Video
Video se připravuje ...

Resident Evil 4: Separate Ways - trailer Capcom

Nejslavnější řadové díly nejznámější hororové série videoher Resident Evil od japonského Capcomu se postupně dočkávají moderního zpracování v podobě remaků. Ten první převypravující původní hru vyšel už v roce 2002, posledního remaku čtvrtého dílu jsme se dočkali letos v březnu. Ten byl nejenom jedním z nejlepších herních remaků vůbec, ale zároveň gamesou, která svými kvalitami pokořila originál. Jediné, co mi v ní chybělo, bylo příběhové rozšíření Separate Ways. To sice nebylo přítomné v původním GameCube vydání, ale od dob PlayStation 2 konverze ho měla každá verze.

V hlavní roli Ada Wong

Separate Ways se zaměřuje na příběh čínské špionky Ady Wong, která se do Španělska vydává získat záhadnou látku Amber. Tu jí nemá předat nikdo jiný, než hráčům moc dobře známý Luis Serra. Šarmantní vědec a zkušený tanečník má pro asijskou krásku to, proč do Evropy vyrazila. Není přitom tajemstvím, že tím, pro koho Ada pracuje, je veleslavný zloun Albert Wesker. Příběh se odehrává souběžně s hlavní hrou, která mapuje dobrodružství Leona S. Kennedyho. Právě jemu zamotá protagonistka a femme fatale hlavu. Celá story hezky doplňuje Leonovův příběh.

Zároveň přináší i mnoho nového. Interakce mezi o své nadřazenosti přesvědčeným Weskerem a asijskou špionkou, ze které čiší sex appeal na kilometry daleko, je skvělá. A ať je čínská manipulátorka sebeprolhanější, hráč vidí, že úplně zlá není. O kladnou postavu však nejde samozřejmě ani náhodou. Z herního hlediska zvládá Ada vše, co Leon. Umí se ohánět střelnými i chladnými zbraněmi, parazity infikované vesničany likviduje i z efektivní otočky. Oproti protagonistovi hlavní hry navíc disponuje vystřelovacím hákem. Ten byl přítomný i v původní Separate Ways kampani.

Vystřelovací hák přijde vhod

Jenže zde má více funkcí. Kromě vytažení na jinak nedostupná místa ho jej lze využít v boji. Přitáhnout se s ním můžete k omráčeným protivníkům a dorazit je. V praxi budete tuto bojovou metodu používat častěji, než se zdá. Proti parazity zotročeným nepřátelům se hodí. Kromě otevřeného boje přijde ke slovu kradmé plížení a tichá eliminace cílů. Kromě háků je Ada vybavena ještě další zásadní vychytávkou. Jde o scanner schovaný chytře v čočce na oku, který je propojen s počítačem. Pomocí něho odhalíte klíčové předměty, kódy ke dveřím nebo stopy po lidech, kterým jste v patách.

Jinak je vše, co fandové Resident Evilu znají a milují, na svém místě. Nechybí ani stylový management inventáře rozděleného do čtverců, ukládání pozic na psacím stroji, tvorba munice i zdravení pomocí bylin a kšeftování. Legendární prodejce je zpět i se svými kultovními hláškami. U něj strávíte nejednu volnou chvilku. Kromě zbrojního arzenálu ke koupi i vylepšení rád vykoupí kdejakou cennost, jež se vyplatí osadit drahokamy a dalšími cennými kameny. Ty samozřejmě cenu šperku zvýší a někdy i dokonce znásobí. Kupec bude taky tím, kdo vám nabídne vedlejší mise. I ty jsem si užil.

Vesničané infikovaní parazity i obří bossové

Ať už jde o hledání předmětů nebo střílení medailonů, jde o fajn rozptýlení od hlavního příběhu i příjemnou možnost, jak rozšířit herní peněženku. Seperate Ways je naštěstí Resident Evil do morku kostí. I když jde o akčně pojatý horor, je to stále horor. Atmosféra vám bude dýchat na krk, určitě budete mít i trošku toho strachu a vsadil bych se, že se i leknete. Navíc nechybí hlavolamy, bez kterých by to nebylo ono. Kromě vesničanů infikovanými parazity Plaga se dostaví obří El Gigante, opakovaně otravný Black Robe a závěr patří vůdci kultu Los Iluminados Osmundu Saddlerovi.

Souboje s bosy jsou také na svém místě. Z technického hlediska nelze Separate Ways stejně jako základní hře absolutně nic vytknout. Graficky jde o top. GE Engine je využit na maximum a podívaná na hru je nádherná. Modely postav vypadají jako z hollywoodského animovaného trháku. Obdivovat budete jejich animaci, mimiku i detaily jako vlasy, vousy či ohýbání rolákových šatů Ady. Hra běží bez jakýchkoliv větších problémů a záleží jen na hráči, zda upřednostní vyšší rozlišení či framerate. Dabing je parádní v čele s Lily Gao, která se stala neprávem terčem nenávistné internetové kampaně proti její osobě.

Fotogalerie
87 fotografií
Ozvučení je stylové stejně jako hudební doprovod. Resident Evil 4: Separate Ways  je rozdělen do sedmi kapitol, které je podle některých možné projít za čtyři hodiny. Mně to záměrně loudavým tempem a se splněnými vedlejšími úkoly trvalo dvojnásobek. A to je na DLC úžasná délka. Zvlášť, když si člověk uvědomí, že příběhová kampaň nových dílů Call of Duty se pohybuje kolem hodiny šesti. Rozšíření Separate Ways navíc strojí pouhých 239 korun, takže není vůbec co řešit. Toto ukázkové DLC by si měl zahrát každý vyznavač značky Resident Evil.

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Dokonalá ukázka toho, jak má vypadat DLC
Horor, akce, plížení i hlavolamy
Interakce mezi Adou Wong a Albertem Weskerem
Na přídavek slušná délka
Za hubičku
 
Minusy:
Nic
 
Infobox
Datum vydání: 21. září 2023
Platformy: PlayStation 5 (recenzováno), Xbox Series X/S, PlayStation 4, PC
Doporučená cena: 239 Kč
Výrobce: Capcom Division 1
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry