Obsah seriálu Živí mrtví (The Walking Dead)

Epidemie změnila drtivou většinu lidstva ve věčně hladové zombie. Malé skupiny přeživších se snaží najít mezi ruinami nový život, nebo si alespoň udržet ten nynější. Do tohoto světa se z kómy probouzí nicnetušící bývalý zástupce šerifa Rick Grimes. Jak dlouho asi může přežít?

Obsazení a postavy seriálu Živí mrtví (The Walking Dead)

Herec Postava
Andrew Lincoln Rick Grimes
Norman Reedus Daryl Dixon
Chandler Riggs Carl Grimes
Lennie James Morgan Jones
Melissa McBride Carol Peletier
Steven Yeun Glenn Rhee
Sarah Wayne Callies Lori Grimesová
Laurie Holden Andrea
Jeffrey DeMunn Dale Horvath
Jon Bernthal Shane Walsh
Michael Rooker Merle Dixon
Lauren Cohan Maggie Greenová
Scott Wilson Hershel Greene
Emily Kinney Beth Greenová
Danai Gurira Michonne
Sonequa Martin-Green Sasha Williams
Chad Coleman Tyreese
David Morissey „Guvernér“ Philip Blake
Michael Cudlitz Abraham Ford
Christian Serratos Rosita Espinosa
Josh McDermitt Eugene Porter
Alanna Masterson Tara Chambler
Seth Gilliam Gabriel Stokes
Ross Marquand Aaron
Katelyn Nacon Enid
Tom Payne "Paul 'Ježíš' Rovia"
Khary Payton Ezekiel
Jeffrey Dean Morgan Negan
Samantha Morton "Alpha"
Ryan Hurst "Beta"
Lauren Ridloff Connie
Cailey Fleming Judith Grimes
Cassady McClincy Lydia

Andre Lincoln - Rick Grimes

Anglický herec, známý především díky roli Ricka Grimese v seriálu The Walking Dead. Narodil se 14. září 1973 v Londýně v Anglii. Lincolnovo rodné jméno je Andrew James Clutterbuck, ale na počátku své herecké kariéry přijal jméno "Lincoln".

Než se stal hercem, pracoval Lincoln několik let jako učitel v Londýně. V roce 1999 debutoval jako herec v britském televizním seriálu "Narození, sňatky a úmrtí". Lincoln se objevil také v řadě filmů, například "Láska nebeská", "Dívka s dračím tetováním" a "These Foolish Things". Kromě práce na seriálu "The Walking Dead" se Lincoln objevil také v britských televizních seriálech "This Life" a "Teachers".

Lincoln je ženatý s Gael Andersonovou, dcerou hudebníka Iana Andersona ze skupiny Jethro Tull, a pár má spolu dvě děti. Je známý svou oddaností svému řemeslu, často se ponořuje do svých rolí a podstupuje rozsáhlou fyzickou a emocionální přípravu na svá vystoupení. Lincoln je za ztvárnění postavy Ricka Grimese vysoce ceněn fanoušky i kritiky a jeho odchod ze seriálu The Walking Dead v roce 2018 byl pro seriál i jeho fanoušky významným momentem.

Norman Reedus - Daryl Dixon

Americký herec, známý především díky roli Daryla Dixona v seriálu The Walking Dead. Narodil se 6. ledna 1969 v Hollywoodu na Floridě a vyrůstal v Los Angeles v Kalifornii.

Reedus začal svou kariéru jako model, než v polovině 90. let přešel k herectví. Ve filmu debutoval v roce 1997 ve snímku "Mimic" a od té doby se objevil v řadě filmů, včetně "The   Boondock Saints" a jeho pokračování. Reedus je známý také díky své práci v televizi, kde se objevil například v seriálech "The Walking Dead", "Jízda s Normanem Reedusem" a "American Dad!". Kromě herecké kariéry je Reedus také uznávaným umělcem a svá díla vystavuje v galeriích po celém světě.

Je také vášnivým nadšencem do motocyklů a moderoval vlastní televizní seriál zaměřený na motocyklovou kulturu. Reedus má syna s bývalou partnerkou, herečkou Helenou Christensenovou. Je známý svou oddaností fanouškům a často se účastní kongresů a dalších akcí, kde se setkává se svými příznivci a komunikuje s nimi.

Reedusovo ztvárnění Daryla Dixona v seriálu The Walking Dead mu vyneslo početnou a oddanou fanouškovskou základnu a jeho postava se stala jednou z nejoblíbenějších a nejikoničtějších v seriálu.

Chandler Riggs - Carl Grimes

Americký herec, známý především díky roli Carla Grimese v seriálu The Walking Dead. Narodil se 27. června 1999 v Atlantě ve státě Georgia a s herectvím začal již v mládí.

Riggs debutoval v televizi v roce 2009 v kriminálním seriálu Mentalista. Objevil se také v několika filmech, například ve snímcích "Get Low" a "Mercy". Díky roli Carla Grimese v seriálu The Walking Dead se Riggs dostal do povědomí diváků a za svůj výkon si vysloužil uznání kritiky. V roce 2018 Riggs oznámil, že po osmi sezónách v seriálu The Walking Dead odchází.

Kromě herecké kariéry je Riggs také hudebníkem a na Soundcloudu vydal několik písní. Je známý svou obhajovací činností, zejména v oblasti ekologie a práv zvířat. Riggs v roce 2017 ukončil střední školu a od té doby se zapsal na univerzitu v Georgii, kde bude studovat ekonomii. Navzdory svému nízkému věku již Riggs v zábavním průmyslu výrazně zapůsobil a má předpoklady k dalšímu úspěchu ve své kariéře.

Lennie James - Morgan Jones

Anglický herec, dramatik a scenárista, známý především díky roli Morgana Jonese v seriálu The Walking Dead. Narodil se 11. října 1965 v Nottinghamu v Anglii a svou hereckou kariéru začal na divadelních prknech.

James se objevil v řadě filmů a televizních pořadů, například ve filmech "Snatch", "Blade Runner 2049" a "Line of Duty". Napsal také několik divadelních her, mimo jiné "Synové Charlieho Paora" a "Rákosníček", které byly kritikou dobře přijaty. Jamesova role Morgana Jonese v seriálu "The Walking Dead" začala jako hostující postava v první sezóně a v pozdějších sezónách se stala postavou stálou.

V roce 2018 si James zopakoval roli Morgana Jonese ve spin-off seriálu "Fear the Walking Dead". Za svůj herecký výkon byl nominován na několik cen, včetně Critics' Choice Television Award a BAFTA TV Award. Kromě své herecké a scenáristické práce je James také spoluzakladatelem charitativní organizace "Cowboys for Christ", která poskytuje podporu mladým lidem ve Velké Británii.

Je známý svým výrazným hlasem a působivým vystupováním na obrazovce a kritika ho chválí za jeho hereckou všestrannost. James je považován za jednoho z nejtalentovanějších herců své generace a významně přispěl do světa filmu, televize a divadla.

Melissa McBride - Carol Peletier

Americká herečka známá především díky roli Carol Peletierové v seriálu The Walking Dead. Narodila se 23. května 1965 v Lexingtonu ve státě Kentucky a svou kariéru začala jako castingová režisérka, než přešla k herectví.

McBrideova raná herecká práce se skládala především z malých rolí v televizních pořadech a filmech, včetně "Walker, Texas Ranger" a "The Mist". Průlomovou roli získala v roce 2010, kdy byla obsazena do role Carol Peletierové v seriálu The Walking Dead, kterou hraje dodnes. McBride si za svůj výkon v seriálu The Walking Dead vysloužila uznání kritiků a řadu nominací na ceny.

Kromě práce v seriálu The Walking Dead se McBride objevila také v seriálech Dawson's Creek a Matlock. Je známá svou oddaností ochraně zvířat a spolupracuje s několika organizacemi na podpoře jejich záchrany a adopce. McBride je chválena za svou hereckou všestrannost a schopnost vnést do svých postav hloubku a komplexnost.

Za své herecké výkony získala několik ocenění, včetně ceny Saturn Award a Critics' Choice Television Award. McBride je všeobecně považována za jednu z nejtalentovanějších hereček, které v současné době pracují v televizi, a v seriálu The Walking Dead je i nadále oblíbená.

