Prvních čtrnáct dní nemoci platí zaměstnavatel. Tahle náhrada mzdy se ale vyplácí jen za pracovní dny a za první tři dny marodění nemáte nárok ani na korunu. Od patnáctého dne pak platí nemocenské stát a ten platí i víkendy. Od Nového roku bude hůř.

Podle návrhu státního rozpočtu totiž náhradu mzdy bude platit zaměstnavatel až do 21. dne nemoci. A pochopitelně nebude platit víkendy. Méně peněz než před rokem budou mít i dlouhodobě nemocní. V platnosti totiž asi zůstane změna, která měla fungovat jen během letoška. Dříve se totiž při dlouhodobé nemoci zvyšovalo procento z tzv. denního vyměřovacího základu, ze kterého se dávka počítá. Nemocní tak po 30 dnech nemoci dostali místo 60 % denního vyměřovacího základu 66 % a po 60 dnech pracovní neschopnosti 72 %. Teď mají všichni jen 60 %.

Fotogalerie
3 fotografie

Blesk ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení nabízí odpovědi na nejčastější otázky o nemocenském.

1. Kdo rozhodne o tom, že jsem nemocný? O pracovní neschopnosti rozhoduje váš ošetřující lékař, který vám vystaví neschopenku.

2. Co mám s neschopenkou udělat? Co nejdříve ji odevzdáte svému zaměstnavateli, II. díl – průkaz práce neschopného pojištěnce – si necháte pro případné kontroly.

3. Kdo a jak mi zaplatí? Prvních čtrnáct dní platí zaměstnavatel náhradu mzdy. První tři pracovní dny ale marodíte zadarmo, až od čtvrtého dne máte nárok na peníze. Firma vám náhradu mzdy platí jen za pracovní dny. Od 15. dne vám pak proplácí nemocenské stát.

4. Může mě během nemoci přijít někdo zkontrolovat, jestli opravdu marodím? Ano. Prvních čtrnáct dní jsou kontroly v režii zaměstnavatele. Ten buď může někoho poslat, nebo může o provedení kontroly požádat okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ). Po 15. dnu nemoci vás může přijít zkontrolovat pracovník OSSZ.

5. Co se stane, když při kontrole nebudu doma? Zaměstnavatel vám může snížit nebo nedat náhradu mzdy. OSSZ vám může snížit nebo odebrat nemocenské dávky. Kromě toho můžete dostat pokutu až do výše 10 000 korun.

6. Bylo mi tak zle, že jsem nemohl dojít k lékaři. Může mi vystavit neschopenku zpětně? Může, ale jen na tři kalendářní dny zpět.

7. Šéf vyhrožuje, že toho, koho nenajde při marodění doma, okamžitě vyhodí. Má na to právo? Ne. Podle současné právní úpravy vás kvůli porušení režimu v době neschopnosti nemůže propustit.

8. Musím kontrolu pustit do bytu? Jaké má vlastně pravomoci? Musíte ukázat občanský průkaz a neschopenku. Kontrolor by vám měl ukázat průkaz, ať už vás kontroluje někdo z pověření zaměstnavatele nebo z okresní správy sociálního zabezpečení. Dovnitř do bytu nikoho pouštět nemusíte.

9. Co je to denní vyměřovací základ a jak zjistím ten svůj? Denní vyměřovací základ (DVZ) je zjednodušeně řečeno součet hrubých příjmů za posledních 12 kalendářních měsíců vydělený počtem kalendářních dnů. Svůj hrubý příjem najdete na své výplatní pásce.

10. Je u nemocenského nějaký strop? Nebo všichni berou 60 procent denního vyměřovacího základu, i když mají statisíce? Nemocenské má svůj strop, maximální částka je 783 Kč za kalendářní den.

11. Musím kontrolu pustit do bytu? Jaké má vlastně pravomoci? Musíte ukázat občanský průkaz a neschopenku. Kontrolor by vám měl ukázat průkaz, ať už vás kontroluje někdo z pověření zaměstnavatele nebo z okresní správy sociálního zabezpečení. Dovnitř do bytu nikoho pouštět nemusíte.

12. Co když nejsem při kontrole doma, protože mám vycházky? Kontrolor má k dispozici část neschopenky s vyznačenou dobou vašich vycházek, takže není pravděpodobné, že přijde během nich.

13. Za jak dlouho dostanu vyplacené peníze? Zaměstnavatel vám většinou náhradu mzdy za dobu nemoci pošle na účet v termínu vaší výplaty. Příslušná správa sociálního zabezpečení vyplácí nemocenské zpětně, do jednoho měsíce od doručení nezbytných dokladů, tj. zejména potvrzení o trvání nebo rozhodnutí o ukončení neschopnosti.

14. Co je to denní vyměřovací základ a jak zjistím ten svůj? Denní vyměřovací základ (DVZ) je zjednodušeně řečeno součet hrubých příjmů za posledních 12 kalendářních měsíců vydělený počtem kalendářních dnů. Svůj hrubý příjem najdete na své výplatní pásce.

15. Je u nemocenské nějaký strop? Nebo všichni berou 60 procent denního vyměřovacího základu, i když mají statisíce? Nemocenské má svůj strop, maximální částka je 783 Kč za kalendářní den.