Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Léčba hráče? Nic jednoduchého, říká expert. Musí zvolit buď dluhy, nebo pomoc

Patologický hráč ví, že prohrává všechny peníze. Přesto si nemůže pomoci.
Patologický hráč ví, že prohrává všechny peníze. Přesto si nemůže pomoci.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
30. ledna 2016
06:03

Vedle závislosti na alkoholu a drogách se v posledních letech lékaři stále více setkávají s „nelátkovými“ závislostmi, jako je např. závislost na internetu nebo na hazardních hrách. Pacienti, kteří jsou závislí na hraní, často nemohou podstoupit léčbu, protože čelí exekuci a musí splácet dluhy.

Doba přeje závislostem

Podle Michala Miovského, přednosty Kliniky adiktologie 1. LF UK a VF, problematika nelátkových závislostí stoupá. Příčinou je rozsáhlá nabídka a dostupnost. „Jakmile se něco stane dostupné, tak to osloví i ty, kteří by se k podobné nabídce nikdy nedostali,“ vysvětluje Miovský a dodává: Nepotkat se s nějakým podnětem je prakticky nemožné, útočí na nás reklamy, ať už v televizi, tak i na internetu.“

Už dávno neplatí, že hráč se musel zvednout a do herny si dojít, což ho mohlo odradit. Hazardovat tak můžeme i v ložnici, pomocí mobilního telefonu.

Koho se to týká?

Podle lékaře není rozhodující, z jaké sociální vrstvy pocházíte. Závislým se může stát kdokoliv, přesto existují studie, které se zabývají tím, kdo má k hraní větší sklony.

Mezi rizikové skupiny patří ti, kteří:

  • nejsou zdrženliví
  • mají problém se sebeovládáním
  • neumí říct ne, i když ví, že překročili pomyslnou hranici
  • mají tendence vyhledávat nové situace a vzrušení
  • se začínají rychle nudit u jedné činnosti

Jak poznat závislost?

„Spousta závislých lidí si dobře uvědomuje, co se s nimi děje,“ popisuje příznaky závislosti Miovský. „Ví, jaké to bude mít důsledky, ví, že prohrají peníze, že mohou přijít o rodinu, ale to jim nezabrání, aby pokračovali,“ dodává. To je moment, kdy je jasné, že se jedná o závislost.

Okolí bývá často bezmocné. Někdy je těžké rozpoznat i alkoholika, jsou lidé, kteří dokážou svou závislost skrývat i několik let. Stejné je to i s online sázkami. Pokud se závislost na hraní provalí, často blízcí podlehnou ujišťování, že vše je pod kontrolou. Když už ale klepe na dveře exekutor a rodina je v dluzích, tak bývá pozdě.

Problémy s léčbou

I kdyby se chtěl závislý léčit, může vše znemožnit právě fakt, že je zadlužený. Pokud musí pacient splácet závazky, nemůže si dovolit na několik měsíců odejít na léčení. „Takový člověk pak řeší dilema, zda se léčit a porušit tak dohodu s věřiteli, nebo se nejít léčit a dál splácet s tím, že za pár měsíců se mohou problémy vrátit,“ přibližuje lékař situaci, proti které je bezmocný.

Podívejte se na příběh Vaška a rozhovor s lékařem:

Video Online sázení: Tichá hrozba, která vede k závislosti a zadlužení. - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...