Steven Yeun - Glenn Rhee

Korejsko-americký herec známý především díky roli Glenna Rheeho v seriálu The Walking Dead. Narodil se 21. prosince 1983 v jihokorejském Soulu a vyrůstal v Michiganu.

Yeun začal svou hereckou kariéru v Chicagu, kde vystupoval s komediální skupinou "Stir Friday Night". V roce 2010 získal průlomovou roli Glenna Rheeho v seriálu "The Walking Dead", kterou hrál šest sezón. Kromě práce v seriálu "The Walking Dead" se Yeun objevil také ve filmech jako "Okja" a "Burning".

Za své herectví byl nominován na několik cen, včetně Critics' Choice Television Award a Screen Actors Guild Award. Yeun je známý svou obhajovací činností, zejména v oblasti zastoupení asijských Američanů v Hollywoodu a ekologie. Hovoří plynně anglicky i korejsky a v obou jazycích také namluvil.

Yeun působil také jako producent, výkonný producent filmu Minari, který byl nominován na šest Oscarů. Je považován za jednoho z nejtalentovanějších herců své generace a nadále zůstává výraznou osobností televizní i filmové tvorby.

Sarah Wayne Callies - Lori Grimesová

Americká herečka známá především díky rolím v seriálech Prison Break a The Walking Dead. Narodila se 1. června 1977 v La Grange ve státě Illinois a vyrůstala na Havaji a v New Yorku.

Calliesová začala svou hereckou kariéru na divadelních prknech, poté přešla k televizi a filmu. Její průlomová role přišla v roce 2005, kdy byla obsazena do role doktorky Sary Tancrediové v televizním seriálu "Útěk z vězení". Callies se objevila také ve filmech jako "Into the Storm" a "The Other Side of the Door". Je známá svou aktivistickou činností, zejména v oblasti lidských práv a ekologie.

Calliesová byla za své herectví nominována na několik cen, včetně Screen Actors Guild Award a Saturn Award. Kromě práce na filmovém plátně je Calliesová také publikující autorkou a napsala několik povídek. Hovoří plynně španělsky a pracuje jako dabérka ve španělštině i angličtině. Calliesová je všeobecně považována za jednu z nejtalentovanějších hereček, které dnes pracují v televizi, a nadále zůstává výraznou osobností tohoto odvětví.

Laurie Holden - Andrea

Kanadsko-americká herečka známá především díky roli Andrey v seriálu The Walking Dead. Narodila se 17. prosince 1969 v Los Angeles v Kalifornii, ale vyrůstala v Kanadě.

Holdenová začala svou hereckou kariéru koncem 80. let a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech. Její průlomová role přišla v roce 2001, kdy byla obsazena do role Marity Covarrubiasové v televizním seriálu "Akta X". Holdenová se objevila také ve filmech jako "The Majestic" a "Fantastic Four".

Je známá svvým aktivismem, zejména v oblasti lidských práv a ochrany zvířat. Holdenová byla za své herectví nominována na několik cen, včetně Saturn Award a Screen Actors Guild Award. Kromě práce na plátně je Holdenová také producentkou a produkovala několik filmů a televizních pořadů.

Plynně hovoří francouzsky a má za sebou práci hlasatelky ve francouzštině i angličtině. Holdenová je všeobecně považována za jednu z nejtalentovanějších hereček působících v současném Hollywoodu a nadále zůstává výraznou osobností tohoto odvětví.

Jeffrey DeMunn - Dale Horvath

Americký herec známý svou prací ve filmu, televizi a divadle. Narodil se 25. dubna 1947 v Buffalu ve státě New York.

DeMunn zahájil svou hereckou kariéru v 70. letech a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech. Spolupracoval s renomovanými režiséry, jako jsou Frank Darabont, Steven Spielberg a Clint Eastwood. DeMunn je nejznámější díky spolupráci s Darabontem, objevil se v několika jeho filmech včetně "Vykoupení z věznice Shawshank", "Zelená míle" a "Mlha".

Objevil se také v televizních pořadech, jako jsou "Zákon a pořádek" a "Živí mrtví". DeMunn je známý svou hereckou všestranností a schopností ztvárnit širokou škálu postav. Za své herectví byl nominován na několik cen, včetně Drama Desk Award a Obie Award.

Kromě práce na filmovém plátně je DeMunn také uznávaným divadelním hercem, který se objevil v mnoha broadwayských inscenacích. DeMunn je všeobecně považován za jednoho z nejtalentovanějších herců své generace a nadále zůstává výraznou osobností hereckého průmyslu.

Jon Bernthal - Shane Walsh

Americký herec známý svými filmovými a televizními rolemi. Narodil se 20. září 1976 ve Washingtonu, D.C.

Bernthal zahájil svou hereckou kariéru na počátku roku 2000 a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech. Jeho průlomová role přišla v roce 2010, kdy byl obsazen do role Shanea Walshe v televizním seriálu "The Walking Dead". Bernthal se objevil také ve filmech jako "Vlk z Wall Street" a "Baby Driver". Je známý svými intenzivními a silnými výkony, často ztvárňuje postavy s temnou a složitou minulostí.

Bernthal byl za svůj herecký výkon nominován na několik cen, včetně Screen Actors Guild Award a Critics' Choice Television Award. Kromě práce na plátně je Bernthal také trénovaný boxer a své boxerské dovednosti zapojuje do svých rolí. Aktivně se angažuje v několika dobročinných organizacích, mimo jiné v Iraq and Afghanistan Veterans of America a Eastern Congo Initiative. Bernthal je všeobecně považován za jednoho z nejtalentovanějších herců své generace a nadále zůstává výraznou osobností v oboru.

Jeffrey Dean Morgan - Negan

Americký herec známý svou prací ve filmu a televizi. Narodil se 22. dubna 1966 v Seattlu ve státě Washington.

Morgan zahájil svou hereckou kariéru koncem 90. let a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech. Nejznámější je díky svým rolím v seriálech "Grey's Anatomy", "Supernatural" a "The Walking Dead". Morgan se objevil také ve filmech jako "Watchmen" a "Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti".

Je známý svými silnými výkony, často ztvárňuje složité a problematické postavy. Morgan byl za své herectví nominován na několik cen, včetně Primetime Emmy Award a Critics' Choice Television Award. Kromě práce na plátně je Morgan také producentem a produkoval několik filmů a televizních pořadů.

Aktivně se angažuje v několika filantropických organizacích, včetně organizace One Heartland a americké nadace Asthma and Allergy Foundation of America. Morgan je všeobecně považován za jednoho z nejtalentovanějších herců své generace a nadále zůstává významnou osobností v oboru.

Živí Mrtví (The Walking Dead) - podrobné informace

Živí mrtví (v originále The Walking Dead) je americký postapokalyptický dramatický televizní seriál, který vznikl na základě stejnojmenné komiksové série od Roberta Kirkmana, Tonyho Moorea a Charlieho Adlarda. Seriál popisuje příběh Ricka Grimese (Andre Lincoln), který se probouzí z kómatu v nemocnici a zjišťuje, že svět ovládli zombie. Hlavním cílem Ricka je najít svou rodinu, přičemž na své cestě potkává další přeživší.

Premiéra seriálu Živí mrtví se konala 31. října 2010 na kabelové televizní stanici AMC ve Spojených státech amerických. Postupně vzniklo celkem 11 řad seriálu.

Seriál získal velkou popularitu i v Česku, kde měl svou premiéru 25. srpna 2012 na stanici Prima Cool. V roce 2023 stanice AMC oznámila začátek natáčení spin-offu o postavách Ricka a Michonne.

"The Walking Dead" je populární americký televizní seriál, který měl premiéru na stanici AMC v roce 2010. Seriál vychází ze stejnojmenné komiksové série Roberta Kirkmana, Tonyho Moora a Charlieho Adlarda. Jedná se o postapokalyptický hororový seriál, který sleduje skupinu přeživších pod vedením šerifa Ricka Grimese, kteří se pohybují ve světě ovládaném zombie, známými jako "chodci".

Seriál se zabývá tématy, jako je přežití, morálka, vůdcovství a povaha lidskosti tváří v tvář extrémní nepřízni osudu. Během jedenácti sérií si seriál vytvořil početnou a oddanou fanouškovskou základnu, stejně jako četné spin-offy a merchandise.

