„Bylo by do budoucna vhodné oddělit provoz krypty od provozu kostela. I s ohledem na to, že půjde do kin film Atentát, který by mohl zvýšit zájem,“ vysvětlila předsedkyně výboru pro kulturu Eliška Kaplicky Fuchsová (ANO). Praha doposud přispívala církvi na provoz muzea, přičemž letos dostala 300 tisíc korun. Dvacetiletá smlouva ale skončila letos v květnu, a tak je potřeba vyřešit nového provozovatele.

Do muzea heydrichiády se platí v tuto chvíli vstupné 75 korun. Podle Fuchsové by památník pod správou VHÚ mohl být přístupný Pražanům zdarma. Město by tak přispívalo pouze na jeho provoz.

Busta Adolfa Opálky, jednoho z aktérů atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha
Autor: ČTK

Členové výboru pro kulturu se na včerejším jednání o budoucnosti muzea neshodli, a proto by se k dalšímu projednávání měli vrátit v září.

„Celý ten památník by bez té církve nebyl. Řešení je technicky možná dobré, ale ideově chybné,“ uvedl na jednání člen výboru, zastupitel Albert Kubišta (TOP 09).

Muzeum heydrichiády v kryptě kostela
Autor: ČTK

Na říšského protektora Heydricha zaútočili atentátníci Jan Kubiš a Jozef Gabčík 27. května 1942. Po atentátu bylo okamžitě vyhlášeno stanné právo, začaly hromadné popravy, které vedly až k vymazání Lidic a Ležáků z mapy.

Výsadkáři se v kostele skrývali po dobu tří týdnů, když je ale jeden z nich – Karel Čurda – zradil, bylo pro německou policii snadné je v kryptě kostela vypátrat. Boj s nacisty nepřežil ani jeden parašutista. Zemřel i biskup Gorazd. Toho Němci popravili za to, že pomohl parašutisty ukrýt v kostele.