Odchod do zahraničí, stávky, protesty a manifesty podobného typu nejsou podle profesora Pirka dobrým řešením. Vyhrožováním zahraničím je navíc přitažené za vlasy. Pirk tvrdí, že na nedávném zdravotnickém "veletrhu" bylo k mání jen 215 míst. Někteří lékaři si navíc zajišťují již zadní vrátka, pokud se neupíchnou jinde. "Považuji to za zbabělost a vlastně podvod, to se to stávkuje a vypovídá, když mám domluveno své bezpečné místečko," říká k tomu odborník. Z IKEMu dle jeho informací určitě nikdo neodchází.

Se čtenáři souhlasí, že lékař by si jako rukojmí neměl brát pacienta. Platová situace se musí řešit jinak a hlavně komplexně. "Platový problém zdravotnických pracovníků je strašně složitý a komplexní. Podle mého se musí řešit v kontextu celkové reformy často přežívajícího postsocialistického zdravotního systému," říká k problému Pirk.

Vysoký plat je v pořádku, ale není to zadarmo

Lékař si dle Pirka vysoký plat zaslouží a je v pořádku, že má vyšší plat než například prodavačka v obchodě, jejíž zaměstnání může být velice fyzicky náročné. "Na své zaměstnání se připravoval mnohem, mnohem déle než například prodavačka," říká k problému.

Na druhou stranu si je vědom toho, že vysoký plat musí být vykoupen nedostatkem osobního volna spojeným s přesčasy, prací o víkendu i o svátcích. "Po složení atestace a získání příslušného místa by lékař v nemocnici skutečně v měl mít zásadně větší plat. Práce těchto specialistů ale nemá být 8 hodin denně. Měl by pracovat podle potřeb nemocných. A komu se to nelíbí, může jít do ambulantní sféry a tam bude placen pouze podle toho co udělá. A bude to jen jeho problém." Bez práce nejsou koláče, jak se říká.

Odbory jsou přežité

Profesor Pirk se příliš nemazlil ani se zdravotnickými odbory v čele s Martinem Engelem. "Role odborů, která byla jistě důležitá v 19. a začátkem 20. století, se přežila. Dnes, v době svobodných voleb, jsou jakousi nevolenou opozicí," odpověděl Pirk na chatu. Se všemi požadavky lékařů při akci "Děkujeme, odcházíme!" nesouhlasí, a proto se k ní nehlásí.

Pirk nevidí problém v tom omezit drahý provoz v menších a okresních nemocnicích. Všude nemusí být chirurgická oddělení nebo interna. "Řada nemocnic by se měla reprofilizovat [změnit] na doléčovací ústavy, sociální lůžka. Je jich zoufalý nedostatek."

Celý chat si přečtete zde: