Provozování hazardních her je spojeno s řadou negativních jevů – patologickým hráčstvím a na to navazující kriminalitou, výskytem problémových osob v hernách a dalších provozovnách i v jejich okolí, rušením nočního klidu a veřejného pořádku. Poslední roky tak probíhají velké boje mezi hernami a některými občany hlavního města, kterým hazard vadí. V průběhu se naskytlo několik možných variant řešení, většina ale dopadla neslavně. 

Stačí vzpomenout na jeden příklad za všechny týkající se referenda. V roce 2014 proběhlo místní referendum k odstranění heren na Praze 8. Ačkoli přišlo k urnám skoro 18 tisíc lidí a pouhých 5 procent z nich hlasovalo proti odstranění heren, nakonec to nestačilo. Problémem byl nedostatečný počet voličů.

Praha 7 se zase snaží v současné době tlačit na ministerstvo financí, aby celý proces omezování hazardu urychlilo. To ale naráží na jiné překážky. Andrej Babiš (ANO) ještě nedávno neskrýval rozladění nad tím, že mu poslanci neschválili vyšší sazby daní u hazardních hrátek. „Je to výhra hazardní lobby a jsem v šoku, že je tak jednoduché zlobbovat poslance.“ 

Už za rok bez heren

Postupné zanikání heren ovšem i přes překážky začalo. „Zastupitelstvo Prahy na konci minulého roku schválilo úplný zákaz heren v metropoli, postupně tak zaniklo 212 podniků. Novela vyhlášky povoluje pouze kasina, těch bude v metropoli 101. Vyhláška přesně vyjmenovává místa, kde mohou kasina fungovat. Nemělo by se tak stát, že by se stávající herny jen změnily na kasina. Novela platí od 1. ledna 2016, po tomto datu již nejsou vydávány a prodlužovány hernám licence. Rušení provozoven má být postupné. Fakticky začnou z ulic herny mizet zřejmě až za rok,“ řekl Blesku tiskový mluvčí magistrátu Prahy Vít Hofman.

Překážky zde ale stále jsou. „Je ovšem třeba mít na paměti, že na řadě míst, která jsou ve vyhlášce již od roku 2013, dosud nejsou ukončena správní řízení o rušení povolení, a tudíž je skutečný počet míst s povolenými loteriemi vyšší. Zrušení heren je projevem politické vůle chránit širokou veřejnost před hráčstvím i jeho důsledky pro jednotlivce i rodiny, před dopady na bezpečnost v Praze a dalšími negativní jevy,“ dodává pro Blesk Hofman.

„Černé herny“ ale jen tak nezaniknou

Dalším problémem je podle mnohým vznik černých heren, stejně jako se o tom diskutuje u hospod, pokud by byla schválena v plném rozsahu elektronická evidence tržeb. Obav ze vzniku černých heren se podle mnohých žádná městská část nikdy nezbaví.

Jelikož však orgány státního dozoru disponují v boji proti nelegálnímu provozování hazardních her právními nástroji, je na městských částech, zda tyto nástroje optimálně využijí. „Městská část Praha 5 provádí kontrolní činnost důsledně, o čemž svědčí i fakt, že z kontroly provedené v březnu letošního roku se nedostatky zjištěné po kontrole v roce 2015 značně eliminovaly,“ říká na závěr radní městské části Praha 5 Jan Trojánek (ANO).

Tahle to ještě nedávno vypadalo:

Fotogalerie
8 fotografií