Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Analytici našli v programu ODS „lapky“ na voliče. Babiš sčítá škody

Autor: ČTK, zst, vei - 
22. dubna 2017
17:58

Ekonomický program ODS je podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy koncipován celkem rozumně a ekonomice by z velké části prospěl. Obsahuje ale i části, které nemají s autenticky pravicovým programem nic společného a jsou jen snahou lacině se vemlouvat voličům, poznamenal. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška program vypadá zdánlivě atraktivně, ale neobsahuje opatření, kde na návrhy získat peníze. Dále mu v něm chybí dlouhodobá vize vývoje. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pak upozorňuje na snížení příjmů státu.

„Celkově ve mně program budí dojem, že má ODS ambice hrát roli ochránce zájmu drobných živnostníků, ale nikoli roli vůdčí síly společnosti,“ uvedl Sobíšek.

V daňové oblasti ODS počítá například se zjednodušením přiznání z daně z příjmu a sociálních odvodů na jednom formuláři, společným zdaněním manželů a s nižšími povinnými odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Do voleb jde strana i se slibem žádného progresivního zdanění a sektorových daní. Program také zmiňuje opakovaný závazek zastavení elektronické evidence tržeb (EET) a změnu protikuřáckého zákona.

Slibovaný konec zákazu kouření v restauracích, který má teprve začít platit od konce května, ale namíchl bývalého poslance ODS Borise Šťastného. „Je fascinující, když ODS staví svůj volební program na zrušení zákazu kouření v restauracích. Připadá mi to trochu jako Balkán devadesátých let. Moderní pravicovou stranu by něco takového v jednadvacátém století nemohlo nikdy napadnout,“ obul se do svých bývalých spolustraníků v reakci pro Blesk.cz.

„Ekonomicky smysluplné je kupříkladu odmítnutí daňové progrese či odmítnutí sektorové daně. Daň z příjmu už nyní v ČR progresivní je a v evropském kontextu patří systém daně z příjmu u nás k těm, které jsou nastaveny spravedlivě. Další růst progrese by tak byl kontraproduktivní, neboť by demotivoval ekonomicky aktivní lidi, kteří pracují s relativně vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl Kovanda.

Odmítnutím sektorové daně se pak podle něj ODS smysluplně staví na stranu nízkopříjmových skupin obyvatelstva, na něž by nejtíživěji dopadlo přenesení daňového břemene po uvalení sektorového zdanění. Drobným živnostníkům a podnikatelům by pomohlo i zrušení EET a avizovaná změna protikuřáckého zákona.

Podívejte se, jak ODS kritizovala návrh rozpočtu na letošní rok:

Volební program ODS je plný zdánlivě atraktivních změn. Zcela se ale z programu vytratilo hledisko rozpočtové odpovědnosti, což ponechává nezodpovězenou otázku, kde na všechny líbivé politiky stát vezme,“ uvedl Sobíšek. Dále mu v programu chybí jakákoli dlouhodobější vize, která by reagovala na změny ve světě. I podle Kovandy by ODS měla jasně signalizovat, jakými rozpočtovými škrty bude příslušné výpadky v příjmu státní kasy bezprostředně kompenzovat.

Vedle snížení daní ODS také slibuje zvýšení platů učitelům, navýšení výdajů na armádu do šesti let na dvě procenta HDP či jedno procento rozpočtu dát kultuře. „Navýšení výdajů na obranu je v dnešním světě nutností. Naopak slibované jedno procento na kulturu nemá s pravicovým programem nic společného a v podání ODS je jen snahou zalíbit se mediálně vlivné části elektorátu,“ uvedl Kovanda.

Slibem neurazíš. I tak by se dalo nazvat 190 bodů volebního programu ODS,“ řekl dnes předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Dále uvedl, že občanští demokraté zapomněli na nedávnou dobu, kdy velkou měrou podle něj zdevastovali zemi.

Na programové konferenci ODS se 22. dubna v Praze představili lídři kandidátek před podzimními volbami. Na programové konferenci ODS se 22. dubna v Praze představili lídři kandidátek před podzimními volbami. | ČTK

Kde na to vezmou? Ptá se i Babiš

Daňové návrhy prezentované občanskými demokraty znamenají podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) snížení ročních příjmů státu o sto miliard korun. Třeba zrušením elektronické evidence tržeb (EET), kterou Babiš přes kritiku opozice zavedl, by stát přišel o 18 miliard korun, tvrdí ministr financí.

„Zrušit EET znamená přijít ročně o 18 miliard zdrojů na důchody, platy učitelů, které chceme všichni zvedat, i dalších profesí, které občané potřebují ke každodennímu životu,“ uvedl Babiš na dotaz ČTK.

Sarkasticky komentoval varování předsedy ODS Petra Fialy před omezením demokracie, pokud by v říjnových sněmovních volbách zvítězilo jeho hnutí ANO. „Jsem rád, že právě předseda strany ODS, která přivedla sebe i tuto zemi na politické dno, nám předpovídá víc než padesát procent,“ uvedl. Dodal, že ANO „nemá kmotry ani nestaví nejdražší tunely na světě“.

Někdejší vládní strana voličům podle programu, který v sobotu zveřejnila, nabídne návrat k výpočtu daně z příjmu z hrubé mzdy, nikoli super hrubé, což by mělo zaměstnancům přinést zvýšení mezd o sedm procent. ODS chce také snížit daně z přidané hodnoty, zrušit EET a umožnit přesměrování jednoho procenta z odvodů na důchody přímo na penze rodičů a prarodičů.

va45 ( 24. dubna 2017 15:52 )

Jen blb by věřil kecům Fialy po tom co nám už při jejich vládnutí ukázali.Mě je úplně jedno kdo vládne a kdo drží kasu pokud to dělá dobře.Fialovi scházeli akorát ty Nečasovi síťovky.Strašně bych by zvědav kde by vzali peníze na ty jejich sliby.Snížit daně.Zrušit EET atd.Nějak zapomněli lidem říct,že státní kasa nemá žádné peníze jen ty co vybere na daních.ODSáci se nezměnili a nikdy nezmění.Mají velice rádi podvodníky a zloděje.A co je největší sranda,že doufají ve vítězství ve volbách.Nevím jestli jsou k smíchu nebo politování.

sairait ( 24. dubna 2017 08:55 )

určitě by zase přišel Julda šulda s poraděnkem Cikrtem a napálil by nám drahý léky a poplatek v lekárně a u doktora,

hejhej ( 23. dubna 2017 11:06 )

zindula: Nabarvený Fiala a Stanjura a co to je za ženskou - čumí jako sůva z nudlí. Sestava lhářů.

stacho ( 23. dubna 2017 07:33 )

Jsme tady jsme tady ječelo tohle imbecilní Fialové vemeno....

prochaskanamoste ( 22. dubna 2017 23:58 )

Jsou opravdu tak samolibí,že si myslí, že na jejich sliby někdo normální ještě naskočí ?!! Nečas, pan svatý s paní kantýnskou, kterou vytáhla až do nebeských výšin ODS a v jednu chvíli řídila zřejmě celou naši republiku - to jste byli pánové zrovna na vínku, nebo v zákopech, že jste nikdo nic nehlásil a hlavně nezasáhl !!! Nevěřím vám ani slovo, jste nevolitelnou stranou, měli byste se rozpustit, ale když penízky jsou milé,tak se budete všichni koryt držet! Hlavně,že tetka z Vysočiny už na nás nikde nebrejlí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa