Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi sázejí čím dál víc. Jen loni vyhráli skoro 122 miliard

Autor: ČTK, Mii - 
8. června 2016
13:26

Češi v loňském roce prosázeli 152,2 miliardy korun. To je meziroční nárůst o 10,2 procenta. Výhry se zvýšily o 14,1 procenta na 121,8 miliardy korun. Příjmy ze hry legálních provozovatelů loterií a jiných podobných her tak činily 30,4 miliardy korun. Ve středu o tom informovalo ministerstvo financí. 

Objem finančních prostředků vložených do hazardu se zvýšil navzdory tomu, že ministerstvo financí od roku 2014 zrušilo 17.247 herních zařízení. Nárůst se stejně jako v roce 2014 odehrál v oblasti okamžitých loterií a u internetových kursovních sázek. Jejich podíl se každý rok zvyšuje a tvoří 1/4 celého trhu.    

Zvýšení objemu vsazených finančních prostředků je patrné i u kostek a karetních turnajů v kasinu. „Považuji za velký úspěch, že nárůst těchto her nastal na úkor videoloterních terminálů a objem vsazených prostředků se tak přesouvá do méně škodlivých her,“ řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Inkaso odvodu z loterií a jiných podobných her za loňský rok činilo 8,1 miliardy korun. „Proti roku 2014 se jedná o nárůst téměř o čtvrt miliardy korun,“ dodal Ondřej Závodský.  

Lidé na videoloterijních terminálech ve srovnání s minulým rokem prohrály o 3 mld. Kč méně. „Od roku 2014 jsme začali s masivním rušením videoloterijních terminálů, jejichž nesystémové povolování od roku 2007 bylo zásadním problémem, který přispěl k nárůstu závislosti na hracích přístrojích,“ dodal ministr financí Andrej Babiš. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi