S Lucií G. se dvaadvacetiletý mladík rozešel údajně kvůli tomu, že v důsledku svých psychických potíží často vyhrožovala sebevraždou a byla emočně nestabilní. Nyní devatenáctiletá Lucie stojí před soudem kvůli pokusu o vraždu. Situaci se totiž v květnu loňského roku rozhodla vyřešit tím, že si za bývalým přítelem udělá výlet ve tři ráno s nožem v kabelce. Ten pak měla vytáhnout ve chvíli, kdy ztratila naději, že se k ní bývalý přítel vrátí.

Život mladíka patrně zachránil jeho otčím, který se do roztržky vložil, když přes zeď slyšel hlasité volání o pomoc. Bývalému příteli ještě předtím Lucie stihla podle obžaloby nožem způsobit dvě řezné rány na hlavě, jednu v noze a jednu na předloktí. Když prohrála souboj o nůž, měla podle obžaloby vyskočit na ulici oknem, které bylo ve výšce 3,7 metru. Před dům v tu chvíli však v tu chvíli právě přijížděla přivolaná policejní hlídka. K tomu, co právě v bytě uvnitř domu provedla, se přiznala bez váhání. Jak na místě, tak i u soudu se Lucie hájí tím, že trpí psychickou poruchou a jednala v nepříčetnosti.

Skvělý přítel!

Svou řeč u soudu zahájila Lucie G. tím, že se bývalému příteli omluvila. Uvedla, že jí situace velmi mrzí a nikdy nechtěla, aby to zašlo tak daleko. Podle svých slov původně chtěla vzít život sama sobě: „Byl to skvělý kluk, nejlepší, kterého jsem kdy měla, pomáhal mi s mým stavem. To, že odešel, pro mě byl důkaz, že si nic nezasloužím a že bych to všechno měla skončit a jít pryč. Šla jsem stoprocentně za tím, že si něco udělám, pak jsem na lince viděla položený nůž, chtěla jsem se zabít. Došlo mi, že to nemůžu udělat doma u svých kamarádů, ani u sebe, kde mám spolubydlící. Moje první myšlenka byla, že musím vidět bývalého přítele, chtěla jsem, aby to byl poslední člověk před mou smrtí, kterého uvidím,“ vysvětlovala obžalovaná Lucie soudu.

Shodně událost popsal také poškozený mladík. Ten svou výpověď u soudu provedl pomocí videopřenosu z jiné místnosti, jelikož se s bývalou přítelkyní odmítl setkat tváří v tvář. Rozchod podle jeho slov dokonce iniciovala sama Lucie, to že na něj její expřítel ale přistoupí, nejspíš nečekala. Dva dny po něm na něj přesto Lucie zazvonila ve tři hodiny ráno: „Bavili jsme se asi 30 minut, pak jsem řekl, že jsem unavený a bavit se nechci, že chci spát, v tu chvíli na mě vytáhla nůž a začala mě bodat,“ líčil šílený zážitek poškozený.

Raději si zacpala uši

V rámci dokazování byl v soudní síni také přehrán záznam z policejní kamery. Kamera zachytila hned první chvíle, kdy policisté na inkriminované místo dorazili. Na přehraném záznamu bylo vidět, jak se Lucie G. okamžitě vzdává policejní hlídce a vysvětluje, co se na místě odehrálo. Policisté jí následně nasadili pouta a odvedli zpět do bytu, kde si posbírala své osobní věci. Během přehrávání záznamu Lucie G. v soudní síni seděla a vší silou si tiskla ukazováčky do uší tak, aby nic neslyšela. Celou dobu přitom hleděla do země.

Obžalovaná Lucie u soudu vysvětlila, že si pamatuje téměř vše, až do momentu, než expřítele napadla. „Pak to vybouchlo, něco se stalo, ani nevím co, nějak mi přepnulo. Nemohla jsem se ovládat, nešlo to,“ popsala osudný moment. Co se právě stalo, Lucii podle jejích slov došlo až poté, co vyskočila oknem: „Když jsem vyskočila, spadla jsem na záda, pak mi začalo docházet co se stalo, vzala jsem kámen a šla jsem ke dveřím, nechtěla jsem se tam dostat, ale asi to bylo z naštvání, že jsem bezmocná,“ vysvětlila obžalovaná dívka. Ještě předtím, než jí zadržela policie, měla Lucie podle obžaloby vzít kámen a rozbít s ním skelněné dveře do bytu.

U soudu bylo pochopitelně mentální zdraví Lucie G. velkým tématem. Obžalovaná dívka uvedla, že se psychiatři o její zdraví starají od 11 let, kdy poprvé začala brát léky. Ty podle svých slov střídavě vynechávala nebo naopak zneužívala. "Třeba jsem si je nashromáždila, a pak jsem je snědla všechny najednou," řekla soudu. V minulosti se také měla několikrát pokusit o sebevraždu.

Státní zástupkyně Simona Krupová v obžalobě Lucii G. navrhuje za pokus o vraždu trest při spodní hranici trestní sazby, tedy dvanáct let za mřížemi. Hlavní líčení bude pokračovat výslechem svědků jak z řad rodiny napadeného mladíka, tak známých obžalované dívky. Důležité budou i posudky od soudních znalců psychiatrů a psychologů. 

Fotogalerie
6 fotografií