Seriál čelil kritice za používání násilí a krve, stejně jako za občasné problémy s tempem a kontroverzí tvůrčích rozhodnutí. Přesto zůstává velmi vlivným a populárním kulturním fenoménem a jeho vliv lze vidět na vzestupu žánru zombie v populárních médiích.

Populární byla už komiksová předloha

Komiksová série "The Walking Dead" je postapokalyptická hororová série, kterou napsal Robert Kirkman, kresby vytvořil Tony Moore a později Charlie Adlard. Poprvé vyšel v roce 2003 v nakladatelství Image Comics a od té doby se stal kulturním fenoménem, který inspiroval vznik úspěšného televizního seriálu, videoher a dalších médií.

Komiksová série sleduje příběh malé skupiny přeživších, kteří se musí pohybovat ve světě ovládaném zombie neboli "chodci", aby zůstali naživu. V průběhu seriálu čelí skupina četným výzvám a hrozbám, a to jak ze strany chodců, tak ze strany ostatních skupin přeživších.

Seriál je známý silným charakterem postav, emocionální hloubkou a ochotou riskovat při vyprávění příběhu. Byl oceňován za zkoumání témat, jako je přežití, morálka a povaha lidskosti tváří v tvář extrémní nepřízni osudu. Tato komiksová série byla kritikou vysoce hodnocena a získala řadu ocenění, včetně prestižní Eisnerovy ceny za nejlepší pokračující sérii v roce 2010. Zasloužila se o oživení zombie žánru v populární kultuře a inspirovala nespočet napodobitelů a poct.

Robert Kirkman je americký komiksový scenárista známý především jako spoluautor a autor komiksové série The Walking Dead. Pracoval také na dalších populárních komiksových sériích, jako jsou "Invincible" a "Marvel Zombies". Kromě práce na komiksech je Kirkman také televizním producentem a scénáristou, na kontě má například seriály "The Walking Dead", "Fear the Walking Dead" a "Invincible".

Tony Moore je americký komiksový kreslíř a ilustrátor. Je známý především díky své práci na prvních číslech komiksové série "The Walking Dead" a díky tomu, že tuto sérii vytvořil společně s Robertem Kirkmanem. Kromě práce na "The Walking Dead" se Moore podílel i na dalších populárních komiksových sériích, jako jsou "Deadpool" a "Ghost Rider".

Charlie Adlard je britský komiksový kreslíř známý především svou prací na komiksové sérii "The Walking Dead", kterou převzal po Tonym Mooreovi v sedmém čísle. Adlard pracoval také na dalších komiksových sériích, jako jsou "Soudce Dredd", "Batman" a "Akta X". Stejně jako Kirkman pracoval Adlard také jako televizní producent a scenárista a podílel se na několika projektech souvisejících se sérií "The Walking Dead".

Téma zombie v popkultuře se stalo všudypřítomným a trvalým fenoménem. Zombie, často zobrazované jako oživlé mrtvoly, které se živí lidským masem, jsou již po desetiletí oblíbeným tématem hororů, televizních pořadů, videoher, literatury a dalších forem zábavy.

Oblibu zombie v popkultuře lze přičíst řadě faktorů. Jedním z důvodů je strach ze smrtelnosti a neznáma, který představují. Zombíci jsou také často používáni jako metafora společenských problémů, jako je konzumerismus, konformismus a rozpad civilizace. Kromě toho se téma zombie používá ke zkoumání myšlenek, jako je přežití, morálka a povaha lidskosti tváří v tvář extrémní nepřízni osudu.

Ať už jsou zombie zobrazovány jako nemyslící monstra, nebo jako složité postavy, které se snaží přežít v drsném světě, stále fascinují a děsí diváky po celém světě. Mezi významné příklady popkultury se zombie tématikou patří klasický film George A. Romera "Noc oživlých mrtvol", populární televizní seriál "The Walking Dead" a série videoher "Resident Evil".

Sledujete seriál Živí mrtví? Podělte se v diskuzi o vaše dojmy

Video
Video se připravuje ...

Trailer 11. řady seriálu Živí mrtví Disney Plus

Video
Video se připravuje ...

Trailer 11. řady seriálu Živí mrtví Disney Plus

Video
Video se připravuje ...

Trailer první řady seriálu Živí mrtví Disney Plus

Fotogalerie
30 fotografií