Krvavé scéně v listopadu roku 2022 přihlížela svědkyně, z toho co uvedla, jde mráz po zádech. K činu se nachomýtla, když v inkriminovaný čas procházela Bryksovou ulicí a z ničeho nic se ozvalo volání o pomoc: „Šla jsem k tomu autu a viděla jsem pachatele a nějakého muže pod ním, viděla jsem, že vozidlo je od krve a tak jsem si říkala, že mám volat záchranku,“ uvedla svědkyně. Krátce na to se pak mělo volání o pomoc ozvat znovu: „Když jsme znovu slyšela pomoc, viděla jsem pachatele, jak se snaží zavřít dveře od auta. První z auta vystoupil on, pak toho druhého vytáhl ven z auta a pak plynule ujel pryč,“ popsala děsivou scénu.

Svědkyně neváhala a přivolala pomoc. Pro napadeného taxikáře už ale nejspíš bylo pozdě. Muž, který ke svědkyni a krvácejícímu řidiči přiběhnul pár chvil poté, co obžalovaný z místa ujel, popsal hrůzy, kterým přihlížel: „V jeho posledních okamžicích křičel, že chce zemřít. My jsme mu říkali, že to bude dobré, on se různě přetáčel. Měl nepřítomný pohled, za chvíli přestal vnímat úplně, na místo dorazili policisté i záchranka a snažili se jej oživovat, ale už asi bylo pozdě.“

Motiv nezná ani obžalovaný

Obžalovaný Ivan P. od počátku soudního řízení svou vinu nepopíral. K činu se přiznal a jedinou otázkou zůstával motiv, ten však podle všeho není znám ani samotnému pachateli. V průběhu řízení totiž uvedl několik různých verzí. Jednak uvedl, že měl pocit, že je on sám v ohrožení života a proto vymyslel plán, jak se dostat do vězení, kde by podle svých slov byl v bezpečí. Svůj čin ale vysvětlil také například tím, že jeho úmyslem bylo především zmocnit se vozidla, které by prodal na náhradní díly.

Soud se proto také zabýval duševním zdravím obžalovaného muže. Podle znalců však muž žádným závažným duševním onemocněním, které by jeho činy vysvětlovalo, netrpí. „S kolegyní jsme došly k závěru, že posuzovaný netrpí a ani v předmětné době netrpěl žádnou duševní poruchou v pravém slova smyslu, tedy psychózou. Konstatovaly jsme problematiku drog, osobnosti a forenzně nevýznamné organické znaky,“ uvedla u soudu znalkyně z oboru psychiatrie Gabriela Leblová.

Video
Video se připravuje ...

Záběry ze zadržení podezřelého z vraždy. (22. listopadu 2022) Policie České republiky

U soudu ale zazněly i názory znalců, které poukazovaly na to, že na tom Ivan P. po psychické stránce není vůbec dobře: „Sbíhá se u něj jednak úraz hlavy, který utrpěl, kognitivní deficit, dozvuk užívání psychoaktivních látek, nízká inteligence a ne příliš dobré sociální zázemí,“ uvedl u soudu psycholog Jiří Michalec. Z provedených testů pak vyplynulo, že IQ Ivana P. je nižší než 85.

Státní zástupkyně Taťána Prici ve své závěrečné řeči pro obžalovaného Ivana P. navrhla trest v polovině zákonné trestní sazby, odsedět by si podle ní měl 18 let. Obhájci obžalovaného zase mluvili o tom, že u soudu zazněly protichůdné názory znalců, kteří se neshodli na tom, zda byl jejich klient v době činu příčetný.

Sám obžalovaný byl v závěrečné řeči velmi stručný, omluvil se pozůstalým a vyjádřil lítost: „Velmi lituji to, co jsem udělal. Nevím jak to všechno napravit. Děkuju, že jste sem přišli,“ řekl soudu. Následně dodal, že jeho cílem skutečně bylo dostat se do vězení: „Taxikáře jsem zabil, abych se dostal do vězení, nevěděl jsem, co je schizofrenie ale zřejmě o ní jde. Když jsem vlezl do toho obchodu, už tehdy jsem chtěl do vězení. Možná se povede mě dostat do nemocnice a mně bude lehčeji,“ sdělil stroze soudu.

Ivan P. před soudem nestál poprvé

Jako obžalovaný stanul Ivan P. už dříve před okresním soudem v Lounech kvůli tomu, že se vloupal do supermarketu. Žádný lup si ale neodnesl, uvnitř prodejny pouze na podlahu vyskládal různé zboží do tvaru srdce. Doprostřed srdce pak napsal jméno Alina, což podle jeho slov byla dívka, do které byl zamilovaný. Uvnitř prodejny měl také ochutnat několik slazených vod.

Fotogalerie
20 fotografií