Ženě, která dosud nikdy nebyla trestaná, a to ani pro přestupek, hrozilo až osmnáctileté vězení. Obžaloba pro ni navrhovala o deset let méně. Nešťastný incident se odehrál po dramatické hádce a následné potyčce.

Video
Video se připravuje ...

Nikola F. dostala u Krajského soudu v Plzni za pokus vraždy expřítele 6 let. Romana Vébrová

„Obžalovaná dvěma ranami kuchyňským nožem o celkové délce 32,5 centimetru bodla poškozeného do oblasti hrudníku a břicha,“ uvedla státní zástupkyně. První rána způsobila zraněnému pneumotorax pravé plíce, z rány na břiše muži vyhřezly kličky tenkého střeva, měl pohmožděná játra a krev v dutině břišní.

Přiznala vinu

Pobodaného zachránila urgentní operace břicha ve Fakultní nemocnici Plzeň, útočnice skončila ve vazbě. „Spáchala zločin vraždy, ukončený ve stádiu pokusu,“ dodala žalobkyně.

Nikola F. se k činu, který spáchala opilá, doznala. „Cítím se být vinnou, souhlasím s popisem skutku i právní kvalifikací,“ uvedla. Přiznala, že má problémy s alkoholem. Vadila jí ale výše navrhovaného trestu, trávit 8 let v base jí přišlo příliš.

Sňatek v base

Navázala totiž nový vztah. „Budu se vdávat, na termínu se teprve pracuje. Jsem ochotná udělat vše proto, abych se závislosti zbavila,“ kála se žena s tím, že by se ráda účastnila ve vězení odvykacího programu.

Poté, co přiznala vinu, začala ještě tvrdit, že muže bodla, protože se bála. „Bránila jsem se, je mi to líto, ale musela jsem bránit svůj život a měla jsem strach o dceru. Škrtil mě, tak jsem se musela bránit,“ prohlásila obžalovaná.

Šest let stačí

Obžaloba trvala na osmi letech ve věznici s ostrahou, obhajoba navrhla o dva roky méně. „Máme za to, že uložení šestiletého trestu je u obžalované přiměřené. Polehčuje jí její doznání, lítost. Dojde k razantní změně v jejím osobním životě, chce v nejbližší době uzavřít sňatek se svým partnerem, a to bez ohledu na skutečnost, že ji čeká dlouholetý trest odnětí svobody,“ vypočetl předseda senátu. Verdikt ještě není pravomocný.

Nikola F. též musí zaplatit zdravotní pojišťovně za ošetření pobodaného náhradu škody téměř 170 tisíc korun. Obžalovaná trest přijala, státní zástupkyně si ponechala zákonnou lhůtu. Verdikt tak není pravomocný.