Fiala znovu popřel vinu. Tvrdí, že proti němu neexistují jakékoliv přímé, usvědčující důkazy. Nikdy se prý nepodařilo osvětlit, co se vlastně stalo. Podle ústavních soudců jsou však závěry obecných soudů logické a plynou z provedených důkazů. „Pouhá skutečnost, že neexistuje přímý důkaz, ještě nesvědčí o nevině stěžovatele. V projednávaném případě totiž existuje ucelený řetězec nepřímých důkazů, přičemž nahodilými námitkami stěžovatele, s nimiž se obecné soudy nadto již vypořádaly, jej není možné zpochybnit,“ stojí v usnesení.

Video
Video se připravuje ...

Josef Mareš k případu pohřešovaného páru z Prahy, který našli na dně Želivky. Blesk.cz

Fiala s Nehybou podle pravomocného rozsudku chtěli získat historickou vilu v hodnotě přesahující 20 milionů korun, kterou vlastnila dvaasedmdesátiletá žena. Falšovali kvůli tomu dokumenty. Snaha zmocnit se vily dospěla až k vraždě, která se podle verdiktu stala v roce 2019 ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku. Fiala si tam v červnu 2019 pronajal chatu. Při domovní prohlídce se v ní našly stopy prokazující, že jde o místo činu, i když bylo pečlivě uklizeno. Přítomnost Fialy a druha zavražděné vyplývala také ze záznamů mobilních operátorů.

Fiala s Nehybou po zmizení dvojice seniorů odvezli auto patřící zaměstnavateli zavražděného do maďarského města Ostřihom. Ve voze je tam zachytily kamery. Interiér auta byl politý benzinem, našly se v něm i čisticí prostředky, což podle obžaloby mělo zakrýt biologické stopy. Těla zavražděných byla ve vodní nádrži Švihov, zatížená betonovým prefabrikátem a žulovým kvádrem. Obdobné se našly také u chaty ve Velké Pasece.

Případem se nejprve zabýval Městský soud v Praze. Následně však vrchní soud dospěl k závěru, že vzhledem k místu činu na Havlíčkobrodsku měl případ projednávat soud v Pardubicích. Kvůli tomu se proces musel zopakovat.

Fotogalerie
49 fotografií