Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ať lékaři zaplatí školné, chtějí čtenáři Blesk.cz

Lékaři by podle čtenářů před odchodem do zahraničí měli zaplatit vysokou, kterou v Česku vystudovali.
Lékaři by podle čtenářů před odchodem do zahraničí měli zaplatit vysokou, kterou v Česku vystudovali.  (Autor: Profimedia.cz, Anton Dorokhov)
Autor: ot, hra, oj - 
25. listopadu 2010
05:00

Skutečně se naplní nejčernějši scénáře a z nemocnic odejde polovina lékařů. Nebo mají pravdu ti, kdo to považují za strašení, jímž si chtějí doktoři jen vydupat vyšší platy? Čtenáři Blesk.cz se nemohou dohodnout. V jednom mají ale jasno, pokud odejdou, ať zaplatí, co do nich stát investoval!

Jde nespokojeným doktorům hlavně o peníze? Vždyť jejich platy nejsou na české možnosti vůbec špatné. Podle diskutujícího orech10 za tím ale stojí drsné pracovní nasazení. „Pokud máte 40-45000 hrubého tak musíte odpracovat 300h za měsíc, což jsou dvě zaměstnání. A takovou možnost má každý. A věřte mi, že se službou odpracovat 32h v kuse není nic příjemného.“

„Pokud chtějí lékaři odejít, měli by v každém případě zaplatit České republice náklady na své studium. Nechápu, proč studovali u nás, když věděli, jaké jsou zde platy,“  píše nekompromisně diskutující Sirena a její názor podporuje mnoho dalších.

„Všimněte si jedné zásadní věci. Brblají a vyhrožují vesměs doktoři, kteří ještě nic nedokázali, mají ještě mokré diplomy, ale chtěli by mít do roka barák a před ním mercedes,“ myslí si své o doktorech, kteří podpořili akci Děkujeme, odcházíme Jindraa

Po schůzce ministra zdravotnictví Leoše Hegera s premiérem Petrem Nečasem mohou bílé pláště nechat na více peněz zajít chuť. „Samozřejmě že lékaři z ČR odcházeli a odcházejí dále. To se děje ve všech zemích kolem nás,“ uvedl premiér.

Zatím to spíš vypadá, že lékaři svou hrozbu neuskuteční a odejdou jich jen stovky. Mzda není ani v západních zemích pro začínající lékaře tak lákavá, aby zde vše opustili. „Nikam nepůjdou, pouze vydírají. Mají zde své honosné majetky, rodiny, známé… Zase takoví chudáčkové to nejsou, jak ze sebe dělají. A pokud by si třeba v Německu více vydělali, zase více utratí“ tvrdí jeden z diskutujících.

K tomu, aby ke konci roku dali výpovědi, vyzvali všech 16 tisíc nemocničních lékařů autoři akce Děkujeme, odcházíme. Pokud by plán vyšel, neměl by v nemocnicích od 1. března 2011 kdo léčit.

Kolik doktoři skutečně berou?

Třeba ve strakonické nemocnici je podle ředitele Tomáše Fialy průměrný příjem lékaře včetně přesčasů 49 tisíc korun. Výzvu k odchodu tu podepsalo 21 lékařů z 88. Kolik z nich skutečně dá výpověď, zatím není jasné. „Podepisují i lidé, kteří s tím jen sympatizují, ale odejít nechtějí,“ řekl Miloslav Ludvík, který vede motolskou nemocnici v Praze. Odchody do ciziny, jimiž lékaři vyhrožují, se podle něj budou týkat v celé zemi maximálně pár stovek lidí. Nástupní platy například v Německu prý nejsou takové, aby vyvážily komplikace spojené se stěhováním a dlouhodobým pobytem v zahraničí.


Jste lékaři a také se chystáte odejít? Napište nám na tip@blesk.cz!

A co vy ostatní, myslíte si, že by lékaři, kteří odejdou do zahraničí, měli státu zaplatit školné, protože jim umožnil zadarmo vystudovat? Nebo jste na straně lékařů a na jejich místě byste také odešli?

dagma9 ( 26. listopadu 2011 00:41 )

Tohle,ale není chyba doktorů to je půser naší vlády.Proč se to pořád vyčítá doktorům. 17 000Kč je opravdu mizerný plat a 8 ooo za poloviční úvazek lekaře skandál. Kdyby tak chtěli odejít naši poslanci. Jejich práce nestojí za nic. Školné pro všechny VŠ měli závést dávno.To je jejich bordel, že doktoři jsou nuceni jít do zahraníčí. Všechno rozkradli, vytunelovali a přád tam seděj a prošustrují co se dá reformy nedělaj vůbec anebo mizerně my všichni jim to zaplatíme s našich daní. Řešme tohle a ne lékaře na který se všechno svede.

nautilus ( 25. ledna 2011 10:40 )

Plat lékařů v nemocnicích dosahuje dvounásobku průměrného celostátního platu. To nakonec přiznává i pan Kubek na stránkách ČLK v tam umístěném časopise. Která další profese má takový průměr? Lékaři jenom využívají lidského strachu ze smrti a chtěli by na tom rýžovat. Jak jinak označit jejich požadavek na až trojnásobek průměru. Jistě, ten dvounásobek je včetně přesčasů. Otázkou je, zdali ten český průměr je oproštěn od přesčasů a dalších příplatků. Pochybuji, a tak to je srovnatelá položka.

nautilus ( 25. ledna 2011 10:25 )

A na tuto zbabělost národa militantní lékaři spoléhají. Lidí je na planetě Zemi přebytek, a tak pouštění žilou jí prospěje. Anebo si myslíte, že třeba v Africe najdete na každém rohu lékaře? Zbude zde prostor pro alternativní medicinu. Chce to odvahu, soudruzi a smrti se nebát. Nakonec všichni zemřeme, proč ne v této lékaři vyhrocené situaci. Chce to se očistit od lidské chamtivosti a parazitování na těch hloupých, že ano. Jestliže si lékaři vymysleli bonmot: "Náš exodus, váš excitus", pak s tímto lidským hnojem se nechci zahazovat. Lidé by si měli zachovat za každé situace svou elementární hrdost. Chování českých lékařů je to, co mne hluboce uráží. Před vyděrači se neustupuje. Zachoval jsem si tvář v bolševické totalitě, zachovám si ji i v té lékařské. Pro mne to je nejvyšší hodnota. Blesk pouze vyjadřuje svůj názor. Když si to přečte militantní lékař, tak se mu to nebude ovšem líbit, Jak jsem zmínil jinde, kdo s lékaři nesouhlasí, je totální debil. To jsem se dočetl na www. tribune.cz. Naleznete tam celou řadu obdoných názorů a pohopíte tak myšlení části českých lékařů. Odsuzují tam profesory Pírka, Beneše a všechny, kteří přistupují k problematice s chladnou hlavou. Někdy mi to připadá jako předzvěst občanské války. V každém případě to je třídní boj naruby. Revoltu odstartovali ti bohatí, nikoliv chudina žijící pod hranici bídy. Tím netvrdím, že by lékaři v nemocnicích nemohli vydělávat více. Ovšem, může nastat situace, že nebudou peníze ani na ty současné platy, a co pak? Myslím si, že řecká cesta zde již nastala, pouze společnost si to ještě neuvědomuje. K čemu jsou protesty odborářů, když státní kasa zeje prázdnotou a státní dluh činí 1,3 bilionu Kč,- . Dokud nenastane totalní krach, tak to asi luze nedojde.

nautilus ( 25. ledna 2011 09:37 )

Ano, většina lidstva je hloupá. Exprémier Zeman vyčíslil, že zhruba 7% lidstva je schopno analytického myšlení. To je i důvod, že všichni nemohou studovat na vysoké škole. Je to dáno geneticky a s tím se do doby všeobecného klonování nedá nic dělat. Tím absurdnější je skutečnost, že ti hloupí platí těm lépe geneticky vybaveným studium. Platí snad proto, že jsou hloupí? V Česku byla tato absurdita dotažená k dokonalosti. Zde hloupí platí VŠ studium i cizincům. CHcete se dočíst příspěvky těch nejarogantnějších občanů Česka: Obraťte se na stránky www. tribune.cz . Kdo nesouhlasí s postojem militantních lékařů, je označován, mimo jiné, ze totalního debila, že ano. Ještě, že ti totalní debilové platí těm úžasným myslitelům jejich breberendy. O korupci mezi farmaceutickými firmami a lékaři nebudu raději hovořit, to je odlišné téma. Jenom mi to přijde na mysl, když lékaři hovoří o korupci ve stání správě. Já mám právě informace o té druhé korupci.

nautilus ( 25. ledna 2011 09:22 )

V každé slušné zemi si musí lidé zaplatit v plném rozsahu vysokoškolské studium. Jednou z mála vyjímek je Česká republika, kde si občané zvykli za bolševika na parazitický způsob života a chtěji v tom pokračovat. Především u právníků a lékařů je VŠ studium investicí do podníkání, a tu si musí lidé v ostatmích oborech uhradit ze svého. Je zcela jisté, že lékaři nejsou těmi, kteří by žili pod hranici bídy, i když nebudou dělat přesčasy. Je to především chamtivost, která je do této situce nahnala. Snad to přispěje k tomu, že se zredukuje počet nemocnic, zavede se placené studium, nezruší se poplatky ve zdravotnictví a alespoň někteří lidé v Česku si uvědomí, že každý by měl žít za své, nikoliv na úkor souseda či dokonce budoucích generací, což je obzvláště odporné a ubohé. To, že český daňový poplatník platí vysokoškolské studium dokonce i cikzincům, je výsměchem lidské inteligenci. Jsme skutečně takové kreatury, že si to necháme líbit? Když jsme zde snesli bolševickou totalitu po dobu 50 let, tak asi ano. Vypadá to tak, že se zde ten bolševismus navrácí zadními dveřmi. Když slyším některé politické lotry, tak jsem o tom přesvědčen. Pokud jde o odcházející lékařů, přečtěte si na strankách ČLK jejich etický kodex a porovnejte se skutečností. Je to traumatizující zážitek.

Zobrazit celou diskusi