Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střet Zemanových rivalů: Horáček chce dluhovou amnestii. Drahoš varuje před anarchií

Autor: simao, ČTK - 
15. září 2017
10:44

Spojuje je to, že v prezidentské volbě chtějí pořádně „prohnat“ současnou hlavu státu Miloše Zemana. Teď se ale Michal Horáček a Jiří Drahoš nepohodli. A to kvůli návrhu dluhové amnestie, se kterou přišel Horáček. Podle něj by se mělo příští rok při výročí 100. let založení Československa přistoupit k odpouštění části dluhů lidem, kteří dluží daňová penále a jen se pracně vrací do normálních životů. Drahoš nesouhlasí. A varuje před dluhovou anarchií.

„Ke 100. výročí vzniku Československa dejme lidem šanci začít znovu. Odpusťme penále z dlužných daní,“ vyzval Michal Horáček. A na tiskovce představil návrh, jak snížit zadlužení českých občanů. „Týká se pokut a penále k dluhům, které mají fyzické osoby vůči státu,“ vysvětlil na sociální síti. 

Horáček: Stát je pro lidi spíš drábem, ať projeví dobrou vůli

Horáček se odkazuje na to, že spousta takových pohledávek je „nedobytných“. „Dlouhá léta se táhnoucí dluhy brání návratu lidí do běžné ekonomiky. Projel jsem přes 500 míst naší země a potkal mnoho lidí, kteří mají pocit, že stát je spíš drábem. Já bych chtěl, aby stát projevil dobrou vůli vůči těm, kteří jsou rozhodnutí svůj dluh uhradit,“ míní Horáček.

Lidé by dle Horáčka mohli v konkrétním termínu uhradit svůj dluh bez pokuty. „Samotnou dlužnou daň či pojištění by uhradit museli. Není k tomu potřeba přijímat nové zákony. Ministr financí ze zákona může rozhodnout o plošném odpuštění penále i daně samotné a podobný mechanismus může použít i ministerstvo práce a sociálních věcí,“ upozornil Horáček, podle kterého tento týden probíral svůj návrh i s lídry jednotlivých politických stran. Uvítali ho, tvrdí. Kdo souhlasil, to však Horáček nespecifikoval. 

Drahoš s Horáčkem nesouhlasí, Zeman nechce reagovat

Horáčkův návrh však odmítl jiný z prezidentských kandidátů Jiří Drahoš. „Plošná dluhová amnestie může vyvolat plošnou dluhovou anarchii,“ varoval na sociální síti. Vyzval k tomu, aby se diskutovalo o výšce a způsobu stanovení penále či pravidlech řešících tíživé sociální případy.

„Neměli bychom ale nikdy připustit, aby se nepoctiví dlužníci ocitli ve stejné výhodě jako nešťastní lidé, kteří se přes veškerou snahu nemohou vlastními silami z dluhové pasti dostat. To by byl morální hazard! A hazard není něco, co by měl stát podporovat,“ dodal Drahoš.

Ohledně Horáčkova návrhu na dluhovou amnestii mluvčí prezidenta Miloše Zemana Blesk.cz uvedl: „Jde o volební kampaň pana Horáčka a na volební kampaň jakýcholiv kandidátů v žádném případě nebudeme reagovat.“ Zeman přitom odmítá jít i do debat s ostatními kandidáty.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
salto ( 15. září 2017 15:03 )

Horáček jako správný valchař by měl vědět, že dluhy se nepromíjí. Kdo by to zaplatila kde by na to stát vzal? Kdo by to platil? Ti dva pánové jsou jako ta babička. Dědeček tavil ocel a babička taví ho.no

priserka ( 15. září 2017 12:37 )

Ten pravopis už není vtipný...spíš ubohý...

Deneček ( 15. září 2017 12:06 )

Ten nejhorší tu už šest roků naštěstí není.

fotrpjotr ( 15. září 2017 12:04 )

Oba jsou nevolitelní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa