Brit Jason Buckley dříve pracoval jako vedoucí IT oddělení, po čase ale začal mít stresujícího pracovního života až po krk. Nejinak tomu bylo u jeho manželky Julie, která pracovala jako marketingová manažerka. Když pracovali, přišli si na v přepočtu 2,65 milionu korun ročně, měli velký dům, dvě auta, motorku a dokonce vířivku. Prakticky přes noc se ale rozhodli vzdát se všech těchto vymožeností a zaměřit se na to, aby nemuseli pracovat až do sedmdesáti.

"Vydělávali jsme si celkem slušné peníze, ale utráceli jsme je tak rychle, jako nám přicházeli," popsal Jason. "Měli jsme všude kola, laptopy, televize a podobné věci. Měli jsme i počítač v kuchyni. Samozřejmě ho nikdo nepoužíval," doplnila Julie. Manželé ale zjistili, že hromadění věcí je nenaplňuje štěstím. "Pamatuji si, jak jsem stála v garáži a ptala se sama sebe: 'Co sis to myslela?' Měli jsme tam čtyři kola, přitom jsme na nich skoro nejezdili. Měla jsem čtyři úhlové brusky, vůbec nevím proč. Asi jsem nemohla nějakou najít, tak jsem prostě koupila další. Skoro jsem se rozplakala, když jsem zjistila, kolik peněz jsme vyhodili," uvedla.

Julie a Jason se v první řadě rozhodli přestat utrácet za drahé dárky. "Dohodli jsme se, že si budeme kupovat dárky jen za 1 libru (30 Kč)," vysvětlila Julie a dodala, že stejnou dohodu uzavřeli i se svou rodinou a přáteli. A to byl jen začátek!

Páru se po čase podařilo osekat své výdaje tak, že utratili za rok pouhých 384 tisíc Kč. "Nebylo to tak těžké, jak by se mohlo zdát. Bylo to dost návykové, když jsme viděli, jak rychle umořujeme hypotéku a plní se nám spořicí účty," řekl Jason.

Když manželé umořili hypotéku, svůj velký dům pronajali, z úspor si koupili obytné auto a vydali se na velkou roční cestu po všech koutech Evropy. Manželé také zainvestovali do další nemovitosti a díky tomu si teď ročně bezpracně přijdou na 600 tisíc korun. A i když nepracují a cestují, peníze jim dokonce zbývají!

Jason a Julie se dokonce objevili v televizním programu stanice Channel 4, kde jim podobní lidé vysvětlují, jak nestrávit celý život v práci. Základem je ušetřit alespoň polovinu svého příjmu, v nejlepším případě až tři čtvrtiny. Dalším důležitým krokem je přestat utrácet za zbytečnosti, drahá jídla a různé vymoženosti moderní doby, které ztrácí hodnotu a stejně za pár let skončí ve sklepě či v koši. Smažte všechny nákupní aplikace, nakupujte jen o víkendech a během týdne omezte výdaje na minimum. Když s sebou nebudete muset nosit platební kartu, nebudete tolik utrácet. A na závěr se domluvte s partnerem a rodinou, že si už nebudete dávat drahé dary. Nestrávit celý život v práci je totiž tím nejlepším darem, který vám mohou ostatní dopřát.

Fotogalerie
21 fotografií

Video: Vyplatí se vyměnit starou hypotéku na novou? Pozor na zbytečné poplatky, říká expertka

Video
Video se připravuje ...

Vyplatí se vyměnit starou hypotéku na novou? Pozor na zbytečné poplatky, říká expertka Andrea Ulagová, Lukáš Červený