Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Pokrytectví a politické dno“. Sobotkovi s Babišem vrací úder první dáma ODS

Autor: simao - 
24. dubna 2017
13:45

ODS spřádá před volbami smělé plány a o víkendu představila své programové body. První místopředsedkyně strany Alexandra Udženija v reakci pro Blesk.cz odrážela kritiku, která se na občanské demokraty snesla od vládních špiček. Zatímco Andrej Babiš (ANO) uvedl, že ODS přivedla sebe i zemi na politické dno, Udženija mluví o údajném pokrytectví. A prý nejen u Babiše.

„Je tu opět silná ODS, která chce silné a sebevědomé Česko. Skončil čas sebemrskačství,“ hlásá první dáma občanských demokratů Alexandra Udženija. A to v souvislosti s víkendovou programovou konferencí ODS, po které se však do opoziční strany navezli vládní představitelé – Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Andrej Babiš (ANO).

Babiš vytkl ODS, že přivedla „sebe i tuto zemi na politické dno“, a dodal, že ANO „nemá kmotry ani nestaví nejdražší tunely na světě“, čímž narážel na tunel Blanka, který vznikal ze primátora Pavla Béma právě z ODS.

„Jestli někdo přivedl na politické dno slovník, chování, reakce politiků v ČR, tak je to právě on. Je to jeho klasické pokrytectví. On je představitel pokrytectví v ČR,“ rozlítila se Alexandra Udženija v reakci pro Blesk.cz.

Konec sebemrskačství

Vicepremiér Babiš přitom narážel na stíny z minulosti ODS, se kterými se strana dodnes potýká. Udženija připustila, že strana měla v minulosti momenty, na které nemůže být hrdá. Další sebemrskačství ale odmítla.

Udženija: Občané nás mají rádi

„Už se k tomu nevracím. Jasně jsem řekla, že za věci, které se nelíbily občanům, jsme se omluvili. Třeba to dělali představitelé, kteří v ODS již dávno nejsou, takže nevím, proč bych se k tomu vracela,“ zmínila Udženija.

„Když se podívám na svou práci jen na Městské části Praha 2, tak vidím, že nás voliči volí, občané nás mají rádi, protože vidí, že tu práci děláme dobře. Nevidím opravdu důvod, proč bychom se měli neustále vracet do minulosti,“ dodala.

VIDEO: O konci sebemrskačství mluvila Udženija přímo na konferenci ODS. Strana je dle ní jedinečná

„18 miliard z EET? Hlouposti“

Předmětem současného sporu mezi ODS a ANO je i elektronická evidence tržeb, kterou by občanští demokraté nejraději zrušili. Jenže podle Andreje Babiše zrušit EET znamená přijít ročně o 18 miliard korun, které mohou sloužit jako zdroje na důchody či platy učitelů a dalších profesí.

„To je jeho vysněných 18 miliard, které ještě nikdy nikdo neviděl. On plácá úplné nesmysly. Ještě vůbec nemáme žádné údaje o tom, kolik EET přineslo. A také údaje, které Andrej Babiš prezentoval, naprosto popřel statistický úřad. Fakt jsou to hlouposti,“ zmínila Udženija.

Do kritiky ODS se však pustil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Dělají si z lidí legraci,“ vzkázal přes Twitter. Vytkl totiž ODS, že navrhuje zrušení superhrubé mzdy, kterou zavedla, a snížení DPH, které vláda s občanskými demokraty zvýšila.

„Ano, superhrubá mzda byla zavedena za naší vlády, nicméně dnes vidíme, že již není potřebná. A jestli se chceme posouvat dál, tak musíme nabízet lidem řešení taková, která jsou danou chvíli a dané období správná. To, že se zvedlo DPH v době ekonomické krize? Krizí jsme pouze a jedině díky ODS prošli tak, že jsme ji pocítili skoro nejméně v Evropě. Je to naše zásluha, ale dnes z toho čerpají socialisti a Babiš. Jestli nás za to kritizují, tak je to opět jejich pokrytectví,“ rýpla si Udženija i do Sobotky.

„My říkáme: Nechme co nejvíce peněz lidem v peněženkách, ať si sami rozhodnout, jak je utratí. A socialisté říkají: Vezměme peníze lidem, protože my je umíme dobře přerozdělit,“ pokračovala 1. místopředsedkyně ODS.

Spor o daně a „papírování“

ODS se ve svém programu zaměřila právě na reformu daňového systému, která by však podle Andreje Babiše vedla ke snížení ročních příjmů státu celkově o 100 miliard korun.

Jenže právě změny v daních vidí Udženija jako jeden z hlavních bodů programu. „Pro mě osobně je nejdůležitější snížení daňové zátěže a odvodů na sociální pojištění, protože jsme na špici Evropy a je to úplně zbytečné brát tolik peněz lidem z peněženek,“ zmínila.

Jako další důležitou věc vidí podporu živnostníků a malých podnikatelů. Mj. v tom, aby nemuseli ztrácet tolik času papírováním. „Antibyrokratická revoluce by jim měla ulehčit v tom, že by měli čas na práci, a ne na to, aby papírovali,“ uvedla.

Podle 1. místopředsedkyně ODS dávají obecně lidé úřadům příliš informací a příliš papírují. Občany v jejich osobních životech trápí velké byrokratické zatížení, říká Udženija.

„Přece není normální, když si občan jde vyřídit nový občanský průkaz, aby s sebou musel mít všechny doklady, jako je rodný list, oddací list, vždyť to ty úřady všechno musí mít. Pokud to ale občan fyzicky nepřinese, tak má problém, aby mu občanský průkaz vydali. To jsou věci, které se musí v našem 21. století změnit. Úřad by si měl sám tyto informace na patřičných odděleních nebo jiných úřadech vyhledat a občanu sloužit jako servis,“ prohlásila.

Složitý úřední styk se podle ní projevuje například i při žádostech o stavební povolení. Cílem tedy má být úřední styk zjednodušit. A sáhnout také na kompetence řady úředníků. „Je třeba znova nastartovat elektronizaci státní správy. Od té doby, co odešla ODS z vlády, tak se to úplně zastavilo. Poslední, co se udělalo, je Czechpoint. A jak všem dobře slouží,“ dodala Udženija. 

Lídři ODS v jednotlivých krajích. Celorepublikovým lídrem, tedy kandidátem na premiéra, je předseda Petr Fiala Lídři ODS v jednotlivých krajích. Celorepublikovým lídrem, tedy kandidátem na premiéra, je předseda Petr Fiala | Blesk

Chce vést pražskou komunální kandidátku

I ona se však zdráhá vyčíslit, kolik procent by ve volbách znamenalo pro ODS úspěch. „V procentech nebudu říkat výsledek. My říkáme, že chceme silný mandát tak, abychom prosadili náš silný program, který dává lidem 190 konkrétních řešení na to, jak jim chceme zjednodušit život,“ řekla první dáma ODS.

Ale co její osobní ambice? Lídryní ODS v Praze není, tou je poslankyně Jana Černochová. Udženija prý chce co nejvíce pomáhat právě lídrům občanských demokratů a udělat společně co nejlepší výsledek. Byla by zároveň ráda, pokud by mohla vést pražskou kandidátku ODS do komunálních voleb v příštím roce, prozradila pro Blesk.cz.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
milesmiles ( 3. listopadu 2017 10:19 )

ODS skončila a až odejde Klauz ml .bude to definitivní.Nikdo vám nevěří a na jugoslávku už tu nečekáme vůbec.

byvalyvoIiccssd4 ( 25. dubna 2017 20:47 )

Indiánská Uzenina první dáma ODS.

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 18:26 )

.... a borec, nakonec!!!

pupak ( 25. dubna 2017 14:09 )

U mně je volba jasná, ODS. Sobotka a TOP 0,9, kteří by nám sem na rozkaz Bruselu natáhli ilegální migranty jsou nevolitelní. A projekt, neStBáka, jak si ze státu udělat vlastní firmu, ani náhodou.

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 06:03 )

rosolovitemu prvokovi zapachajici mrvou, alias zdenekk se zastupem svych dalsich nicku, sam kalous usaty podrzi aby potomka nezplodil, neb regulace musi byt, kdy se i odlehci social. a zdravot. systemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa