Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman na Nově mrkl na Korantenga a zajdou na víno. Drahoš nepřišel

Autor: Jan Kálal - 
21. ledna 2018
22:10

V klidném a státnickém duchu se nesl hodinový rozhovor prezidenta Miloše Zemana v neděli večer na televizi Nova. Do studia nedorazil jeho soupeř v prezidentské volbě Jiří Drahoš, pro kterého tu zbyla prázdná židle. Zeman zmínil mimo jiné tři nelichotivá vyjádření, která o něm kolují – včetně rakoviny a amputované nohy. A ukázal moderátorovi Reyovi Korantegovi, jak umí mrkat, aby ho na závěr debaty pozval na skleničku vína. Koranteng přijal s výhradou, že to bude muset počkat po volbách. 

„Profesor Jiří Drahoš naše pozvání bohužel odmítl, protože už má jiný program,“ řekl Koranteng na úvod původně plánovaného duelu Cesta na Hrad. „Protože tady pan Drahoš není přítomný, tak se k němu nebudu vyjadřovat,“ glosoval to Zeman, který pak na adresu svého soupeře opravdu nepromluvil. A celkově převedl poklidný výkon bez výraznějších emocí, natož vulgarismů, které od něj voliči mohli slyšet v minulosti.

Zeman například slíbil, že pokud ho lidé zvolí prezidentem na dalších pět let, bude méně nafoukaný. „Šrapnelů bude méně, budu takový klidnější,“ prohlásil. Když pohraje, uchýlí se prý do ke knihám do houpacího křesla. „Bude mi líto, že nebudu moci pokračovat v krásné práci, kterou teď dělám,“ přiznal zároveň.

Zeman: Veřejné mínění rozbouřím rád

Z dob svého stávajícího prezidentování nemá prý ani trochu radost z pádu sociální demokracie na sedm procent hlasů v posledních volbách, naopak ho těšila setkání s občany a podnikatelské mise. „Veřejné mínění rozbouřím velmi rád. Ve většině případů je to spontánní, protože jsem také jenom člověk,“ prohlásil prezident.

Koranteng se v rozhovoru také vrátil k Zemanovu nelichotivému vyjádření na adresu Alexandra Dubčeka, který prý patřil v roce 1968 k těm, kteří se „podělali hrůzou“ ze sovětské okupace. Výrok kritizovali čeští politici, ale důrazně se proti němu ohradilo především Slovensko. „Když něco sovětská armáda potlačovala, tak to bylo odporné. Ale ještě o stupeň odpornější bylo, když to dělali vlastní lidi,“ odmítl se omluvit Zeman.

„Babiš je stále ještě začínající politik“

Prezident v rozhovoru řešil témata domácí i zahraniční politika a také dalšího fungování sestavy svých spolupracovníků na Hradě po případném znovuzvolení. „Pan Babiš je stále ještě začínající politik a slouží mu ke cti, že to sám veřejně přiznává,“ zmínil Zeman a řekl, že by preferoval ve druhém pokusu menšinovou vládu ANO s podporou ČSSD a dále komunistů nebo Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury.

Zeman připustil zároveň, že Babiš by raději vládl za pomoci ODS, se kterou má dohromady většinu 103 hlasů. Prezident nevyloučil, že by šéf ANO mohl na premiérský post zkusit nominovat někoho jiného, nechce ale prý zasahovat do vnitřních záležitostí hnutí.

Z domácí otázek pak Zeman například rázně odmítl úvahy o tom, že by stát mohl dlužníkům po sedmi letech řádného splácení odpustit jejich další závazky. „Jak říkala moje babička, dluhy ujídají z mísy. Jsou dlužníci, kteří mají pět nebo sedm exekucí. Odpouštět někomu dluhy není dobře. Kdo to oddlužení zaplatí? Český daňový poplatník, nikdo jiný,“ povzdechl si.

„Ustrašené a přikrčené Česko v EU pláče v koutě“

Řeč přišla i na Evropskou unii, kde se prezident prezentoval jako proevropský politik, který si neumí představit Českou republiku ani mimo NATO. „Ale jsem pro to, aby lidé, kteří mají opačný názor, měli právo ho vyslovit,“ prohlásil. Při hodnocení stávající pozice ČR v EU si ale Zeman nebral servítky: „Ustrašená, přikrčená, bojící se, že nás někdo okřikne. Krásným příkladem jsou migrační kvóty. Když přijde žaloba. Jdeme do koutka a tam tiše pláčeme, plakat se v politice nemá.“

V otázce migrace Zeman zmínil setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, které prý řekl: „Paní kancléřko, když si pozvete hosty k sobě domů, tak je neposíláte na oběd k sousedům. Tento bonmot vystihuje pozici České republiky.“ Prezident pak uvedl, že by v případě svého znovuzvolení odmítl podepsat tzv. Dublin IV, „protože to by prolomilo to krásné pravidlo, které nás dosud chrání. A sice, že máte vstoupit do první bezpečné země a tam žádat o azyl“. Trval by také na deportaci těch, kteří v Evropské unii nedostali azyl, což by chtěl vyvážit humanitární pomocí uprchlíkům v zemích jejich původu.

Zeman: Že táhnu zemi na východ? Lež!

„Že táhnu zemi na východ, je drzá a hloupá lež. Snažím se rozvíjet ekonomické vztahy. V Číně jsem jednal třeba o dodávce letadel L-410. To je konkrétní příklad toho, co bych chtěl dělat ve vztazích s Čínou,“ zmínil Zeman při dalším dotazu na zahraniční politiku, dál by prý chtěl spolupracovat i s Ruskem.

Jestli by si dál na Hradě nechal svého kancléře bez prověrky Vratislava Mynáře nebo ekonomického poradce Martina Nejedlého, Zeman jasně neřekl. „Pokud bych byl znovu zvolen, nejdřív si promluvím s nimi,“ uvedl. V odlehčeném duchu zmínil také jiného svého spolupracovníka, protokoláře Vladimíra Kruliše, který se při vystoupení ukrajinské aktivistky ve volební místnosti během 1. kola voleb celou dobu smál. „Kruliš si myslel, že je to moje obdivovatelka a že obdivovatelky nahoře chodí nahoře bez. Je to špatná znalost ukrajinských reálií,“ rýpl si Zeman.

Video  Jsem stále plný sil, řekl Zeman. A přijal výzvu od Drahoše  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O rakovině i amputované noze

„Setkávám se s tolika nelichotivými vyjádřeními, že už je ani nestíhám sledovat. Dovolte mi říct tři konkrétní příklady,“ prohlásil dále prezident, aby pokračoval: „První nelichotivé vyjádření je, že mám amputovanou pravou nohu. Druhé nelichotivé vyjádření: Za několik měsíců zemřu na rakovinu. A třetí, a to mě rozesmálo, jakýsi neúspěšný politik a lékař Martin Jan Stránský na internetu prohlásil, že ho znepokojuje, že mrkám pravým okem. A že to svědčí o nějaké neurologické vadě. Diagnóza na dálku. Dovolte mi, abych na vás mrknul. A pro jistotu i levým okem.“

Ve finále prezident poděkoval všem, kteří se na něj dívali. „Dovoluji si vás pozvat na skleničku vína,“ řekl pak moderátorovi, což prý udělal na konci, „aby nikdo neřekl, že vás chci korumpovat za hlt mrzkého chlastu“. Koranteng pozvání přijal.

Jediný „šťouchanec“ do Jiřího Drahoše si tak už před začátek pořadu neodpustil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Zázemí připravené pro Jiřího Drahoše na TV Nova zůstává prázdné,“ sdílel Ovčáček i s fotkou na svém Facebooku. Zemanův soupeř byl ve stejné době v Ostravě i se zpěvačkou Marií Rottrovou.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 23. ledna 2018 13:46 )

Volím čistou hlavou: Volím pana Zemana a ne loutku Kalouska za peníze Bakaly.

pjotri ( 23. ledna 2018 00:48 )

Gangster byl Lahev. To za prve. Za druhe, je mi UUUUUUPLNE FUCK, co si mysli tvoji kamosi v Evrope. Napr. Rakusakum je to u p-rdele. A ptat se nekdo, kdo voli kravu Merklovou a dalsi vitace, tak tomu bych doporucil obratit se nauzavrene oddeleni psychiatrie.

pjotri ( 23. ledna 2018 00:40 )

idiote

subrosa1976 ( 22. ledna 2018 22:30 )

Opencard, myslíš, že takto trapnou výzvou někoho ovlivníš, mimochodem dělám s lidmi a Ti "občané" jsou z 80% lidé, kteří mají IQ pod 100.Čistě konstatuji a nikomu se nevysmívám: Je to bohužel tak, že v naší republice je hodně seniorů, kteří i když byli v mládí chytří, případně vzdělaní, nyní jsou s věkem senilní, mají Alzheimera či stařeckou demenci. Další početnou skupinu tvoří tzv. předsenioři, lidé kolem padesátého a šedesátého roku života, tedy většinou lidé, kteří často neumí zapnout ani počítač, stáhnout aplikaci v mobilním telefonu, neznají jazyky, tedy ročník který ještě ve škole nezažil "moderní" dobu a tedy mají významný handicap a tedy nemají již takový přehled, jaký by s dobou měli mít a jaký mají v zahraničí směrem na západ. Málokdo se z nich tzv. celoživotně vzdělává. Lidé kolem 40, podobná skupina těm padesátníkům, minimální touha se vzdělávat. A Ti mladší - líní, zadlužení, s insolvencí, s exekucemi, s dluhy, umí perfektně co dostanou na sociálce, na pracáku a kolik je životní minimum, příspěvek na byt a na děti. Takže toto jsou Ti občané. Podotýkám takových je většina, ale ne všichni, nerada bych se dotkla lidí, co makají, vzdělávají, se a jsou inteligentní!! Mimochodem toto vyrostlo za posledních xx let, takže raději změnu!!

Milann ( 22. ledna 2018 19:46 )

Kdyby jsi se podíval tak bych ti z radosti předvedl že zácpu nemám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa