Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za internet si možná brzy připlatíme. Na vině je Babišův zákon o hazardu

Autor: ČTK, David Budai - 
16. května 2016
06:21

Internet pro domácnosti může výrazně podražit. Stačí, když začne platit zákon o hazardních hrách, který má umožnit blokování vybraných internetových stránek. To alespoň tvrdí sdružení CZ.NIC. Zákon podle něj výrazně zvýší náklady pro poskytovatele internetu, kteří je pak mohou promítnout do koncových cen. Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO), které za návrhem zákona stojí, se brání tím, že existují i beznákladové cesty blokování stránek.

Zejména pro menší firmy v regionech, které domácnostem poskytují internet, by mohl být nový zákon o hazardu údajně téměř likvidační. Důvodem jsou nové požadavky zákona na to, aby byly blokovány vybrané internetové stránky, které určí ministerstvo financí. Náklady spojené s touto blokací ale budou muset pokrývat sami poskytovatelé internetu.

„V případě zákona o hazardních hrách se tak jen u poskytovatelů připojení k internetu může jednat o stovky milionů až miliardu korun,“ potvrzuje Adam Golecký, ředitel NIX.CZ, což je sdružení pro české poskytovatele internetového připojení.

„Náklady na blokování se mohou ve svých důsledcích promítnout do cen účtovaných spotřebitelům za poskytnuté služby,“ říká Jaromír Novák, předseda Českého telekomunikačního úřadu.

Nové opatření zaplatí všichni

Přesné dodatečné výdaje zatím nejsou známé, protože ministerstvo financí, které zákon připravilo, neuvádí, jaké konkrétní technologie mají poskytovatelé použít. To, že by zákon internet zdražil, však vylučuje. „Sdružení CZ.NIC uvádí zřejmě záměrně pouze jednu ze zvažovaných možností technického řešení zamezení přístupu k daným internetovým stránkám, které může skutečně vyvolat vyšší náklady. Zákon je však navržen tak, aby umožňoval providerům zvolit si adekvátní formu zamezení přístupu. Například forma pomocí DNS serverů je verzí prakticky beznákladovou,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva Kateřina Vaidišová.

Blesk.cz oslovil některé poskytovatele internetu a ptal se jich, jestli v souvislosti s chystaným zákonem očekávají zdražení internetu pro běžné uživatele. Někteří z nich toto riziko potvrzují.

Poskytovatelé: Zdražení nelze vyloučit

„Nevylučujeme, že by se toto opatření do ceny promítlo,“ uvedl na dotaz Blesk.cz Lukáš Hrabal ze společnosti T-Mobile. Podle něj by žádný zákon neměl úřadům dávat pravomoc blokovat weby. „Jestliže zákonodárce nařídí poskytovatelům internetu, tedy soukromým subjektům, blokaci provádět, měl by nést náklady s tím spojené a nepřenášet je – byť skrytě, v rámci ceny za připojení – na koncové zákazníky,“ dodává Hrabal.

Riziko nečekaných nákladů připouští také společnost UPC, která v Česku poskytuje internet více než půl milionu domácností. „V tuto chvíli je vzhledem k značné neurčitosti zákona a s tím související otázce nákladů na blokování velmi obtížné určit možný dopad na ceny služeb pro zákazníky. Odhady nákladů v řádech jednotek miliard korun v rámci celé ČR jsou tak při současné podobě zákona celkem reálné,“ říká mluvčí UPC David Frodl.

Poskytovatelé internetu přitom nebudou moci úhradu nově vzniklých nákladů požadovat od státu. „Pakliže parlament schválí takovýto zákon, pak půjde o plnění zákonné povinnosti a poskytovatelé internetového připojení musí tyto náklady nést sami, respektive dá se očekávat, že se zvýšené náklady promítnou do ceny služby internetového připojení,“ vysvětluje partnerka advokátní kanceláře Taylor Wessing Praha Karin Pomaizlová.

Připravovaná legislativní změna už prošla Poslaneckou sněmovnou a senátoři o ní budou hlasovat 25. května. Zákon by měl začít platit už příští rok.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 16. května 2016 09:38 )

Ať platí ten co leze na internet pro hazard. Proč má platit i ten kdo používá služeb internetu normálně?

Zobrazit celou diskusi