Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Senátoři z ODS chtějí zhatit Babišovo blokování webů, řešit ho má Ústavní soud

Senátor Přemysl Sobotka (ODS)
Senátor Přemysl Sobotka (ODS)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Mii - 
10. června 2016
13:44

Senátoři ODS chtějí Ústavnímu soudu navrhnout změnu hazardního zákona. Požadují, aby soud zrušil právo ministerstva financí nařídit blokování webových stránek. Spolupracují na tom s Českou pirátskou stranou a iniciativou PřicházíCenzor.cz. Zmíněné části zákona podle nich porušují právo na svobodu projevu. V pátek to oznámila senátorka ODS Veronika Vrencionová. 

Návrh se podle ní teprve připravuje a musí jej podat skupina nejméně 17 senátorů poté, co bude zákon o hazardních hrách otištěn ve Sbírce zákonů. Občanských demokratů je v horní komoře 14, senátorka přesto věří, že nebude problém získat hlasy i od jiných stran. „Jsem pevně přesvědčena, že to dostatečné množství dáme dohromady,“ prohlásila. Proti blokaci internetu byli například i senátoři za Stranu zelených.

Podle chystaného návrhu by měla být zrušena ustanovení o blokaci nepovolených internetových her, za jejichž porušení má hrozit až milionová pokuta. Uvedl to zástupce iniciativy PřicházíCenzor.cz. Tato ustanovení „neobstojí před požadavky, které klade Listina základních práv a svobod na ochranu svobody projevu a vůbec na určitost omezujících opatření“.

Kritici tvrdí, že obecnost ustanovení umožní ministerstvu cenzurovat internet. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tyto výtky však odmítal. Podle něj by se zákon bez blokování webů s nelegálním hazardem stal neúčinným, neboť každá druhá sázka na internetu je prý nelegální.  

Opačný postoj zastává předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Kontrola internetu jako taková, a převážně v rukou politiků, je špatná,“ prohlásil. Zmínil fakt, že pod petici Internet bez cenzury se podepsalo 20 000 lidí.

pavel215_klafunda ( 10. června 2016 18:31 )

Ruudazvostravy ( 10. června 2016 16:22 )

 Nó a hlavně tendle Herr Samstág von Rajchnberk,pakoslaf velkomožnej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa