Poskytovatelé připojení k internetu v Česku jsou totiž podle zákona o hazardních hrách povinni zamezit přístup lidem k internetovým sázkám uvedeným na černé listině nepovolených internetových her. O jejich povolení rozhoduje ministerstvo financí. Systím převzalo Česko ze Španělska, Itálie nebo Maďarska.

Jsou tedy od loňska povinni zablokovat přístup k stránkám do 15 dní od zveřejnění v »černém seznamu«. Porušení této povinnosti je správním deliktem a stát může firmě uložit až milionovou pokutu. Senátoři ovšem vnímali blokování jako ústavně nepřípustnou cenzuru prováděnou svévolně výkonnou mocí a poukazovali na nepřípustný zásah do svobody projevu, práva na informace a také do práva podnikat. „Ústavní soud dospěl jednomyslně k závěru, že návrh senátorů není důvodný,“ řekl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Nelegální hazard ohrožuje společnost

Blokaci ilegálních hazardních her podle něj nelze přirovnávat k limitům omezení svobody projevu a práva na informace. „Provozovatelům nelegálního hazardu ani nemůže být poskytnuta ústavní ochrana, protože jde o nezákonnou činnost, která ohrožuje zájmy společnosti a je provázána se závažnou kriminalitou,“ zdůraznil soudce Jirsa. Blokaci nedovolených hazardních her nelze podle Ústavního soudu přirovnávat ani k cenzuře internetu. „Jde totiž o technické opatření, jehož účelem je zamezit ilegálním aktivitám,“ zdůraznil Jirsa.

Ústavní soud nevidí problém ani v tom, že pravomoc rozhodnout o závadnosti hazardní stránky svěřil zákon správním orgánům, tedy Ministerstvu financí. „Vše se děje ve správním řízení a výsledné rozhodnutí tak podléhá standardnímu  soudnímu přezkumu, který je dostatečnou pojistkou proti libovůli správních orgánů,“ uzavřel soudce Jirsa.