Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Msta,“ srší poslankyně. ANO ji vyštípalo z delegace pro Radu Evropy

Autor: Václav Lang - 
9. června 2017
05:45

Je strana nad parlamentem, nebo naopak? A je Sněmovna natolik jednotná, aby ji navenek reprezentoval poslanec či poslankyně bez ohledu na stranickou příslušnost? Takové otázky řešili zákonodárci ve středu, když hnutí ANO navrhlo odvolat Kristýnu Zelienkovou z delegace pro Radu Evropy. Poslankyně od nich nedávno přešla ke konkurenční TOP 09. V ANO argumentovali tím, že mají právo mít v delegaci svého zástupce. Jejich odpůrci míní, že jsou tu přednější zájmy České republiky jako takové.

Zelienkovou si hnutí ANO před lety vybralo za expertku na zahraniční záležitosti. Usedla ve výboru pro evropské záležitosti a Stálé delegaci Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Loni se ale s Andrejem Babišem (ANO) rozloučila kvůli nespokojenosti s vnitřním chodem hnutí. Letos v dubnu přestoupila do klubu TOP 09, tedy strany Miroslava Kalouska.

Právě to byl zřejmě impuls pro její bývalé kolegy, aby ji v delegaci nahradili jiným svým zástupcem. Téma přišlo na přetřes během středečního jednání Sněmovny. Zelienková mluví o pomstě za svá drsná slova směrem k Babišovi, na kterého chtěla dokonce kvůli údajným daňovým podvodům podávat trestní oznámení.

„Aby někdo pět měsíců před volbami odvolával někoho z delegace do nějakého evropského orgánu, to je opravdu směšné. To se na mě nezlobte, bývalí kolegové z ANO, ale to opravdu vidím jako nerozumný krok,“ spustila ve středu Zelienková. „Pokud byste se řídili selským rozumem, jak pořád tvrdíte, je vám jasné, že za pět měsíců se nemůže nikdo agendu v Radě Evropy naučit, i kdybyste tam nominovali třeba pana Babiše, který samozřejmě mluví x cizími jazyky,“ dodala.

Koubek: Tam se reprezentuje Česko

Pohled Zelienkové podpořil poslanec Jiří Koubek z TOP 09, který zkritizoval hnutí ANO, že za ni zároveň nenavrhlo náhradníka. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek kontroval, že nové jméno navrhnou, až bude místo uvolněné.

„Jakkoliv jsem s vámi často v rozporu, tak se domnívám, že stálá delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy jsou snad proboha ti z nás, kteří hájí zájmy České republiky. Tam snad proboha nepřenášíme naše stranické půtky? Je to snad kolegyně, která nás tam reprezentuje,“ lamentoval dál Koubek. Jeho kolega František Laudát zase upozornil, že ANO přišlo s návrhem až teď, když poslankyně přešla do TOP 09.

Na to opáčil poslanec ANO Martin Kolovratník, který má jako předseda volební komise podobné přestupy na starosti. „Do stálé delegace při Radě Evropy je jasně dáno, jasně řečeno, že národní parlamenty vysílají své členy, takže zastoupení členů za jednotlivé strany odpovídá poměrným zastoupením výsledků voleb. Historicky, tedy po posledních volbách, v této delegaci mělo hnutí ANO nárok na dvě pozice, TOP 09 potom zaokrouhleně na jednu pozici a dnes je to opačně,“ konstatoval.

Plzák: Nemluvíme jednotným hlasem

Podobně se k problematice postavil jeho kolega z ANO Pavel Plzák. Podle něj není pravda, že by Sněmovna táhla ve vztahu k Evropě za jeden provaz. „Evropa je teď na scestí a nevíme, jestli půjde směrem k větší federalizaci, nebo principu subsidiarity. A já si myslím, že náš klub nemá stejný názor jako klub TOP 09 na tyto věci. Takže není jedno, kdo tam bude,“ uvedl.

„Vy opravdu nevíte, o čem je práce v Radě Evropy, a nerozumíte problematice Evropské unie vůbec. Rada Evropy je o lidských právech, o demokratických principech a o hodnotách. A to se bohužel v ANO vůbec neřeší,“ vzkázala mu Zelienková. Poslanci ale její výtky nevyslyšeli. Pro její odchod z delegace hlasovalo 72 poslanců ze 133 přítomných.

Zelienková pak ve čtvrtek začala rozhodnutí Sněmovny rozporovat, podle ní ji nemohou kolegové z delegace odvolat. „O to místo totiž můžu přijít, jen když sama rezignuji (a takovou radost jim neudělám) nebo když budu mrtvá (a to už vůbec ne). Takže se včera hlasovalo (a jak byla ČSSD servilní k ANO) úplně zbytečně, a to mi stačilo poslat do Štrasburku s dotazem jeden mail,“ napsala ve čtvrtek na Facebook.

ondra.dos ( 11. června 2017 23:34 )

Kádrování pokračuje, ANO prostě projev odporu netoleruje. Ani u podnikatelů, ani ve vlastních řadách.

aleksandra ( 10. června 2017 00:54 )

Zajímavé, že ANo má neustále potřebu se někomu za něco mstít. Politika v podání ANO je politikou hnusu!

Jakub_96 ( 9. června 2017 22:57 )

Pár měsíců před volbami měnit naše mezinárodní zastoupení je dost nezodpovědné ze strany ANO, zvláště ve chvíli, kdy ani nenavrhli náhradníka.

SimonH ( 9. června 2017 16:38 )

Je to zbytečná msta, navíc ty 4 měsíce do voleb jsou už zanedbatelná doba. Ale jinak jsem rád, že Kristýna Zelienková přeběhla do té správné strany. Jako jedna z mála v hnutí ANO si uvědomila, jak je Babiš nebezpečný.

sovca ( 9. června 2017 08:35 )

Je to vyhánění čerta ďáblem.Tu chemoterapii by potřeboval i Kalousek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa