Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzkaz pro 3576 doktorů vyděračů: Už jděte!

Šéfodborář Martin Engel a poutač, který odpočítává vteřiny do odchodu lékařů
Šéfodborář Martin Engel a poutač, který odpočítává vteřiny do odchodu lékařů  (Autor: ČTK)
Autor: Oldřich Tichý, jos - 
21. prosince 2010
07:29

Pokud 3576 lékařů, kteří podle pondělních informací odborářů dali ke konci roku výpověď, skutečně od března zmizí z nemocnic, možná tím pomohou českému zdravotnictví. Nikdo z politiků se totiž od roku 1989 neodhodlal k rušení nemocnic a oddělení, i když kdekdo ví, že je jich moc. Odcházející doktoři by to tak teď mohli vyřešit za ně.

Hádejte, kdo z ministrů zdravotnictví řekl tuto větu: „Do tří let je nutné snížit počet akutních lůžek.“ Tipujete Tomáše Julínka z ODS, který se stal s poplatkem 30 korun symbolem nelidy? Chyba! V roce 2003 s tím přišla ministryně Marie Součková z levicové ČSSD.

I jí bylo jasné, že lůžek akutní péče je moc, ale chybí domovy důchodců či dlouhodobé léčebny. Stejně jako žádný další ministr to ovšem neprosadila a zdravotnictví zůstalo černou dírou na peníze. Organizátoři výzvy Děkujeme, odcházíme, kteří teď vedou kampaň s výpověďmi, ale opakují, že doktoři musí mít bez služeb plat 70 tisíc!

Někteří už jednají, že se vrátí...

Chlubí se podporou. „Z oborů jako anesteziologie, chirurgie, interna a zobrazovací metody je výpověď od 70 % lékařů,“ tvrdí odborář Martin Engel. Akce se prý dotkla 78 ze 190 nemocnic, na Vysočině odchází 80 % lékařů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale nevěří, že tolik doktorů odejde – odhaduje to na 800. Co budou dělat? Úřady v EU zatím jejich zájem o práci neevidují, VZP řekla, že nedá smlouvy na ordinace těm, kdo se k výpovědím připojí. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň dodal, že řada lékařů už proto jedná o návratu.

S hejtmany přesto ministerstvo zvažuje krizové plány. O těch ale podle Sršně nemá smysl mluvit dřív, než se ukáže, kolik výpovědí, kde a z jakých oborů došlo na personální oddělení nemocnic. Zatím je pořád mají v ruce jen odbory. Premiér Petr Nečas ale už dříve řekl, že vláda výhledově počítá jak s rušením některých oddělení, tak s přeměnou části nemocnic na zařízení dlouhodobé péče. „Odchody by mohly takovou přeměnu urychlit,“ upozornil kardiochirurg Jan Pirk z pražského IKEM.

CO VZKÁŽETE DOKTORŮM VY? PIŠTE DO DISKUZE!

Co chtějí lékaři?

zvýšení základní mzdy na 1,5–3násobek průměrného platu

průměrný plat lékaře bez služeb 70 tisíc korun

teď berou v průměru 50 tisíc korun s přesčasy a službami

Co na to ministerstvo?

splnění požadavků lékařů by stálo 6 miliard korun

v době škrtů nelze přidat jedné skupině desetitisíce

příští dva roky víc na platy nebude, nejdřív musí být reformy

Počty výpovědí v některých nemocnicích

FN Hradec Králové - 190 FN

Bulovka, Praha - 161 FN

Sv. Anna, Brno - 154

Zlín - 128

FN Olomouc - 115

FN Thomayerova, Praha - 110

Jihlava - 109

Pardubice - 100

Nemocnice Ostrava - 97

Opava - 93

FN Bohunice, Brno - 91

Frýdek-Místek - 87

Třebíč - 69

Kyjov - 64

Havířov - 61

Ústí nad Labem - 59

Karlovy Vary - 59

Nový Jičín - 56

petr.hk ( 23. ledna 2011 11:59 )

V dnešní době, už je možný úplně všechno...

petr.hk ( 23. ledna 2011 11:42 )

To budou v tý cizině nadšený, z takových "kapacit" ))

petr.hk ( 23. ledna 2011 11:39 )

Vrátní mají, odjakživa, turnusové služby. Proto je jejich pracovní doba 12cti hodinová. Hezký den.

tygr707 ( 11. ledna 2011 13:02 )

Všechno zlé je k něčemu dobré a mám pocit, že odchodem těchto rádobylékařů, by se konečně v našem zdravotnictví hohlo stát něco zásadního co by nastartovalo obrat k lepšímu v hospodaření s penězi nás všech.

raisant ( 29. prosince 2010 13:15 )

Souhlasím, aby lékaři odešli tam, kam chtějí. Z toho plyne, studium na vysoké škole se musí platit. Jestli si myslí, že většina z nich bude mít med v zahraničí, ať jdou, já to viděl a přeji ji to!!! Souhlasím, že teď bude možné udělat rekonstrukci systému celého zdravotnictví. Jako občan těmto lékařům Děkuji.

Zobrazit celou diskusi