„Problémy měl už v minulosti, na Černém Mostě tasil zbraň na bývalou přítelkyni,“ tvrdil Blesku jeden ze známých Tomáše S. a doplnil, že neví, zda byl případ ohlášen. „S policistou bylo v minulosti vedeno kázeňské řízení za přestupkové jednání. Jednání nebylo takové intenzity, aby mohl být zproštěn výkonu služby nebo propuštěn. Potrestán byl kázeňsky,“ řekl Blesku policejní mluvčí Jan Daněk, nespecifikoval ovšem, zda byl policista trestán za incident s pistolí, nebo ještě nějaký jiný kázeňský přestupek.

Jasné stanovisko zaujala k řádění uniformovaného opilce. „Takové chování, zejména u policisty, je naprosto neakceptovatelné. Jsem rád, že už to policie řeší,“ sdělil Blesku ministr Vít Rakušan (45, STAN), když shlédl bezmála minutový záznam útoku opilého policisty. Ten 17. února v pražské Nádražní ulici napadl dívku. Klečel na ní, strhl ji za vlasy do silnice a pokusil se napadnout i svědky, kteří jí přispěchali na pomoc.

„Ačkoli jde o neomluvitelné selhání jednotlivce, poškodil celou Policii ČR. Věřím, že se pražský ředitel s celou záležitostí v mezích zákona vypořádá,“ doplnil pro Blesk policejní prezident Martin Vondrášek (50). A věci se skutečně nejspíš daly do pohybu. »Strážce zákona« i jeho přítelkyni policistku, která mu při útoku pomáhala a oba byli opilí, vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů a posvítí si na ně i ředitelství v Praze. „Případ má na stole nadřízený policisty, který shromažďuje podklady ke kázeňskému řízení. Jeho závěrem může být zproštění výkonu služby nebo propuštění ze služebního poměru,“ sdělil Blesku mluvčí policie Jan Daněk s tím, že funkcionáři řeší i jednání policistky.

Řádil kvůli ex na lesbishow?!

Zmlátil další dívky i ochranku. Z informací, které se Blesku podařilo získat, vyplývá, že oba před incidentem navštívili policejní ples, proto měl muž v době útoku slavnostní uniformu. Po něm si zašli do známého baru Phenomen na Nádražní ulici. „Uviděl tam svou ex, která se mu vysmála. Pak mu najednou přeplo. Vyběhl ven a začal rozdávat rány kolem sebe. Napadl pět dívek, sekuriťákovi dal pěstí do obličeje,“ popsala pro IDnes.cz svědkyně z baru. V osudnou noc v něm prý probíhala akce určená pro lesby. „Byl už viditelně ožralý a dál popíjel. V uniformě tam nezapadal, vypadal spíš, jako by přišel na travesti show,“ dodala svědkyně.

Přispěchali s omluvou

Na zveřejnění videa zareagovali policisté i na sociálních sítích: „Jednání považujeme za naprosto neakceptovatelné a neomluvitelné. I tak se omlouváme. Můžeme vás ujistit, že rozhodně nejde o běžné chování našich kolegů, a pražský ředitel bude proto v dalším postupu nekompromisní.“ Za jasné vyjádření jim pod příspěvkem děkoval i ministr Rakušan. „Policie si nezaslouží, aby jí podobní lidé kazili jméno,“ dodal.

Pochůzkář a dopravačka

Agresivní policista je podle informací Blesku členem jednoho ze čtyř pražských hlídkových oddělení. Jeho milá pak pracuje na krajském odboru služby dopravní policie hlavního města.

Fotogalerie
10 fotografií