Lucka, Eliška, Klára, Martina a Anastázie. Seznamte se s českou ryze holčičí expedicí, která se chystá dobýt Latinskou Ameriku ve dvou tuk tucích. Vozítka si plánují zakoupit v kolumbijské Bogotě a odtamtud se vydat přes Ekvádor a Peru až do Bolívie. Cesta dlouhá přibližně 5 555 kilometrů jim zabere minimálně tři měsíce. Aby ne, motorizovaná trojkolka totiž jezdí maximální rychlostí kolem 55 kilometrů v hodině.

Ptáte se, proč si dívky vybraly zrovna tuk tuk? „Tuk tuk je skvělý seznamovací prostředek. Když takových 30 km/h projíždíte vesnicí, lidé vás zastavují a zvou na čaj. Vážně! Dělo se nám to s manželem, když jsme projížděli Srí Lanku ve vypůjčeném tuk tuku. Lidi prostě ten prostředek baví,“ vysvětluje cestovatelka Lucka Radová s tím, že stejně zapálené do podivného vozítka jsou i ostatní členky expedice. Holky jsem poprvé v tuk tuku provezla před týdnem v Praze a byly kupodivu nadšené. Trochu jsem se bála, že mi jedna z nich řekne, tak to v žádném případě. Ale vypadalo to, že je tuktukování vážně baví.“

Tuk tuky chtěly dívky nejdříve pořídit nové, kvůli vysoké pořizovací ceně se ale musí spokojit s ojetými. Cestovaní miniaturním vozítkem bude opravdová výzva. „Bohužel toho nemůžeme vzít moc s sebou, protože tuk tuky nemají žádný kufr. Z toho důvodu se budeme snažit na alespoň jeden z tuk tuků připevnit zahrádku. Kromě kvalitního teplého a nepromokavého oblečení si já osobně určitě s sebou beru svoje pruhovaný šaty. Přinášejí mi totiž štěstí,“ říká Lucka. Pokud se to podaří, rády by si vozítka po konci expedice nechaly poslat domů a použily je při dalším velkém dobrodružství.

A co zatím mají v plánu? „S kameramankou Eliškou chceme určitě vylézt na Chimborazo, což je vlastně nejvyšší hora světa. Pak se chceme v Ekvádoru dostat na festival Mama negra. Ten má být opravdu výpravný. Velmi se také těším na silnici 106 v Bílých Kordilérách. Ta bude o krásných výhledech a také dost ostrých zatáčkách. Samozřejmě nás také lákají památky z doby Incké říše, je toho hodně,“ dodává.

Cestovatelky chtějí o své expedici natočit film a šestidílný seriál. Své dobrodružství si financují samy, pomáhají jim ale i dobrodinci v internetové sbírce. Díky jejich financím si mohou tuk tuky speciálně upravit a pořídit si lepší vybavení na dokumentování své cesty. Pokud chcete tyto odvážné cestovatelky podpořit i vy, pak navštivte jejich kampaň na Startovači.

Tým, který nic nerozhází

Kdo jsou vlastně nebojácné cestovatelky, které se rozhodly »osedlat« tuk tuky a vyrazit do světa? Na začátku byly jen tři: cestovatelka Lucka, kameramanka Eliška a fotografka Anastázie. Holky se ale rozhodly najít další dvě posily, a to opravdu netradičně, vyhlásily totiž konkurz! Přihlásilo se 41 žen, z nichž vzešly jako vítězky zdravotnice Klára, která se osvědčila jako doprovod na africké rally, a Martina, pro kterou není problém stopnout si tirák a dojet s ním z Londýna do Prahy, aby tam s rodinou oslavila Velikonoce.

Zajímavosti o motorizované tříkolce (tuk tuku)

Maximální rychlost: 57 km/h

Velikost nádrže: 5 litrů

Spotřeba: 5 litrů/100 km (v rovném terénu)

Max. denní ujetá vzdálenost: 180–190 km

Fotogalerie
15 fotografií