Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babiš přiznal nepořádek v ANO. „Milion od Rusňáka jsme nepřijali,“ tvrdí

Autor: ČTK, ula - 
23. května 2017
20:37

Hnutí ANO podle svého předsedy Andreje Babiše nepřijalo dar 1,1 milionu korun od podnikatele Davida Rusňáka obviněného v případu úniku policejních informací. Smlouva o daru se našla, není ale na ní Babišův podpis, a je tak neplatná. Babiš to řekl webu iRozhlas.cz, kde zmínil i nepořádek v krajské organizaci hnutí.

Hospodařením ANO se chce zabývat kontrolní výbor Sněmovny, protože dar od bývalého člena hnutí Rusňáka chybí ve výroční zprávě ANO za rok 2014.

„Ta smlouva se našla v Brně. Je nepodepsaná. My jsme žádný dar od pana Rusňáka nepřijali. Nikdy,“ řekl Babiš. Smlouvu v takovém rozsahu podle něj může podepsat jenom předseda hnutí. „Já ji nepodepsal,“ dodal Babiš. Vysvětluje se tak podle něj, proč se dar neobjevil v účetnictví ani ve výroční zprávě hnutí. „Je to nepořádek v naší krajské organizaci. Nařídil jsem v té věci audit,“ dodal šéf ANO.

Video: Babiš: Já zachraňuju vládní krizi, Sobotka má mocenský pakt s Kalouskem

Video  Babiš: Já zachraňuju vládní krizi, Sobotka má mocenský pakt s Kalouskem  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pastelky a lepicí pásky

Audit má prověřit, jestli brněnská organizace ANO přijala věci z daru, nebo ne. „To nemůžu vyloučit,“ řekl Babiš. Podle mluvčího Rusňákova koncernu DRFG Jiřího Hrabovského byly smlouvy ze strany firmy v pořádku a ANO dostalo asi 30 položek od pastelek, přes lepicí pásky až po reklamní bannery, píše iRozhlas.

Audit podle Babiše provede kontrolní komise ANO. Na svém webu ANO uvádí, že pro uzavření darovací smlouvy stačí podpis předsedy oblastní organizace. „Podle stanov podepisuje předseda a jím pověřená osoba,“ řekl k tomu šéf hnutí.

Další obvinění v kauze Rusňák

K prověrce hospodaření ANO v úterý vyzvali kontrolní výbor Sněmovny občanští demokraté, mluví o možné existenci černých fondů v ANO. Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) potvrdil, že se výbor záležitostí bude zabývat. „Určitě se poptáme i na finančním úřadu, jak je to s darem pana Rusňáka, jestli si ho uplatňoval pro odpočet pro daňové přiznání,“ dodal.

Poznamenal, že nyní už by se těmito záležitostmi měl zabývat nový úřad pro dohled nad hospodařením stran, který má proti kontrolnímu výboru právo vstupovat i do účetnictví stran a hnutí.

Podívejte se, jak si Andrej Babiš užíval na Čapím hnízdě rozlučku s úředníky:


Vlastník investiční skupiny DRFG Rusňák je jedním z 18 obviněných v kauze úniku informací z policejních databází. Brněnský městský soud dnes poslal do vazby v souvislosti s případem osmého obviněného. Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO). V sobotu Rusňák oznámil, že členství v hnutí ukončil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 25. května 2017 13:21 )

Co na tebe říká doktor na hlavu?

va45 ( 25. května 2017 13:17 )

On to dělá všude.Trpí stihomamem a samomluvou.Vymete kdejakou diskusi.Je to pro něho přímo droga.Debil zůstane debilem i když si to o sobě nemyslí.

va45 ( 25. května 2017 13:14 )

Ty nemáš co dělat?Kdo ty tvoje tapety má číst?Kdyby jsi to nenapsal tak to nevíme.Blbe.Já si to můžu přečíst na internetu a nepotřebuji na to tebe.

va45 ( 25. května 2017 13:11 )

Panebože co pořád rypákujete o Babišovi.Nějak jste zapomněli finanční dárce ODS ,kteří vůbec neexistovali.ODS,TOP,09 dostala při volbách od zloděje Bakaly co ty peníze nakradl v České republice každý po 3 mil. ODS dostala od hokejisty Jágra taky miliony.Vzpamatujte se magoři!

ignotus- ( 24. května 2017 10:59 )

Holče, Mega buzno, Ty ztučnělej slizkej buzzerantskej prasaku z Blesku žumpy,pak se vy novinářská verbeži divite že vás chce pan Zeman likvidovat? Proč jsi nepsal takové hověziny když ožrala a uchrchlanej potkan Havel dal milost 1200x vrahům a zlodějům Amnestii? Proč jsi nepsal když KIKINA Klaus dal 800 milostí a propustil mega zloděje Amnestií? To jsi se bál, co? A nyní každý blb včetně tebe kuřbuřte, který se chce zviditelnit napadá pana Zemana? Být opravdová DEMOKRACIE tak by bylo možné ti rozkopat držku a věř že se to stane! No snad se to někomu podaří a když ne postarám se o to sam! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa