Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chovancovi se má postavit Šlechtová. Ministři za ANO nakonec razí do voleb

Autor: Jakub Veinlich - 
26. dubna 2017
05:00

Je to jako na houpačce. Nejdříve se spekulovalo, že ministři Andreje Babiše nebudou kandidovat v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. Teď je sám šéf hnutí ANO údajně tlačí k tomu, aby na kandidátkách byli. Jisté místo už má šéf dopravy Dan Ťok. V pátek se má rozhodnout o kandidatuře ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. V obou případech jde přitom o lidi mimo hnutí.

„Čas běží a já si budu hledat za devět měsíců práci,“ posteskla si na konci února Blesk.cz ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Tehdy totiž šéf hnutí ANO Andrej Babiš neslyšel na její volání, že by chtěla kandidovat do Poslanecké sněmovny. Poslankyní přitom zatím není. A není ani členkou hnutí ANO.

O pár týdnů později si Babiš Šlechtovou zavolal k sobě na ministerstvo financí a dal jí jasnou nabídku. Blesk.cz zjistil, jaká to byla. Šlechtová se má stát jedničkou kandidátky hnutí v Plzeňském kraji. „Ano, měla by kandidovat, ale ještě se o tom nesmí příliš mluvit,“ řekl pro Blesk.cz člen vedení hnutí ANO pod podmínkou anonymity, kandidátku musí totiž ještě potvrdit krajská organizace. Krajský sněm je v plánu na tento pátek, tedy 28. dubna.

I sama Karla Šlechtová, rodačka z Karlových Varů, o své kandidatuře na Plzeňsku zatím mlží. „Zatím jsou vše jen úvahy,“ napsala ministryně z Lucemburku. Že se ale něco děje, je zřetelné i z aktivity Šlechtové na sociálních sítích. A oblíbenkyni prezidenta Zemana tlačí dopředu také samotné hnutí ANO.

„Když je ministryně a dělá dobře svou práci a je mediálně zdatná, tak proč by nemohla kandidovat. Je pracovitá, má výsledky,“ vynáší dnes do nebes Šlechtovou Babiš, který ovšem původně o její další služby příliš nestál. „Samozřejmě ne vždy se vše povede. Občas možná potřebuje víc vnímat své okolí, ale myslím, že to dělá dobře,“ hodnotí dosavadní práci nestraničky Šlechtové vicepremiér.

Podívejte se, jak se Karla Šlechtová bála o místo

Pokud tedy její kandidaturu krajský sněm schválí a posvětí ji i vedení hnutí, bude největším soupeřem Šlechtové ostrý kolega z vlády. Ministr vnitra a bývalý hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec z ČSSD.

V roce 2013 na Plzeňsku ČSSD těsně vyhrála. Získala 21,65 hlasů – zatímco ANO 18,52. Obě strany zastupují ve Sněmovně za tento kraj tři poslanci. Další ženu proti Chovancovi postaví na Plzeňsku také ODS. Kandidátku tu povede nestranička Ilona Mauritzová, děkanka Fakulty zdravotnických studií ZČU.

Podle politologa Jana Kubáčka není Šlechtová v boji s Chovancem úplně bez šancí. Především jí prý může pomoct to, že bude kandidovat v dresu hnutí ANO, které vede právě Babiš. „České volby potvrzují, že voliči primárně upřednostňují váhu celostátního lídra jako kandidáta na premiéra, následně teprve známost či oblíbenost krajského kandidáta,“ naznačuje expert, že oblíbenost stranického šéfa může pomoci kandidátům do Sněmovny.

Souboj ministrů navíc může volby podle Kubáčka hodně oživit. „Tím, že v mnoha krajích to bude duel ministrů, tak to povede k souboji o výsledky vlády. V tomto případě navíc o transparentnost a protikorupčnost kabinetu, v duchu kdo byl v tomto ohledu aktivnější,“ míní politolog.

Souboj ministrů čeká s největší pravděpodobností také Prahu. ANO by tu mělo vyslat jako lídra šéfa obrany Martina Stropnického. Lidovci si schválili do čela kandidátky ministra kultury Daniela Hermana, jenže koaliční hnutí STAN tlačí do čela kandidátky svého šéfa Petra Gazdíka. A vedení sociálních demokratů se podle informací Blesk.cz snaží přemluvit ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, který kvůli vnitrostranickým sporům nakonec čelo kandidátky vzdal.

Kandidovat za ANO bude nakonec také ministr dopravy Dan Ťok. V pondělí ho jako lídra zvolili do čela své kandidátky v Karlovarském kraji. Za ODS se pokusí do Poslanecké sněmovny vrátit bývalý poslanec Jan Bureš a KSČM povede poslanec Jaroslav Borka.

Ministra Dana Ťoka jsme v únoru na sněmu hnutí nachytali s otázkou – co znamená zkratka ANO: 

V ANO tak visí otazník už jen nad ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, protože šéf životního prostředí a místopředseda hnutí Richard Brabec má obhajovat poslanecký mandát na Ústecku.

„Měli by kandidovat všichni, i když každý asi na jiné pozici,“ řekl Blesk.cz ke kandidaturám svých ministrů Andrej Babiš.

Definitivní podobu kandidátek budou jednotlivé strany schvalovat během května. Babiš získal ale v únoru na sněmu ANO pravomoc upravit si ji podle svého gusta.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
jerry ( 26. dubna 2017 05:57 )

Bůh nás ochraňuj před tou svoločí.

bursik ( 26. dubna 2017 05:33 )

druzstvo divnych diletantu ,slabota !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa