Izometrická kamera, omezený počet nábojů, lekavé momenty a všudypřítomný strach. To BYL Resident Evil. Čtvrtý díl změnil pojetí, stal se svižnější, akčnější, aby pátá část opustila vody hororu ještě více. Resident Evil 6 si už na horor ani nemůže hrát, je to klasická střílečka ze třetí osoby, ve které likvidujete zombie a jiná monstra.

Poutavý příběh

Příběh se odehrává v roce 2013, kdy svět čelí neustálé hrozbě bioterorismu. Setkáváme se se starými známými postavami jako Chrisem Redfieldem, Leonem S. Kennedym, Sherry Birkin a Adou Wong, stejně jako s celou řadou nových postav. Nejzajímavější z nich je Jake Muller, syn úhlavní záporné postavy Alberta Weskera. Právě on jediný může zachránit celý svět. Jeho krev totiž obsahuje antilátky, které mohou zastavit nebezpečný C-Vir, jenž decimuje celý svět. Příběh je poutavý, zábavný a nechybí v něm oblíbené zvraty. Umocňuje ho i profesionální dabing postav.

Fotogalerie
6 fotografií
 

Herní styl? Střílečka z třetí osoby!

Nalijme si čistého vína, Resident Evil už delší dobu není klasickým herním hororem a šestý díl není žádnou výjimkou. Lekavých momentů byste na prstech jedné ruky spočítali. Vaše postava je rychlá, hbitá a zvládá i útoky vlastními pěstmi, nohama nebo pažbou zbraně. Takto dorazíte mnoho zombies nebo J´avo, nových nepřátel, chytřejší formy zombies, která dokáže používat i zbraně. Změnou prošel i systém uzdravování. Opět zde jsou spreje a květiny, ale jejich mixováním docílíte získání pilulek, kterými si pak můžete doplnit zdraví. Jde i o taktický prvek, kolik pilulek si nasypete do dlaně, tolik můžete najednou  spolknout a při uzdravování zkrátit čas. Resident Evil je tak mnohem akčnější, než kdykoliv předtím. I tím, že se zde projedete v autě, sněžném skútru, motorce nebo dokonce proletíte v letadle. 

Věci, které shazují kvalitu dolů

To, co Resident Evil 6 opravdu shazuje, je maraton Quick Time Eventů (událostí v reálném čase). Jde v podstatě jen o videosekvence, ve kterých mačkáte tlačítka v takovém pořadí, nebo nakláníte analogové páčky v požadovaném směru, jak po vás chce hra a ukazuje na obrazovce. Všemožné ukazatele navíc také ruší veškeré momenty strachu. K čemu je vám děsivý nepřítel, když víte přesně, kde se nachází. To samé platí i o HUDu (ukazatel hráče na obrazovce). Hra je pojatá kooperativně, můžete kdykoliv hrát ve dvou. Ale s parťákem mizí zároveň veškerý vztah. Novinkou je, že pokud budete hrát online, do vaší rozehrané hry se mohou připojit ostatní hráči a hrát za monstra.

 

Ve dvou se to lépe…ehm, to vypadá hrozně

Pokud se také rozhodnete hrát kooperativně na jedné konzoli, počítejte s tím, že kvalita grafiky poklesne na ztěžka únosnou hranici. Plocha obrazovky není vyplněná celá a hra vypadá jako PlayStation 2 titul. Šestý Resident Evil má i lehké RPG prvky. Všude ve hře můžete po poražených nepřátelích sbírat zkušenosti, které pak můžete použít na vylepšení svých vlastností – střelby, útoků na blízko, kapacity zásobníku atd. Jen kdyby tyto zkušenosti nebyly zobrazeny figurkami koně na šachovnici. Resident Evil 6 toho nabízí mnoho, čtyři příběhové scénáře, obvyklou minihru Mercenaries, stahovatelný obsah a spoustu dalšího. Grafika není špatná, ale o nic víc, než průměr nejde. Pokud jste smíření s tím, že se nebudete bát, budete se i bavit. Žádný horor a spousta akce. To je nová generace her Resident Evil!

 

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

Plusy:

Několik kampaní

Spousta hratelných postav

Zajímavý příběh

Kooperativní multiplayer

 

Minusy:

Žádný horor, jen akce

Až trapně příliš Quick Time Eventů

Průměrná grafika

Kooperace na jedné obrazovce vypadá jako PS2 hra

 

Infobox

Datum vydání: 2. říjen 2012

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3

Cena: 1599 Kč

Výrobce: Capcom

Vydavatel: Capcom

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