Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

80 procent lékařů na Vysočině odchází z nemocnic!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
10. prosince 2010
17:12

Už 500 lékařů z nemocnic na Vysočině, tedy přes 80 procent, podepsalo výpověď za dva týdny sbírání hromadných výpovědí v akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Lékaři požadují až trojnásobek průměrného platu v zemi, nyní mají kolem 50 000 korun měsíčně za práci se službami a přesčasy, chtějí 70 000 korun za základní pracovní dobu.

"Průběžné výsledky jasně ukazují, že lékařům napříč republikou došla trpělivost," řekl předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel. Výpověď je ke konci roku, při dvouměsíční výpovědní lhůtě nepřijdou lékaři 1. března do práce.

Podle Engela nezůstávají pozadu ani další kraje, 70 procent výpovědí hlásí již nyní v Městské nemocnici v Ostravě, 60 procent ve Frýdku-Místku, Opavě nebo v Úrazové nemocnici v Brně. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové podepsalo výpověď 130 lékařů z celkových 560, ve Zlíně, kde pracuje 260 lékařů, jich už podepsala stovka.

V Pardubickém kraji, kde výpověď podepsalo 60 procent nemocničních lékařů, se za ně postavili ředitelé nemocnic i tamní politici. V otevřeném dopise ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) upozornili, že pokud nebudou vyslyšeny platové požadavky lékařů, nebude možné v Pardubickém kraji zajistit akutní ani neakutní lékařskou péči.

madriska ( 22. prosince 2010 07:50 )

Ano, ať jdou, ať si zkusí jak s nimi budou jednat v zahraničí, jak budou šikanovat jejich děti, jak s nimi vymetou tu nejhorší práci a záskoky. Bydlení, na to jim padne většina jejich vysokého platu. Tak jen tak dál, zkuste si to. Udělat v zahraničí skutečnou kariéru, to se podaří málokomu , tam si musí setsakra pacienty předcházet, jinak si neškrtnou. Pokud zůstanou u svého stylu arogance a přehlížení, jak jednají s pacienty u nás, to se tedy budou divit. Takže, držím jim palce, ať jdou a pak se uvidí!!!!

esdd ( 17. prosince 2010 17:27 )

Nedovedu si predstavit,ze by tolik doktoru odeslo za praci do Nemecka nebo do Rakouska.Za prve: jazykova bariera a za druhe: spousty lekaru uz si v Cesku neco za tu dobu vybudovalo a urcite to tak snadno neopusti.Nebo ze by za rodinami dojizdeli do Cech jen na vikendy-a to ani ne na kazdy? Myslim,ze toto vse je takove "BU..BU..." a vsichni se zase vrati na sva mista zpatky.Treba to i trochu pomuze,ze nejakou tu tisicovku jim pridaji.Lekari by totiz meli byt daleko vice ohodnoceni financne nez treba politici.Politikum bych ubrala desetitisice,lekarum za zachranovani lidskych zivotu bych je jim pridala.Ti si to fakt zaslouzi.Skoda,ze v teto republice je vse obracene......

doktormediciny ( 17. prosince 2010 10:34 )

chudá klientela.Chřipku vyléčí svařené víno, zápal plic slivovice.. I Babička Boženy Němcové říkala: latincká kuchyně je drahámkluchyně..

vseznaleksenior ( 17. prosince 2010 10:30 )

Pokud odejdou chirurgové a anestesiologové, tak se to tady pěkně posxxx. Dnes má zasedat krisový štáb vlády. Tady ty obory vyžaduijí řekl bych minimální jazykovou vybavenost. V Hradci kráklové na 2 int klinice každý znal 2 jazyky..

cheeroke ( 16. prosince 2010 22:54 )

pravda je, ze uz delsi dobu ziji mimo republiku a tyhle problemy pozoriji takrikajic z povzdali, i kdyz se samozrejme tykaji neprimo i me, jelikoz velka cas moji rodiny zije v Cechach. Neni me jasne, proc lekari pozaduji tak obrovske platy ve srovnani s platy ostatnich vysokoskolsky vzdelanych lidi. Stale ctu clanky o zanedbane lekarske peci , ktera mela spatne nasledky na pacientech. Smrt, nebo v lepsim pripade dozivotni zmrzaceni. Mam pocit, jakoby lekari z cech chteli platy ze zapadu, ale zaroven si chteli ponechat "zodpovednot" z vychodu. Tady u nas se kazda navsteva lekare plati a castka se pohybuje radove 4hodinovemu prumernemu platu. Nekdy vice, jindy mene, lekare si voli dle vlastniho uvazeni.Podotykam, ze vsichni tento fakt berou jako samozrejmost. Urazy a akutni pripady a operace se provadeji ihned a zdarma, jakoz i otatni operace, na ktere je ovsem poradnik. (na operaci kycle, klene, cekaci doba 1-2) toto se da resit zdravotnim pripojistenim, ktere neni nijak drahe. JInak lekari zde maji pomerne vysoke platy, asi 100-150x vyssi nez je zakladni mzda. Ovsem ze sveho platu si hradi pojisteni pomerne vysokou castkou, takze v pripade zmrzaceni pacienta, se z tohoto pojisteni plati odskodne pacientum a ne jako v cechach, ze je zakryje lekarska komora a nic se neresi. Slychavam od Cechu zijicich zde ze medicina zde je pry oproti Cecham zaostala, faktem ovsem zustava, ze personal v nemocnicich se snazi pacientum maximalne pomoci a to ihned a nikdo z personalu zde si ani naznakem nedovoli chovat se k pacientum arogantne, ne li primo sproste. To bylo par informaci ze zahranici, jinak mym prispevkem chci rict jen tolik, ze lekari v cechach by predevsim se svymi platy meli projmout si zodpovednost s tim souvisejici.

Zobrazit celou diskusi