Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

„Babišbox“ zlikviduje malé poskytovatele internetu, bouří se firmy kvůli novince

Autor: David Budai - 
17. června 2016
21:10

Přes 230 firem a organizací se v rámci iniciativy „Přichází cenzor“ postavilo novému zákonu o hazardu z dílny ministra financí Andreje Babiše (za ANO). Je mezi nimi také internetový velikán Seznam, Český telekomunikační úřad a desítky regionálních poskytovatelů internetu. Hlavně těm by při povinnosti blokovat hazardní stránky mohly vniknout náklady v milionech, a to při pořízení takzvaného „Babišboxu“. Zvláště pro menší firmy to může být likvidační.

Velké i malé firmy, organizace a internetová sdružení. Ti všichni se spojili při boji proti zákonu pro omezení hazardu, který připravilo ministerstvo financí. Andrej Babiš chce účinně bojovat s nelegálním hazardem a za tímto účelem by měl jeho resort pravomoc určovat stránky, které budou pro české internetové uživatele blokovány. 

Jenže v tom vidí podnikatelé a organizace z iniciativy Přichází cenzor problém. „Tímto zákonem skončí svobodný internet tak, jak ho známe. Schválením tohoto zákona vznikl nebezpečný precedens, kdy o údajné závadnosti informací již nebudou rozhodovat nezávislé soudy, nýbrž ministerští úředníci,“ řekl Blesk.cz Jiří Šitina, jednatel společnosti GOLDWARE CZ, která se k iniciativě připojila. Podle něj se každý poskytovatel internetu stane nástrojem státu, který bude muset „tento šlendrián“ uplatňovat v praxi.

Opatření zřejmě zaplatí domácnosti

„Jakákoliv cenzura je pro nás nepřípustná,“ řekl Blesk.cz Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které stojí za vznikem iniciativy. Do této chvíle se k ní připojily už desítky internetových firem, v čele se Seznamem nebo českým výrobcem antivirů Avast. Následují další desítky regionálních poskytovatelů internetu. Právě pro ty by mohl být zákon smrtící. Blokování webů podle pokynů úředníků totiž může vyjít na miliony. 

„Abychom mohli blokovat konkrétní stránku, potřebujeme drahé zařízení. Pro menšího operátora se dá říct, že takové zařízení bude stát v řádu několika milionů, od dvou do pěti milionů. Čím větší firma a více zákazníků, tím větší zařízení potřebujete,“ odhaduje náklady Martin Doubrava, ředitel poskytovatele Doubrava.net.

Podle Doubravy by to pro některé firmy mohlo být likvidační. „Problém je v tom, že pořízení nového zařízení pro blokování není jednorázový náklad. Je to technika jako každá jiný, zastarává, bude mít náklady na provoz,“ vysvětluje Doubrava. To se pak logicky promítne do ceny internetu, takže není vyloučeno, že internet pro běžné domácnosti podraží o desítky korun měsíčně.

Možné vysoké náklady potvrzuje i Šitina. „V případě, že by měli poskytovatelé internetového připojení umístit do své sítě firewall (Babišbox), mohou se pořizovací náklady pohybovat v rozmezí stovek tisíc až milionů korun,“ řekl pro Blesk.cz.

Jak blokovat hazard? Zatím se neví 

Ministerstvo financí už dříve pro Blesk.cz řeklo, že použití tohoto zařízení je jen jednou z možností. „Zákon je navržen tak, aby umožňoval providerům zvolit si adekvátní formu zamezení přístupu. Například forma pomocí DNS serverů je verzí prakticky beznákladovou,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Vaidišová. Žádný prováděcí předpis, který by způsob blokování určoval, však zatím není k dispozici.

Podle odborníků je navíc DNS metoda problémová, protože neumožňuje blokování jedné stránky, ale pouze celého webu. To je ovšem v rozporu s tzv. síťovou neutralitou, kterou vyžaduje Evropská unie a která zakazuje blokovat weby konkurence. Navíc žádný poskytovatel nemůže vynutit, aby zákazník používal právě jeho DNS servery, klidně může využít zahraniční.

„Jako kdybych řekl, že nesmíte vstoupit do této budovy hlavním vchodem, ale ve skutečnosti boční vchody budou otevřené,“ uvedl Doubrava. 

Zákon již podepsal prezident a začal tak platit. ODS a Piráti i někteří senátoři se však chystají obrátit na Ústavní soud. Chtějí dosáhnout zrušení dvou podle jejich názoru problematických paragrafů, které blokování hazardních stránek nařizují. Právě se senátory iniciativa spojila své síly a společně připravují návrh, který předají soudu.

kuromrd ( 18. června 2016 19:29 )

komu bi měli vadit kdyš tam prodávaj papáníčko ty blbe

gabreta ( 17. června 2016 23:03 )

Cinkali jsme klíčema a chtěli jsme západní demokracii, tak ji máme se vším všudy. Asi by pánové vybrali jen to pozitivní že?

mixer ( 17. června 2016 22:33 )

 Neoblbujte lidi,Tady lžeta a how-no čemu rozumíte.Nezlikviduje,jenom krást už to tolik nebude

JETHRO ( 17. června 2016 21:59 )

Vidíte?A to všechno za pár koblih.

Zobrazit celou diskusi