Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš jásá: Zeman podepsal vyšší daň hazardu i blokování webových stránek

Autor: simao, ČTK - 
7. června 2016
14:31

Dva návrhy z dílny ministerstva financí v oblasti hazardu došly do finále svého schvalování – až na stůl prezidenta Miloše Zemana, který v úterý podepsal jak přísnější regulaci hazardu, tak i zákon o hazardní dani. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) sice neprotlačil vše do puntíku, nicméně jeho rezort získává mj. právo nařídit blokování webových stránek, proti čemuž protestují (nejen) Piráti.

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal zákon o přísnější regulaci hazardu a také změnu v jeho zdanění. Nadále půjde o dvě sazby, mění se však ta u automatů. Kritici se však u nového práva ministerstva financí na blokování vybraných webových stránek obávají, že to povede k cenzuře internetu a že blokování bude možné obcházet.

Ministr financí Andrej Babiš obavy, že jeho úřad kvůli obecné formulaci v zákoně dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil za liché. Ministerstvo má podle něj novou pravomoc využít jen k tomu, aby poskytovatelům internetového připojení nařídilo blokování stránek s nepovoleným hazardem.

Piráti jdou do boje: Chtějí hazard dohnat k Ústavnímu soudu

Podobné opatření má ve svých právních řádech 18 z 27 států EU. Piráti se však kvůli přijetí normy chtějí obrátit na Ústavní soud.

„Ve spolupráci s úvodní iniciativou Přichází cenzor, což jsou největší poskytovatelé internetového připojení, a v součinnosti s paní senátorkou za ODS Veronikou Vrecionovou a našimi senátory sbíráme podpisy pro návrh k Ústavnímu soudu pro zrušení sporných paragrafů 82 a 84,“ potvrdil Blesk.cz šéf Pirátské strany Ivan Bartoš.

Právě Piráti proti ohrožení svobody na internetu protestovali, Zemanův podpis však Bartoše nijak nepřekvapil. „To, že to prezident podepíše, jsme předpokládali i proto, že to vlastně bez větších problémů prošlo jak Poslaneckou sněmovnou, tak Senátem, a on pravděpodobně s panem Babišem komunikuje, což historicky se ukazuje s nějakými jejich společnými vystoupeními. Určitě věděl, o co jde, není to nějaký zákon, který by mu tam spadl a on by řekl: Nepodepíšu,“ pokračuje Bartoš, který věří v úspěch u Ústavního soudu.

„Ujištění pana Babiše jsou dost lichá, jakmile vznikne mechanismus blokace, proč by se nepřipojil někdo další s nějakou také společensky potřebnou blokací něčeho,“ reagoval na vicepremiéra Babiše Pirát Bartoš.

Jde také o patologické hráče

Norma má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům celní správy vstupovat do heren, kontrolovat je a vymáhat sankce.

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce.

Zákonem bude také zrušena možnost uplatnit dary Českému olympijskému výboru jako slevu na dani. Financování sportu prostřednictvím slevy na dani je nesystémové, zdůvodnil změnu Babiš. Místo toho se počítá se zvýšením výdajů státního rozpočtu na sport na šest miliard korun, dodal.

Mění se zdanění automatů: Nově v sazbě 35 %

Mění se i daně. Automaty, budou nově podléhat sazbě 35 %. Na ostatní druhy se bude nadále vztahovat sazba 23 %. Počítá s tím zákon o hazardní dani, který v úterý také podepsal prezident Zeman.

Úprava zdanění nicméně příliš nemění stav platný od letošního ledna, kdy se na přístroje vztahuje sazba 28 % a denní poplatek za automat činí 80 korun. Vláda původně navrhovala tři daňové sazby na hazard, její plány ale zmařila Sněmovna. Ministerstvo financí neuspělo u poslanců s námitkou, že jejich verze připraví stát ročně o 300 milionů korun a obce o 150 milionů korun.

Provozovatelé automatů a videoloterijních terminálů považují zákon za špatný, naopak podle zástupců kurzového sázení zařazuje Českou republiku do civilizované Evropy. Nová úprava má spolu se zákonem o regulaci hazardu nahradit dosavadní loterijní zákon z roku 1990 a v účinnost má vstoupit od příštího roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenkk ( 7. června 2016 18:46 )

to by ho musela dělat s tebou, soudruhu

agfor ( 7. června 2016 16:15 )

Počátek cenzury - bude to tu jako za totáče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa