa = zápcha, zápeka
průjem = hnačka
nadýmání = nadúvanie
zánět = zápal
kulhat = krívať
puchýř = pľuzgier

simamach ( 8. ledna 2011 00:41 )

Hipokratova přísaha je už dnes v jiném znění. protože vážený je tu pokrok a vývoj. To by jinak nešlo. Četla jsem ji v původním znění a kdyby platila tak jak je v původním znění, tak jsou dnes doktoři v pudeli, bo by nesměli ani operovat.

simamach ( 8. ledna 2011 00:22 )

a víte vy vůbec jak jsme zo my ostatní za komunistů měli těžké??Proboha proč to tady vyzdvihujete. jakoby za komoušů si mimo vás každý užíval!!

simamach ( 8. ledna 2011 00:19 )

Jéé kdybych já měla tolik prachů. To bych byla za vodou.

simamach ( 7. ledna 2011 23:37 )

doktoi už odtáhněte. Tady vám nikdo žrát vaše hov....na nebude. Jen se předveďte venku, jací jste borci. Nechce se vám? No nedivím se...Tady jste si na nočních hajinkali a souložili a na západě budete muset makat.

bleskplesk ( 30. prosince 2010 00:36 )

http://www.zbynekmlcoch.cz/info/ruzne/prumerne_platy_lekaru_v_cr_2010_2011_tabulka.html

Zobrazit celou diskusi